Kiezen voor een MBO studie; kies je BOL of BBL?

Als ouder ben je natuurlijk veel bezig met de toekomst van je kind. Dit is helemaal niet zo raar, je wilt er namelijk voor zorgen dat jouw zoon of dochter op een leuke plek terecht komt. Mocht jouw zoon of dochter de stap maken van het VMBO naar het MBO of van een BOL-opleiding naar een BBL-opleiding dan raden wij je aan om even verder te lezen. We laten je in dit artikel namelijk zien waar je op moet letten bij het bespreken van de leukste opleidingen en bij de mogelijkheden die jouw kind aan kan grijpen. Kiest hij of zij liever voor BOL of BBL?

BOL of BBL, waar kies je voor?

Luc heeft zijn keuze gemaakt, hij gaat voor een BOL opleiding ICT gericht. Ik ben benieuwd hoe het hem gaat bevallen als hij begin september gaat starten. Hij heeft nog even getwijfeld of hij voor BOL of BBL zou gaan, en dat snap ik heel goed. Weet jij het verschil tussen die opleidingen?

Luister naar de passie van je zoon of dochter

Het klinkt misschien als een open deur, maar het is van belang om het nogmaals te benadrukken. Het is ontzettend belangrijk dat je er alles aan doet om jouw kind zelf een keuze te laten maken. Sommige ouders hebben de neiging om een keuze te forceren voor het kind. Jammer want dan is het niet geheel uit eigen wil. Iedereen heeft namelijk een bepaalde passie voor een sector of een beroep. Ook jouw zoon of dochter heeft deze passie. Door te luisteren naar de passie van je zoon of dochter weet je zeker dat jouw kind uit zal komen bij een plek waar hij of zij zich ’thuis’ kan voelen.

En dan gaat de keuze natuurlijk niet alleen om de richting van de studie, maar ook over de keuze van BOL of BBL. Veel ouders zijn geneigd zijn om hun kind alleen ‘in de leerbanken’ te willen zien. Vaak getriggerd door de jonge leeftijd. Maar voor sommige kinderen is het veel beter om te kiezen voor een studie die ze combineren met werken. BBL dus.

Praat over het toekomstperspectief

Mocht jouw kind nu helemaal geen idee hebben over wat hij of zij wil doen dan is het van belang om er samen eens voor te gaan zitten. Denk samen na over wat er allemaal mogelijk is. Weeg hier altijd het toekomstperspectief mee. Het is natuurlijk fijn als je toekomstige baan ook een goed toekomstperspectief heeft. Alleen lol hebben in je werk is helaas niet genoeg. Zo is er op dit moment veel vraag naar technisch opgeleide mensen. Door deze groeiende vraag op de arbeidsmarkt zijn er ook betere financiële mogelijkheden. Dat is fijn om te weten en slim om dit bespreekbaar te maken met jouw zoon of dochter. De kans is groot dat jouw kind zelf een goede afweging kan maken voor de opleiding van zijn of haar keuze.

Betaalde opleiding voor jouw kind

Mocht je zoon of dochter technisch zijn aangelegd dan is het een heel goed idee om eens te vragen of hij of zij al eens heeft nagedacht over een betaalde opleiding. Het volgen van een betaalde opleiding (BBL dus en geen BOL) is dé keuze als een jongere zo snel mogelijk aan de slag wil gaan. Een voordeel -naast het direct in de praktijk brengen van alles wat je leert- is dat je niet zelf de kosten hoeft te dragen die gepaard gaan met de opleiding.

Vaak ga je na je studie in dienst bij het bedrijf waar je de opleiding hebt gevolgd, maar dat hoeft niet natuurlijk. BewustBBL zorgt voor een erkend leerbedrijf dat past bij de ambities van je kind. Op het gebied van BBL opleidingen zijn er genoeg mogelijkheden om voor te kiezen. Kiezen voor een betaalde opleiding maakt de overstap van BOL naar BBL net even wat makkelijker voor jouw kind.

Over BewustBBL

BewustBBL is een onafhankelijke partij die jonge studenten helpt met het maken van een goede studiekeus. Heb je vragen, of moeite met de keuze BOL of BBL, dan kan je hier uitstekend terecht. Uit recente onderzoeken is gebleken dat kinderen namelijk vaak een verkeerde keus maken en dat is jammer. Uit die onderzoeken blijkt ook dat ze vaak moeite hebben met theoretische vakken, of dat studenten willen zichzelf omscholen. Daarnaast is er een enorm tekort aan BBL studenten in verschillende sectoren. Met name dit laatste punt biedt kansen voor studenten die nog niet weten of ze middels BOL of BBL willen gaan studeren. BewustBBL beschikt over een groot netwerk aan erkende leerbedrijven. Hiermee kunnen zij zorgen voor een perfecte match tussen student en leerbedrijf. Dat kan de keuze tussen een BOL opleiding of een BBL opleiding ook makkerlijker maken. Een goede klik met de werkgever is belangrijk natuurlijk.

Achterhalen van de ambities

Dan is de grote vraag nog; hoe worden de ambities van een student nu achterhaald? Wat zijn nu de wensen van de student? Uiteraard allemaal goeie vragen. Meestal weten jonge studenten nog niet wat bij hun past en wat ze later willen worden. Het antwoord hierop is dat BewustBBL beschikt over een studiekeuzetest die je niet zomaar ergens online kan vinden. Het is een zeer uitgebreide test die kijkt naar persoonlijkheidskenmerken en competenties ten opzichte van de gemiddelde mens binnen de normgroep van de kandidaat. Voor meer informatie over de opleidingen en hoe het precies werkt kan je vrijblijvend contact met ze opnemen of je aanmelden voor een oriëntatiegesprek.

Veel succes met de keuze!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven