De lekkerste bolognese saus maken voor spaghetti bolognese uit de slowcooker of pan

De lekkerste bolognese saus maken? Jaren dacht ik dat dat me niet ging lukken, want oma’s spaghetti bolognese stond op nummer één. Maar met dit recept van bolognese saus kom ik toch akelig dicht in de buurt!

Ik ga zelf voortaan deze bolognese saus maken in de slowcooker, maar je kan het uiteraard ook in de pan doen. Het geheim zit hem wel in de tijd die je ervoor moet nemen dan. Met de slowcooker heb je natuurlijk de mazzel dat je er niet naar om hoeft te kijken.

bolognese saus maken

Mijn recept staat hieronder voor je klaar. Maar als je op zoek bent naar afwisseling, bekijk dan mijn andere slowcooker creaties en overweeg mijn e-book met een scala aan heerlijke recepten.

Zelf bolognese saus maken, puur natuur

Om zelf deze bolognese saus te maken hoef je alleen maar dit recept te volgen. Geloof me, ik heb in mijn leven al heel wat keren bolognesesaus gemaakt, maar deze spant echt de kroon.

Het kost dan ook wel wat meer tijd dan een spaghetti bolognese uit de pan die ik in een half uurtje op tafel flans. Maar het is het dubbel en dwars waard en ik weet nu al dat de kids me volgende week weer vragen om dit te maken. Het is een van hun favoriete recepten uit de slowcooker.

bolognese saus ingrediënten

Ingrediënten lekkere spaghetti bolognese saus

Dit gerecht is voor zeker 4-5 personen. Ik denk zelfs dat je na het maken van de bolognese saus nog wat overhoudt, tenzij hij echt té lekker is!

  • olijfolie
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 wortels
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ± 800 gram rundergehakt óf vegetarisch gehakt
  • tijm (gedroogde tijm óf verse tijm, 1 theelepel)
  • oregano (gedroogd of vers, 1 theelepel)
  • peper naar smaak
  • klein beetje nootmuskaat
  • 1 theelepel maggi tuinkruiden
  • 1 theelepel zout
  • een kopje melk (zo’n 250 ml)
  • een kopje rode wijn (zo’n 250 ml)
  • 2 blikjes tomatenstukjes van 400 gram per stuk (ik gebruik de biologische variant)
  • 1 laurierblad
spaghetti bolognese saus maken

Zelf heerlijke bolognese saus maken

  • Pel de uien en snipper ze
  • schil de bleekselderij (dunschiller) en snij deze in kleine plakjes of stukjes
  • schil de wortel en snij deze in kleine plakjes of stukjes
  • bak de groenten in een wok zachtjes aan totdat de ui glazig wordt
  • Pers de knoflook en voeg deze toe samen met de tomatenpuree, even zachtjes doorbakken
  • voeg het gehakt toe (is de pan te klein dan kan je de groenten even apart leggen)
  • voeg de tijm, oregano, zout, nootmuskaat, peper en maggi tuinkruiden toe
  • rul het gehakt tot het lichtbruin is
  • voeg het kopje melk toe en laat deze sudderen totdat hij ingedikt is
  • voeg de rode wijn toe en laat ook deze sudderen
  • zeef de blikjes met tomatenstukjes en hou de tomatensap even apart
  • maak de bolognese saus af in de slowcooker of pan
spaghetti bolognese slowcooker

Bolognese saus maken in de slowcooker

  • Na de bovenstaande stappen doe je het geheel in de slowcooker
  • voeg de tomatenstukjes toe en het laurierblad
  • zet de slowcooker op low voor 6-8 uur

Hierna is de zelfgemaakte bolognese saus klaar. Eet smakelijk!

Ontwikkel een diepgaand begrip van kruiden en ontdek de geheimen van chefkoks met de Kookuniversiteit. Ongeacht of je kookt met een slowcooker of op het fornuis, deze kookcursus tilt je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau!

ps. In principe gebruik je het tomatensap uit de blikjes niet, maar bewaar het nog wel even voor de zekerheid. Mocht je op het einde van de bereidingstijd vinden dat je te weinig saus hebt dan kan je altijd nog wat sap toevoegen.

Bestel hieronder ook mijn andere slowcooker recepten in een e-book om lekker makkelijk te koken:

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Bereid je voor op wat werk voor deze spaghetti bolognese saus

Wil je deze bolognese saus maken, zorg er dan voor dat je even wat tijd uittrekt (30 minuten ongeveer) voordat je het geheel in de slowcooker (of pan) kan doen.

Tip: Doe de voorbereiding de avond van te voren, plaats het in de koelkast en in de ochtend is alles klaar om gelijk in de slowcooker doen. Handig als je na het ochtendritueel meteen de deur uit moet.

Serveren van de zelfgemaakte bolognese saus

Lekker met spaghetti, maar ook uitstekend te gebruiken als je zelf bijvoorbeeld lasagne wilt maken. Beetje geraspte kaas erover en wat verse basilicum en klaar ben je.

Bolognese saus verder afmaken in de pan

  • voeg de tomatenstukjes aan de pan toe
  • voeg het laurierblad toe
  • laat alles op de laagste stand minimaal een uur pruttelen onder zo nu en dan roeren
  • is de saus te dik? voeg dan nog een beetje van de overgebleven tomatensap toe

Persoonlijk vind ik de bolognese saus uit de slowcooker nog een stuk lekkerder dan die uit de pan. En makkelijker. Wil je graag een ander pasta recept probeer dan deze spaghetti met gehaktballen.

Probeer dit slowcooker recept uit en laat je smaakpapillen dansen! Ik kan niet wachten om te horen wat je ervan vond. Deel je gedachten in de reacties hieronder.

16 gedachten over “De lekkerste bolognese saus maken voor spaghetti bolognese uit de slowcooker of pan”

  1. Voor het eerst de slowcooker gebruikt en het recept van spaghetti bolognese gemaakt.
    Wat een heerlijk recept en deze gaan we zeker meer eten en maken in de slowcooker.

  2. Avatar foto
    Danny Notenboom

    Dus met slowcooker bereiding nog steeds alles eerst in de pan aanbakken ?
    Of kan alles er rauw in en na 6 uur er kant en klaar weer uit ?

  3. Goeienavond,

    2 blikjes tomatenstukjes van hoeveel gram zijn de blikken dan?
    Dan ga ik deze ook eens maken. Dinsdag ga ik mezelf een slowcooker aanschaffen.

    Alvast bedankt
    Mvg Kristof

    1. Hoi Kristof, mijn excuses dat ik dat er niet bij vermeld heb. Maar het gaat om blikjes tomatenstukjes van 400 gram (dat zijn ook de meest voorkomende volgens mij). Succes met het maken van deze overheerlijke saus en veel plezier met de slowcooker!

  4. Ik wil dit recept morgen maken, ziet er zo lekker uit 🙂 maar zie in t tecept, dat je de blikjes tomaten zeeft, wordt het sap niet gebruikt dan?

    1. Ik hoop dat ik nog op tijd ben met mijn antwoord 😉 . Het sap van de tomaten zou ik er niet gelijk in verwerken nee. Meestal is de saus al voldoende vochtig zonder het sap. Mocht je de saus op het einde toch nog iets willen verdunnen, dan kan je altijd nog wat van die sap toevoegen, mara ik doe dat eigenlijk nooit. Voor ons wordt hij dan te dun.

  5. Avatar foto
    Ellen de Ruiter

    Deze wil ik vandaag gaan maken.
    Als je het hebt over een kopje melk en wijn, wat versta je dan onder een kopje?
    1 cup als engelse afmeting? Of iets anders. Op de foto zie ik letterlijk een kopje staan. Kan moeilijk inschatten welk formaat kopje je gebruikt. Hoeveel ml is dit ongeveer?
    Bedankt!

    1. Ik heb gewoon een koffiekopje gebruikt als maat. Maar het komt niet heel nauw hoor. Van de week weer gemaakt deze spaghetti en de Kids waren wederom heel uitgesproken… Super lekker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven