Bomen en struiken voor in je tuin

Prachtige beplanting voor in de tuin, wie wordt daar nu niet gelukkig van? Bomen en struiken, en bloemen natuurlijk geven een extra dimensie aan je tuin. Ik ben de afgelopen maand ontzettend veel in de tuin bezig geweest en geef je graag een inkijkje in de bomen en struiken die perfect in onze tuin passen.

bomen en struiken in de tuin

Bomen en struiken in de tuin; dit vind ik de mooiste

Een weelderige tuin vol met prachtige bomen en planten is een droom voor veel tuinliefhebbers. Deze levende organismen voegen niet alleen schoonheid en kleur toe aan de buitenruimte, maar kunnen ook een rustgevende sfeer creëren en de biodiversiteit bevorderen. Zo maak je het gezellig en sfeervol in je tuin.

Sinds dat wij in het buitengebied wonen hebben we al heel veel aan onze tuin gedaan en ieder jaar wordt hij meer naar onze zin. De meest betoverende bomen en planten proberen we een plekje te geven om zo de tuin te transformeren tot een paradijsje. We zijn nog niet klaar hoor, maar hieronder zie je waar ik blij van word in de tuin.

1. Leibomen

Leibomen zijn een uitstekende keuze voor tuinen met beperkte ruimte of voor diegenen die op zoek zijn naar een unieke en decoratieve manier om privacy en structuur aan hun tuin toe te voegen.

Deze bomen worden getraind om horizontaal te groeien langs een hek, muur of pergola, waardoor een muur van groen ontstaat. Populaire soorten voor leibomen zijn onder andere de linde, esdoorn, beuk en haagbeuk. Een leiboom biedt niet alleen schaduw en privacy, maar voegt ook een artistiek element toe aan de tuin met hun prachtige silhouetten.

Nu hebben wij best veel grond, dus een leiboom is bij ons tussen de bomen en struiken misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar toch overweeg ik om deze bomen aan de straatkant te zetten, vooraan in onze tuin.

De bomen en struiken die er nu staan mogen plaatsmaken voor een wat vriendelijkere variant aangezien het snoeien van de huidige bomen geen doen is door alle prikkers die aan de takken zitten. Daar heb je bij leibomen geen last van!

2. Olijfbomen (Olea europaea)

Olijfbomen zijn al eeuwenlang geliefd vanwege hun schoonheid en de waarde van hun vruchten. Deze bomen hebben een tijdloze aantrekkingskracht en passen perfect in verschillende tuinstijlen, of je nu een mediterrane sfeer wilt creëren of een vleugje exotisme wilt toevoegen aan jouw buitenruimte.

Een olijfboom gedijt het beste in zonnige en warme gebieden, maar kunnen ook groeien in gematigde klimaten. Naast hun decoratieve waarde kunnen ze ook een symbolische betekenis hebben, zoals vrede, overvloed en gezondheid.

Wij hebben zelf een kleine olijfboom in een pot staan en ik ben nog aan het onderzoeken waar we deze knapperd nu het beste in de volle grond kunnen zetten. Want bomen en struiken doen het in de volle grond natuurlijk veel beter dan in de pot, alhoewel dat laatste bij de olijf niet altijd het geval is. Vandaar ook de zoektocht naar de beste plek.

3. Magnolia (Magnolia) bomen en struiken in de tuin

De magnolia staat bekend om zijn betoverende bloemen, die in verschillende tinten verschijnen, van puur wit tot zachtroze en lila.

Deze bomen zijn vaak het middelpunt van de tuin wanneer ze in bloei staan. Ze gedijen in de volle zon of lichte schaduw en hebben goed doorlatende grond nodig. De magnolia is een symbool van schoonheid en zuiverheid, en het zien van de bloemen in de lente is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

We hebben momenteel twee tottaal verschillende magnoliabomen in de tuin staan. De een is een Magnolia ‘grandiflora’, met een wat dikker blad aan de boom waar prachtige witte bloemen in komen en de ander de bekendere Magnolia ‘soulangeana’ met witte roze bloemen.

De laatste vind ik persoonlijk het mooist, maar wat wel heel jammer is, is dat ze zo snel uitgebloeid zijn. Zeker met de extra wind in het buiten gebied zijn de bloemen al snel uit de boom.

4. Prachtige bomen en struiken voor in de tuin; de Japanse Esdoorn (Acer palmatum)

Ook deze knapperd hebben we in de tuin staan. Twee varianten en beiden staan ze in de voortuin.

De Japanse esdoorn is een sierlijke boom die bekend staat om zijn prachtige bladeren. Met hun fijne textuur en diverse kleuren, variërend van dieprood en oranje tot felgeel, voegen Japanse esdoorns een vleugje elegantie toe aan elke tuin.

Ze gedijen het beste in gedeeltelijke schaduw en beschermen tegen harde wind. Door hun compacte formaat zijn ze ook geschikt voor kleinere tuinen en kunnen ze zelfs in potten worden gekweekt.

bomen en struiken zoals lavendel en Japanse esdoorn in de tuin

5. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een populaire keuze voor tuinliefhebbers als ze bomen en stuiken kiezen vanwege zijn schoonheid en geur. Met zijn kenmerkende paarse bloemen en bedwelmende geur voegt lavendel schoonheid en rust toe aan elke tuin. Het combineert ook prachtig met cortenstalen plantenbakken bijvoorbeeld.

Deze veelzijdige plant gedijt goed in zonnige gebieden en goed doorlatende grond. Naast het feit dat het een decoratieve plant is, ruikt lavendel ook heerlijk en kan het helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress.

Lavendel trekt ook vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin.

Rijen vol met lavendel hebben we in de voortuin én aan de zijkant van het huis. Ik hou er écht van! Aan de zijkant heb ik de lavendel gecombineerd met Engels gras. Engels gras bloeit wat eerder waardoor we daar al vanaf maart kleur hebben en de lavendel het op een later moment overneemt.

bomen en struiken in de tuin, zoals deze hortensias

6. Bomen en struiken in de tuin? Hortensia (Hydrangea)

Hortensia’s zijn geliefd om hun grote bloemhoofden en diverse kleuren, variërend van wit en roze tot diepblauw en paars.

Deze planten gedijen goed in halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Hortensia’s zijn een uitstekende keuze voor het creëren van prachtige bloembedden, borders en hagen. Ze kunnen ook in potten worden gekweekt en zijn een ideale keuze voor balkons en terrassen.

Hortensia’s bloeien meestal in de zomer en blijven lang mooi, waardoor ze een aantrekkelijke toevoeging zijn aan elke tuin.

Ook deze mogen dus niet ontbreken in onze tuin en dat doen ze dan ook niet 😉 . Voraan in onze voortuin hebben we 30 meter aan hortensia’s staan. Helaas vind ik ze niet altijd even mooi bloeien en zijn ze nog verschillend van formaat.

Dat komt overigens omdat ze bij het herinrichten van de tuin verplaatst zijn van onze achtertuin naar de voortuin. Achter hebben we er overigens ook nog een heel aantal staan hoor. Hortensia’s bloeien altijd wat later, maar geven dan wel heerlijk veel kleur aan de tuin.

lavendel langs de vijver

7. Vlinderstruik (Buddleja)

Als je een tuin wilt aantrekken vol met kleurrijke vlinders, dan is de vlinderstruik een must-have plant. Deze struik produceert pluimen van geurige bloemen in verschillende tinten, zoals paars, roze, wit en geel.

Vlinderstruiken gedijen in de volle zon en vereisen goed doorlatende grond. Naast het aantrekken van vlinders, trekken ze ook bijen en andere bestuivers aan, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de bevordering van de biodiversiteit.

Toevallig heb ik deze zomer een kleine vlinderstruik gepland, ik hoop dat hij dit jaar nog gaat bloeien!

8. Siergrassen

Siergrassen voegen een vleugje elegantie en beweging toe aan elke tuin. Met hun sierlijke halmen en delicate pluimen voegen ze textuur en interesse toe aan borders, perken en bloembedden.

Siergrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, kleuren en texturen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor landschapsontwerpen. Ze gedijen goed in de volle zon of lichte schaduw en vereisen meestal weinig onderhoud, waardoor ze een ideale keuze zijn voor drukke tuiniers.

Een afwisseling van bomen en struiken mét kleur in je tuin

Het kiezen van prachtige bomen en planten voor jouw tuin is een opwindende stap in het creëren van een betoverende buitenruimte.

Leibomen voegen structuur en privacy toe, terwijl olijfbomen een vleugje mediterrane charme brengen. Magnolia’s en Japanse esdoorns verfraaien de tuin met hun prachtige bloemen en bladeren, terwijl lavendel, hortensia’s en vlinderstruiken kleur, geur en biodiversiteit toevoegen.

Siergrassen voegen textuur en beweging toe aan de tuin, terwijl ze ook een gevoel van elegantie en rust creëren

Welke bomen en struiken in de tuin hebben jouw voorkeur?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven