De lekkerste bolognese saus maken? Jaren dacht ik dat dat me niet ging lukken, want oma’s spaghetti bolognese stond op nummer één. Maar met dit recept van bolognese saus kom ik toch akelig dicht in de buurt!
Ik ga zelf voortaan deze bolognese saus maken in de slowcooker, maar je kan het uiteraard ook in de pan doen. Het geheim zit hem wel in de tijd die je ervoor moet nemen dan. Met de slowcooker heb je natuurlijk de mazzel dat je er niet naar om hoeft te kijken.
Mijn recept staat hieronder voor je klaar. Maar als je op zoek bent naar afwisseling, bekijk dan mijn andere slowcooker creaties en overweeg mijn e-book met een scala aan heerlijke recepten.
Zelf bolognese saus maken, puur natuur
Om zelf deze bolognese saus te maken hoef je alleen maar dit recept te volgen. Geloof me, ik heb in mijn leven al heel wat keren bolognesesaus gemaakt, maar deze spant echt de kroon.
Het kost dan ook wel wat meer tijd dan een spaghetti bolognese uit de pan die ik in een half uurtje op tafel flans. Maar het is het dubbel en dwars waard en ik weet nu al dat de kids me volgende week weer vragen om dit te maken. Het is een van hun favoriete recepten uit de slowcooker.
Ingrediënten lekkere spaghetti bolognese saus
Dit gerecht is voor zeker 4-5 personen. Ik denk zelfs dat je na het maken van de bolognese saus nog wat overhoudt, tenzij hij echt té lekker is!
- olijfolie
- 2 uien
- 3 stengels bleekselderij
- 3 wortels
- 4 teentjes knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree
- ± 800 gram rundergehakt óf vegetarisch gehakt
- tijm (gedroogde tijm óf verse tijm, 1 theelepel)
- oregano (gedroogd of vers, 1 theelepel)
- peper naar smaak
- klein beetje nootmuskaat
- 1 theelepel maggi tuinkruiden
- 1 theelepel zout
- een kopje melk (zo’n 250 ml)
- een kopje rode wijn (zo’n 250 ml)
- 2 blikjes tomatenstukjes van 400 gram per stuk (ik gebruik de biologische variant)
- 1 laurierblad
Zelf heerlijke bolognese saus maken
- Pel de uien en snipper ze
- schil de bleekselderij (dunschiller) en snij deze in kleine plakjes of stukjes
- schil de wortel en snij deze in kleine plakjes of stukjes
- bak de groenten in een wok zachtjes aan totdat de ui glazig wordt
- Pers de knoflook en voeg deze toe samen met de tomatenpuree, even zachtjes doorbakken
- voeg het gehakt toe (is de pan te klein dan kan je de groenten even apart leggen)
- voeg de tijm, oregano, zout, nootmuskaat, peper en maggi tuinkruiden toe
- rul het gehakt tot het lichtbruin is
- voeg het kopje melk toe en laat deze sudderen totdat hij ingedikt is
- voeg de rode wijn toe en laat ook deze sudderen
- zeef de blikjes met tomatenstukjes en hou de tomatensap even apart
- maak de bolognese saus af in de slowcooker of pan
Bolognese saus maken in de slowcooker
- Na de bovenstaande stappen doe je het geheel in de slowcooker
- voeg de tomatenstukjes toe en het laurierblad
- zet de slowcooker op low voor 6-8 uur
Hierna is de zelfgemaakte bolognese saus klaar. Eet smakelijk!
Ontwikkel een diepgaand begrip van kruiden en ontdek de geheimen van chefkoks met de Kookuniversiteit. Ongeacht of je kookt met een slowcooker of op het fornuis, deze kookcursus tilt je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau!
ps. In principe gebruik je het tomatensap uit de blikjes niet, maar bewaar het nog wel even voor de zekerheid. Mocht je op het einde van de bereidingstijd vinden dat je te weinig saus hebt dan kan je altijd nog wat sap toevoegen.
Bestel hieronder ook mijn andere slowcooker recepten in een e-book om lekker makkelijk te koken:
Bereid je voor op wat werk voor deze spaghetti bolognese saus
Wil je deze bolognese saus maken, zorg er dan voor dat je even wat tijd uittrekt (30 minuten ongeveer) voordat je het geheel in de slowcooker (of pan) kan doen.
Tip: Doe de voorbereiding de avond van te voren, plaats het in de koelkast en in de ochtend is alles klaar om gelijk in de slowcooker doen. Handig als je na het ochtendritueel meteen de deur uit moet.
Serveren van de zelfgemaakte bolognese saus
Lekker met spaghetti, maar ook uitstekend te gebruiken als je zelf bijvoorbeeld lasagne wilt maken. Beetje geraspte kaas erover en wat verse basilicum en klaar ben je.
Bolognese saus verder afmaken in de pan
- voeg de tomatenstukjes aan de pan toe
- voeg het laurierblad toe
- laat alles op de laagste stand minimaal een uur pruttelen onder zo nu en dan roeren
- is de saus te dik? voeg dan nog een beetje van de overgebleven tomatensap toe
Persoonlijk vind ik de bolognese saus uit de slowcooker nog een stuk lekkerder dan die uit de pan. En makkelijker. Wil je graag een ander pasta recept probeer dan deze spaghetti met gehaktballen.
Probeer dit slowcooker recept uit en laat je smaakpapillen dansen! Ik kan niet wachten om te horen wat je ervan vond. Deel je gedachten in de reacties hieronder.
Ik heb deze gisteren gemaakt. Mijn eerste keer dat ik de slowcooker gebruik. Helaas hier niet enthousiast. Het was waterig en er zat niet echt een Bolognese smaak aan. Ik moet nog even oefenen.
Hoi Annemiek,
Ik zou (bijna) denken dat er dan iets is misgegaan, want het recept heeft wel degelijk een bolognese smaak. Had je hem ook eerst in de pan voorbereid? Of alles zo in de slowcooker gedaan? dat kan namelijk qua vocht wel schelen. De melk en de wijn die je toevoegt die verdampen in de pan, nog voordat je het in de slowcooker doet, terwijl ze in de slowcooker juist aanwezig blijven en er nog extra vocht vrij komt door de groenten. Dat kan een te vochtig recept verklaren, en daardoor ook een oorzaak zijn van minder smaak (hoe wateriger, hoe minder smaak uiteraard). Wellicht is mijn online slowcooker cursus wat voor je? Daar vind je meer informatie over op deze pagina: https://shop.mamsatwork.nl/slowcooker-ebooks
Voor het eerst de slowcooker gebruikt en het recept van spaghetti bolognese gemaakt.
Wat een heerlijk recept en deze gaan we zeker meer eten en maken in de slowcooker.
Dus met slowcooker bereiding nog steeds alles eerst in de pan aanbakken ?
Of kan alles er rauw in en na 6 uur er kant en klaar weer uit ?
Dat hoeft normaal gesproken eigenlijk niet hoor Danny, maar ik heb het bij dit recept wel gedaan omdat ik het net ietsje lekkerder vind 😉
Goeienavond,
2 blikjes tomatenstukjes van hoeveel gram zijn de blikken dan?
Dan ga ik deze ook eens maken. Dinsdag ga ik mezelf een slowcooker aanschaffen.
Alvast bedankt
Mvg Kristof
Hoi Kristof, mijn excuses dat ik dat er niet bij vermeld heb. Maar het gaat om blikjes tomatenstukjes van 400 gram (dat zijn ook de meest voorkomende volgens mij). Succes met het maken van deze overheerlijke saus en veel plezier met de slowcooker!
Ik wil dit recept morgen maken, ziet er zo lekker uit 🙂 maar zie in t tecept, dat je de blikjes tomaten zeeft, wordt het sap niet gebruikt dan?
Ik hoop dat ik nog op tijd ben met mijn antwoord 😉 . Het sap van de tomaten zou ik er niet gelijk in verwerken nee. Meestal is de saus al voldoende vochtig zonder het sap. Mocht je de saus op het einde toch nog iets willen verdunnen, dan kan je altijd nog wat van die sap toevoegen, mara ik doe dat eigenlijk nooit. Voor ons wordt hij dan te dun.
Deze wil ik vandaag gaan maken.
Als je het hebt over een kopje melk en wijn, wat versta je dan onder een kopje?
1 cup als engelse afmeting? Of iets anders. Op de foto zie ik letterlijk een kopje staan. Kan moeilijk inschatten welk formaat kopje je gebruikt. Hoeveel ml is dit ongeveer?
Bedankt!
Ik heb gewoon een koffiekopje gebruikt als maat. Maar het komt niet heel nauw hoor. Van de week weer gemaakt deze spaghetti en de Kids waren wederom heel uitgesproken… Super lekker
Bedankt!
Mmmmm, en het rook alzo lekker!
Wat is dit smullen !!
Wat fijn mo te horen Anneke!
Volgens de pubers thuis was dit de lekkerste spaghetti bolognese die ze ooit gehad hebben….
Dat is tof om te horen Laura, thanks! Wij vinden hem ook héééél lekker 😉
Is het de bedoeling dat, je ook het gehakt bakt? Alvorens in de slowcooker te doen?
Het gehakt mag er gewoon rauw door