Lekker met de boot op vakantie? Zeker doen!

Hou je van water en wil je eens een keer een andere vakantie dan ‘standaard’ met de caravan weg of in een huisje zitten op de camping? Denk dan eens na over een bootvakantie in Nederland. Wij hebben het een paar jaar geleden gedaan en onze kinderen hebben het er nog steeds over. Zo leuk! Ik vertel jullie dan ook graag meer over onze vakantie met de boot in Friesland, waar we tegenaan zijn gelopen en wat we er zo ontzettend fijn aan vonden.

Bootvakantie Nederland; Een weekje vertoeven op het water in Friesland (of ergens anders natuurlijk)

Jaren zijn we met de caravan op vakantie geweest, totdat Frank er ineens genoeg van had. Diezelfde maand hebben we onze caravan te koop gezet en besloten dat we ook eens ander soort vakanties zouden gaan plannen. Een van die vakanties is onze bootvakantie in Nederland die we een paar jaar geleden gedaan hebben. En wat hebben we genoten. Overwegen jullie ook om een boot te huren in Friesland voor een fijne vakantie met het gezin? Lees dan zeker even mijn blog.

Boot huren voor een bootvakantie in Friesland

Wij zijn geen zeilers, dus bij het huren van een boot voor een weekje vakantie in Nederland zijn we uitgegaan van een motorboot. Ik zag mezelf al helemaal op het dek liggen tijdens een bootvakantie zoals je ook wel ‘in de film’ ziet. Haha, lekker samen met Lotte standje relax.

Afijn, het idee voor de bootvakantie was dus geboren, maar nu de uitvoering nog. Een boot huren is nog niet zo moeilijk, dat doe je gewoon online. Maar hoe ga je zo’n bootvakantie uitvoeren. Bereid je je vakantie goed voor, wat neem je allemaal mee, ga je een route uitstippelen om te varen en hoe werkt het met douche en toilet en dergelijke?

Wij hadden helemaal geen idee. Het enige dat we wisten is dat er geen vaarbewijs nodig is om deze boot te varen. Een motorboot van bijna 12 meter lang is een behoorlijk gevaarte. Vinden wij dan hè. Maar blijkbaar is dat op het water allemaal niet zo spannend.

bootvakantie in Nederland
boot huren in Friesland

Heb je een vaarbewijs nodig voor de boot?

Goed. Bij het huren van de boot weet je dus al of je een vaarbewijs nodig hebt want er staat duidelijk aangegeven hoe lang de boot is en hoe snel hij kan varen. Een boot kleiner dan 15 meter mag je varen zonder vaarbewijs. Zolang de boot maar niet sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.

Maar ook al is een vaarbewijs niet nodig, het is tóch handig als je een beetje op de hoogte bent van de regels op het water. Frank heeft dan ook met dit boek zijn kennis een beetje opgehaald. Zo konden we zonder al teveel voorbereiding op bootvakantie in Nederland.

Op het moment dat je op de boot komt krijg je een korte instructie over hoe te varen met die motorboot en daarna kan je er zelf mee het water op. In ons geval voer de verhuurder een klein stukje mee (zo’n 100 meter) en sprong toen van boord. We waren ‘geslaagd’ en konden wat hem betreft zelf verder. Super spannend natuurlijk, want eigenlijk weet je alleen technisch maar een klein beetje wat te doen. De ervaring krijg je pas als je het doet.

Wat neem je verder mee op de boot?

Wat je mee wilt nemen is een beetje afhankelijk van jezelf natuurlijk én van wat er standaard op de boot zit waar je een week mee gaat varen tijdens je vakantie. De meeste – wat grotere- boten zijn al best wel flink uitgerust. Zo vind je op een boot met slaapcabines naast een toilet en een douche ook een keukenblokje met koelkast, gasfornuis en vaak ook een magnetron. Dat is prima vergelijkbaar met een grote caravan toch?

Je hoeft dus alleen je eigen spullen mee te nemen zoals kleding, slaap- en toiletspullen. Ideaal. Als je verder op bootvakantie gaat in Nederland ligt er vaak op de boot wel een kaart van het gebied waar je vaart. Of in ieder geval van het gebied waar de boot in de haven ligt van waaruit je gaat starten met je bootvakantie. Nu kan je met google navigatie ook al wel wat, maar wij vonden de kaarten toch ook wel heel handig. Op het water is het toch nét even anders als op de weg.

Varen in Friesland

Wij vonden Friesland echt mega fantastisch om te varen. Hiermee wil ik uiteraard niet aangeven dat andere delen van Nederland niet geschikt zijn voor een bootvakantie maar Friesland is wel écht heel mooi. Je hebt daar verschillende meren waar je op kan varen, die ook weer met elkaar verbonden zijn door kanalen en riviertjes. Hierdoor kan je echt een tocht maken op de boot door Friesland in plaats van dat je op één meer rond blijft dobberen. Daarnaast vaar je langs allerlei achtertuinen en kan je lekker huizen kijken.

Zo hebben wij gevaren op het Sneekermeer, maar ook op de Küfurd en de Langwarder Wielen. Op het Sneekermeer hebben we zelfs overnacht zonder dat we in een haven lagen. Dus écht aangemeerd aan een eilandje en in het pikkedonker daar overnacht. Super bijzonder en heel erg ‘into nature’. Heerlijk.

De andere nachten hebben we wel gewoon aangemeerd in een haven en ook dat is helemaal fantastisch. Een bootvakantie is toch wel echt een heel andere vakantie, en ook al ben je in Nederland…je waant je in een andere wereld. Gelukkig zijn de meeste ‘schippers’ heel behulpzaam. Dus heb jij moeite met aanleggen? Dan is er vaak wel iemand in de buurt die de lijn aan wil nemen om je boot aan de kade vast te maken. Het is een ‘ons kent ons’ wereldje waar je snel deel van uitmaakt.

Beste tip voor een bootvakantie in Nederland

De beste tip die ik je kan geven is de volgende: Zorg ervoor dat je een boot huurt met boegschroef én hekschroef. Hiermee is het een stuk makkelijker sturen als je wilt aanmeren. Meestal staat dat bij een boot huren op de website wel vermeld, dus kijk daar goed naar. Wij hadden een boot met alleen een boegschroef waardoor je de achterkant van de boot alleen kan ‘sturen’ door het roer te gebruiken. Maar zodra je bijvoorbeeld in een stroming terecht komt kan dat best lastig worden. Met een hekschroef erbij kan je je boot gewoon zijdelings bijsturen. Stuk makkelijker en gegarandeerd minder zenuwen en zweetdruppeltjes.

Verder zijn wij nogal onvoorbereid aan boord gegaan. Dat is een beetje onze stijl maar bleek ook totaal geen probleem. Behalve op de eerste avond. Toen hebben we echt een tijdje moeten zoeken naar een haven waar nog plek was om aan te meren. Maar dat kwam ook omdat we later vertrokken vanwege een dubbele boeking. Het is dus wel slim om vooral voor de eerste avond je ligplaats al te reserveren. Daarna kan je dagelijks vooruit plannen als je wilt, of wat meer op de bonnefooi varen en besluiten waar je blijft liggen.

Vanaf de boot het water in springen
op bootvakantie in Nederland je hond meenemen

Conclusie

Of je nu van een vaste planning bent of niet, een bootvakantie is echt de moeite waard. Wij vonden het heerlijk en hebben – ondanks de spannende momenten- echt een heel fijne vakantie gehad. Het geeft een gevoel van vrijheid om in Nederland op het water te vertoeven met zo’n bootvakantie. En je uitzicht is ook totaal anders. Een wijntje bij de ondergaande zon, kinderen die vanaf de boot zo het water in springen om even af te koelen en verder he-le-maal niets moeten. Voor ons de beste ontspanning die we ons kunnen bedenken. Het is trouwens ook de enige vakantie dat we onze hond hebben meegenomen. Hoe leuk is dat?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven