Boot huren in Friesland zonder vaarbewijs; het kan!

Enkele jaren geleden hebben wij een bootvakantie gedaan in Friesland. Zonder een vaarbewijs te hebben kan je namelijk een boot huren in Friesland, wist je dat?

Niet iedere boot uiteraard, maar specifieke boten wel. Zolang de boot kleiner is dan 15 meter en onder de 20 kilometer per uur blijft met varen mag je zonder vaarbewijs op pad!

Je krijgt vooraf wat instructies over hoe alles werkt en dan kan je vakantie dus beginnen. Wat fijn is, is dat je vaak bij een boot huren in Friesland al op de website van de verhuurder kan zien welke boten je zonder vaarbewijs kan huren.

Niet alleen in Friesland natuurlijk, ook op andere plekken. Maar neem van mij aan dat Friesland echt een heerlijke provincie is om vanaf het water te bekijken. Ik neem je even een stukje mee in onze vakantie.

boot huren Friesland zonder vaarbewijs

In Friesland varen zonder vaarbewijs, welke boot kan je dan huren en besturen?

Zoals aangegeven hierboven zijn er wettelijk gezien bepaalde regels waar je je aan moet houden bij het huren van een boot in Friesland zonder vaarbewijs.

Als je geen vaarbewijs hebt dan mag je nu eenmaal niet op een te grote boot varen. En ook niet op een boot die te hard gaat.

Maar laten we eerlijk wezen, een boot van net geen 15 meter lang is een joekel van een boot hoor! Wij hebben een paar jaar geleden zo’n boot gehuurd waar we zonder vaarbewijs mee mochten varen voor een bootvakantie in Nederland.

Een soort van mini cruise met het gezin, haha. En die was echt meer dan groot genoeg voor ons gezin van 4 én de hond. Hierboven zie je hem, gaaf ding toch!

Je hebt in zo’n boot echt alle ruimte. Met twee slaapcabines, aparte badkamer en een verblijfsruim met keuken erin konden wij echt alle kanten op.

Zelfs met slecht weer is het heel goed te doen. Je kan dan lekker van binnenuit de boot besturen, wat wel zo prettig is. Alhoewel wij daar geen gebruik van hebben hoeven maken want tijdens onze bootvakantie in Friesland was het heerlijk weer.

Maar als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een caravan, dan is de ruimte ons alles meegevallen. Sterker nog, volgens mij was onze boot een stuk ruimer.

Een boot met boegschroef en hekschroef is makkelijker sturen

Ga je een boot huren om je vakantie op door te brengen kies dan een boot met boegschroef en hekschroef, zeker als je geen vaarbewijs hebt.

Zo kan je zonder veel ervaring en zonder vaarbewijs een stuk makkelijker door Friesland varen op een gehuurde boot. Een boot met een boegschroef en hekschroef is namelijk veel makkelijker te besturen. Hij reageert veel sneller en je kan hem (bij wijze van) zijwaarts besturen als je wilt aanmeren. Een dikke plus.

Wij hadden overigens alleen een boegschroef op onze boot zitten waardoor alleen de achterkant bestuurd wordt tijdens het varen.

De punt van de boot wordt dan nog meegenomen door de stroming en daardoor is het een stukje lastiger aanmeren. Je moet dan wat beter inschatten hoe de situatie is en meer bijsturen.

Gelukkig zijn de mensen in Friesland super aardig en ze schieten je gelijk te hulp bij het aanmeren als dat nodig is. En ook wij hebben met onze boot in Friesland zonder vaarbewijs kunnen aanmeren met alleen een boegschroef, dus ook jij kan dat als dat de enige boot is om te huren. Just saying.

bootvakantie Friesland boot huren zonder vaarbewijs

De charme van de Friese meren

Varen in Friesland is wat mij betreft echt genieten. Je krijgt zo’n vrij gevoel op de Friese meren, maar ook als je door de smallere verbindingsstukken vaart tussen de Friese meren in.

Sommige stukken vaar je helemaal alleen en zie je helemaal niemand. Het hangt er natuurlijk vanaf of dat je in het hoogseizoen een boot huurt, of dat je voor of na het seizoen zonder vaarbewijs gaat varen.

Zolang je ervoor zorgt dat je voldoende ruimte rondom je boot houdt is er niets aan de hand. Het is misschien soms even spannend, maar zo’n boot reageert behoorlijk snel.

Het spannendste is niet het varen maar eerder het aanleggen in de jachthaven voor je bijzondere overnachting in Friesland. Daar kan wel eens wat onverwachtse stroming staan (zoals wij in Sneek hadden).

Wij zouden in ieder geval zo weer een boot huren in Friesland zonder vaarbewijs en liefst ook een wat groter formaat, net als de vorige keer. Gewoon omdat de extra ruimte heerlijk is als je ook de hele vakantie op de boot wilt verblijven en slapen. Alleen dan wel graag een boot met beide schroeven.

En, begint het al te kriebelen om zo’n heerlijke vakantie te plannen en zonder vaarbewijs op een boot Nederland vanaf het water te verkennen?

Ik zou zeggen doen! En terwijl je geniet van de voorpret kan je je natuurlijk ook voorbereiden op de bootvakantie door je vooraf een beetje in te lezen in de regels op het water!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven