Leven met een borderline partner; ze kreeg een vinger en pakte mijn hele lijf

In “Ze kreeg een vinger. Ze pakte mijn hele lijf” beschrijft Sjoerd de Jong zijn leven met zijn borderline partner Maaike. Een leven dat zich af lijkt te spelen als een wervelstorm van gevoelens en emoties. Constant inspelende op de gevoelens van Maaike. Maaike die de grenzen van het leven opzoekt, van de top van de berg naar de diepte van de leegte. Als je als empathisch mens samenleeft met een borderline partner voel je haarfijn aan hoe de stemming is op dat moment en stel je je in op de ander. Met steeds de gedachte: hoe ga ik met de situatie om? Hoe houd ik het hanteerbaar?

Doe je dit langere tijd dan komt het moment dat je jezelf af gaat vragen: waar is het punt geweest dat ik mijzelf verloren ben? En kom je voor de keuze te staan: ga ik verder met mijn borderline partner of kies ik voor mijn eigen leven? Op het punt dat Sjoerd de Jong voor zichzelf kiest, besluit hij dit boek te schrijven als afsluiting van zijn periode met Maaike. Hieronder vertelt hij…

ze kreeg een vinger

Over Maaike, mijn toen nog niet borderline partner

Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik haar tegen. lk had toen een vaste relatie. Een neef van haar (lekker ingewikkeld he?) kreeg verkering met een meisje dat erg interessant was om mee te praten. Niet in de zin dat ik gevoelens voor haar kreeg, maar ze was gewoon een interessant persoon en gezellig in de omgang. Ook mijn toenmalige vriendin deelde mijn interesse, en zo begon een vriendschap.

lk noem haar in dit verhaal Maaike. lk houd er niet van om echte namen te gebruiken. Haar uiterlijk schrok me in eerste instantie juist af. Ze was uitdagend gekleed, had veel piercings en tatoeages. Ze was leuk om naar te kijken als ze voorbij kwam lopen, maar totaal niet mijn type. De verhalen die ze echter vertelde, en de aandacht die ze daarmee trok van iedereen was enorm. lk hield contact met haar, samen met mijn vriendin, ook nadat de zeer korte relatie met de neef ophield. We gingen haar wel eens ophalen om op stap te gaan en we belden wel eens om zomaar te kletsen. Het begon allemaal als een vrij los, totaal niet intensief, contact.

lk had een moeilijke relatie met mijn vriendin. Ze was verschrikkelijk aan het puberen en was manipulatief. Mijn sociale omgeving noemde dit een echte knipperlichtrelatie. Het sloopte me soms, maar het was ook veilig. Haar familie had mij totaal geaccepteerd als hun tweede zoon. Toen deze relatie uiteindelijk stuk liep zat vaders zelfs een potje te janken samen met mij. Hij ging een zoon missen. Bijzonder toch?

Toeval bestaat niet

Stom toevallig, en nu na al die jaren valt het kwartje, kreeg ik Maaike aan de telefoon, precies op de avond dat het definitief uit ging met mijn vriendin. Ze vroeg: “Hoe is het met je?” lk zei: “Ja goed”, maar de emotie in mijn stem kon ik niet verbergen, en daar haakte ze meteen op in. Ze nodigde me uit om wat te gaan drinken in de stad.

Een avond op stap in Antwerpen

De nacht er voor was ik met een aantal vrienden sinds lange tijd op stap geweest. We waren naar een voorstelling geweest van een bekende DJ in het sportpaleis in Antwerpen. Toen we daar buiten kwamen werden we als “doorsnee Nederlander” aangesproken door een groepje Belgische onderburen. Ze waren er van overtuigd dat wij wiet bij ons droegen en drongen aan op een verkoop. Onze reactie was negatief want de vrienden waar ik mee om ging, en ook ikzelf, hadden juist een afkeer van drugs.

De reactie van de Belgen was extreem, een vriend van mij werd in zijn gezicht geslagen en de voorruit van mijn auto werd vernield. ln die tijd zat ik in opleiding voor politieagent en mijn enthousiasme en rechtsgevoel zorgde er voor dat ik zo snel ik kon naar de “oproerpolitie” ben gelopen. Wat een bijzondere ervaring was dat.

Hoe de oproerpolitie te werk gaat

Deze “heren” verzochten mij om in het busje te stappen en de daders aan te wijzen. lk zag ze in de verte rennen en wees er naar: “Daar lopen ze”. Het gaspedaal werd kwistig ingedrukt en even later werden een drietal jongens aangehouden. De politieagent vroeg aan mij of ik de dader kon aanwijzen die mijn autoruit had vernield. lk wees de jongeman aan en het gevolg was dat ik zo snel ik kon uit het busje moest stappen. De jongen werd in het busje getrokken.

De schuifdeur klapte dicht en de agent waar ik zojuist mee stond te praten nam plaats tussen mij en het busje. Hij belemmerde dus het uitzicht op de jongeman die even daarvoor mijn autoruit had vernield. Wat er vervolgens  gebeurde was verbazend talentvol want even later ging de schuifdeur open hoorde ik een van de politieagenten in het busje zeggen: “Hebt gij de autoruit van die meneer kapot geslagen?” “Jawel meneer agent”, was het antwoord van de jongen. Hij keek met een bebloed gezicht naar mij en de spijt was in zijn ogen te lezen. Hoe hij aan dat bloederige gezicht kwam? Dat is voor mij nog steeds een raadsel, maar ik heb zo mijn vermoedens. Die nacht zaten we dus tot in de vroege ochtend op het politiebureau om aangifte te doen en schadebemiddeling te krijgen. Een heftige lange nacht was vooraf gegaan aan die definitieve breuk in mijn relatie.

De start van mijn relatie met een borderline partner

De avond die daar op volgde heb ik Maaike opgepikt en we zijn wat gaan rijden. We raakten aan de praat en ik deed mijn verhaal. lk was klaar met vrouwen op dat moment. Veel te moeilijk want ze willen te veel en ik was daar helemaal niet tegen opgewassen. Ze maakte me vaak verdrietig door manipulatief en puberaal gedrag. lk zag dan door de bomen het bos niet meer. Als man zijnde is het bijna net zo moeilijk als voor vrouwen om met het andere geslacht te leren omgaan. Niets nieuws toch?

We reden rond in mijn auto tot een uur of een ’s nachts. Op een gegeven moment kregen we honger en we besloten ergens te stoppen. lk kan me niet eens meer herinneren waar het was, maar we zijn een schaal borrelhapjes gaan eten ergens in het restaurant van een hotel. We hebben nog wat nagepraat en ik heb haar naar huis gebracht en bedankt voor haar steun die avond. Doodmoe ging ik naar bed. Denken was er gelukkig niet meer bij. lk was moe en verzadigd.

Het zoeken van toenadering

De volgende ochtend, toen ik wat aan het chatten was met vrienden op het internet, kreeg ik van Maaike een sms: “Je bent heel bijzonder. lk heb veel aan je gedacht”. Djeezus Wat moet ik daar nu weer mee? lk moet toegeven, ik vond haar ook bijzonder, maar het was een enorme warboel in mijn hoofd.

lk had net een relatie verbroken en nu was er weer een vrouw die me het hoofd dol wilde maken. lk kon niet meer antwoorden dan: “Bedankt. Fijn dat je er voor me bent”. Diezelfde dag heeft ze me meerdere malen sms’jes gestuurd tot dat we weer aan de praat raakten aan de telefoon. Ze vroeg of ik wat met haar ging drinken. Ze deelde een kamer met een andere man en daar voelde ze zich niet meer prettig. lk was me van geen kwaad bewust en had wel behoefte aan gezelschap. Jezelf opsluiten op je kamer met je laptop is niet goed voor je.

lk ben dus weer naar de stad gereden en we hebben wat gedronken in een kroeg. Het was een doordeweekse dag, en het was erg rustig in de kroegen. We hadden leuke gesprekken samen, en die avond hebben we het zelfs over seks gehad. ‘Wat vind jij lekker’, vroegen we aan elkaar. Ze vertelde me zelfs welk standje ze lekker vond. Het slaat helemaal nergens op als ik er achteraf over nadenk, maar zo liep het nou eenmaal.

Meer gevoelens voor Maaike

Stom genoeg kreeg ik, na een tijdje omgang, meer gevoelens voor haar. lk wilde echter de boot nog even afhouden, want ik zat pas een paar dagen in een rouwproces van mijn vorige relatie. Dat is niet vreemd, toch? Maaike liet me niet los. Ze trok aan me en ze vertelde me dat ze gevoelens voor me had. lk vertelde haar dat ik daar nog niet aan toe was. Een paar weken later vertelde ik ook dat ik voor haar gevoelens had, maar dat ik nog wat tijd voor mezelf wilde. lk had mijn vrienden al even niet gezien en wilde ook wat tijd met hen doorbrengen.

De avond dat ik met mijn vrienden had afgesproken belde ze mij met het verhaal dat ze ruzie had gehad met haar huisgenoot. Hij zou seks met haar willen en dat wilde zij niet (niet meer denk ik achteraf) want ze had gevoelens voor mij. Nu moest ze van hem vertrekken uit de woning. Ze was dus met spoed op zoek naar een woning en had er eentje gevonden in een buitenwijk van de stad waar ze nu woonde. Ze kon daar die avond gaan kijken en natuurlijk had ze mij daarvoor nodig, want ik had een auto. Ze had vertrouwen in mij en aangezien ik politieman was voelde ze zich bij mij veilig genoeg om bij een vreemde man te gaan kijken naar deze studio. lk stelde mijn vrienden teleur en ging met haar naar de woning kijken. Mijn vrienden begrepen mij natuurlijk wel, zoals vrienden dat horen te doen.

Ze nam de woning die avond meteen aan en ze moest natuurlijk hals over kop gaan verhuizen. lk raadde haar het af om dat die avond nog te doen en bood haar aan om de volgende dag wat spulletjes over te huizen. Ze kon dan op haar gemak spulletjes inpakken.
Ze wilde geen avond meer alleen op haar kamer doorbrengen met haar huisgenoot. Ze vertrouwde hem niet meer en ze vond hem een viezerik. lk had niet eens ruimte in mijn hoofd om dit vreemd te vinden want ze hield me nogal bezig. Ze was constant bezig met mijn aandacht te vragen. Ze was me aan het verleiden en daar was ik zo gevoelig voor. Niet alleen omdat ik gevoelens voor haar had, maar ook omdat ik de warmte van een relatie miste.

Ze had een vinger…

Na een paar weken kon ik de verleiding niet meer weerstaan. Toen ik haar op een avond terug bracht -ja we brachten veel tijd door samen- kwam ik zo dicht bij haar in een gesprek dat we ineens stonden te kussen. lk voelde me helemaal hotel de botel. lk was “zwaar van de kaart” van verliefdheid dus. lk wist niet wat er met me gebeurde. lk had dit gevoel al zo lang niet meer gehad. lk werd er helemaal ingezogen. ln mijn achterhoofd zei nog een stemmetje: “Doe dit nou niet. Wacht nog even af. Niet te snel gaan”, maar ik kreeg de kans niet. Ze kreeg een vinger. Ze pakte mijn hele lijf.

Ze maakte me het hoofd dol met fantastisch lieve sms’jes. Als ik haar ontmoette gaf ze me verleidelijke blikken. Ze dofte zich helemaal op voor mij. Ze zocht een nieuwe baan, want het werk dat ze nu deed, beviel niet meer, zei ze. Voor de sollicitatie van deze baan deed ze een aantal piercings uit. Ze bedekte wat tatoeages, want dat stond toch niet echt als je in de verkoop wilt gaan werken. Ze veranderde compleet. De “sletterige” kleding maakte plaats voor nette sexy kleding. Haar baas nam haar na een maand werken mee uit winkelen, waar ze met volle tassen van terug kwam. “Vreemd?” lk vond van niet op dat moment. “En nu?” Ja nu vind ik dit allemaal erg vreemd en begin ik te beseffen dat er wel meer aan de hand geweest kan zijn tussen haar en haar baas.

Geclaimd worden door je borderline partner

Nu liet ze me helemaal niet meer los. Ze claimde me. We gingen nadat we een weekje samen waren een dagje naar zee. Het doel was Vlissingen, erg gezellig. lk liet mijn telefoon lekker in de auto liggen, want mijn ex- vriendinnetje zocht regelmatig contact met me. Ze miste me kennelijk en daarom wilde ze met me praten. lk was echter helemaal klaar met haar na zo’n 7 keer “knipperlichtje” spelen.

lk wilde eens lekker een dagje met Maaike op pad. Verliefdheid geeft je nieuwe energie en dan kun je alles aan. We zijn lekker gaan wandelen op het strand, hand in hand. We hebben wat gedronken op het terras van een hotel. Hoe fijn kan het zijn met die zeewind door je haren, en dan elkaar smoorverliefd aan staren? Wat is het heerlijk met die stomme glimlach op je gezicht, en de pijn in je wangen voelen als je even niet lacht. Na de wandeling kregen we honger, en impulsief als je kunt zijn als je verliefd bent, zijn we Grieks gaan eten. We kregen een “ouzo” en die lustte Maaike wel. Ze dronk er nog een en nog een. Ze was toen een beetje aangeschoten. Op dat moment vond ik dat wel grappig, want ze was er erg gezellig en “klef” door geworden. Daar midden in dat Grieks restaurant, zaten we na het eten dus uitgebreid te zoenen. De medewerkers van het restaurant zelf, werden er verlegen van.

Nadat ik afrekende liepen we samen over het strand, hand in hand, terug naar waar de auto stond geparkeerd. Toen ik de auto opende en vervolgens instapte, zag ik dat mijn mobieltje roodgloeiend stond van sms’jes en gemiste oproepen. Mijn ex-vriendinnetje had me zo vaak proberen te bellen en had geprobeerd contact te zoeken via sms. lk las in de berichten al snel, wat er aan de hand was. Ze had een ongeluk gehad met haar scootertje. Ze had haar knie gebroken. Zo’n goedzak als ik was, heb ik even gebeld met haar. Haar vader nam op. Hij vertelde in tranen aan mij wat er gebeurd was en vroeg om wat steun. Ze vroeg steeds naar mij en ik heb daar aan toegegeven.

borderline partner

Stemmingswisselingen zoals je van borderline mag verwachten

Samen met Maaike ben ik uit Vlissingen weggereden en ik heb haar naar huis gebracht. Toen ik ze thuis bracht, hebben we in de auto even lekker geknuffeld en er was in mijn ogen niets aan de hand. Ze begreep het helemaal. Ze zei dat ze dit zelf ook zou doen, als ze in mijn schoenen zou staan. Ze vroeg me wel even te bellen als ik weer weg ging bij mijn ex-vriendinnetje, want ze was toch wel een beetje bang dat ik terug zou gaan naar haar. lk vond het op dat moment niet eens vreemd dat ze niet mee wilde naar de “vriendin”, die Maaike toch ook in haar had gekend.

Aangekomen in het ziekenhuis trof ik daar mijn ex-vriendinnetje. Ze was zojuist op de eerste hulp behandeld en ze mocht al weer naar huis. Ze vroeg of ze met mij mee mocht rijden naar haar huis. Met andere woorden, of ik haar naar huis wilde brengen. Ze is bij mij in de auto gestapt. Ze zat opnieuw in het gips. lk heb haar naar huis gebracht, en we hebben lekker een uitsmijter gegeten met zijn allen. We hebben wat nagepraat en gelachen over leuke herinneringen samen. lk heb verteld dat ik een nieuwe relatie had. Mijn ex-vriendinnetje moest daardoor een traantje wegpinken, ze vond het moeilijk om zo’n boodschap op dat moment te horen, maar ze snapte het wel. lk had bij haar wat spulletjes voor mijn uitzet in de schuur staan, en ze vroeg of ik die wel een keer kwam ophalen. Dat hebben we toen afgesproken.

Toen ik daar weg ging heb ik even met Maaike gebeld. Maaike maakte meteen een enorm drama, want ze had zo lang gewacht op mijn telefoontje. Ze voelde zich kennelijk ontzettend verdrietig. Ze was zo bang geweest dat ik haar al weer had verlaten en terug was gegaan naar mijn ex-vriendinnetje. “Maak je niet druk”: zei ik en ik bood haar aan om even naar haar toe te komen met mijn stomme kop.

Het was intussen al 10 uur ’s avonds en ik moest de volgende dag om 8 uur weer in Eindhoven staan. lk was immers politieagent in opleiding en zoals op elke school, kon ik geen snipperuurtjes nemen natuurlijk. Maaike deed verdrietig de deur open toen ik aanbelde. lk zag dat ze veel gehuild had. Ze viel in mijn armen en ze was zo blij me te zien en me even vast te houden. lk dacht bij mezelf: “Niet te geloven”. lk had er geen idee van dat ze al zoveel van me kon houden. Maar ja wist ik veel. “Borderline? Nooit van gehoord ” Ze kreeg me uiteindelijk zo ver dat we het bed in doken. “Seks uit medelijden? Ooit van gehoord? Nee joh Wist ik veel. lk was smoorverliefd ”

Samen naar Parijs en daar gebeurde het

Na die avond was de beer helemaal los. Ze kwam op een dag zomaar met een hotelbon aanzetten. Ze wilde zo graag met mij eens naar een hotel. Zo verliefd als ik was, wilde ik wel met haar gaan. We hebben een hotel in de buurt uitgekozen waar we woonden en we zijn daar naartoe gereden. Na het boeken van de kamer zijn we gaan eten. Bij het eten kwamen er een paar flessen wijn voorbij. lk hoefde niet te rijden en had de dag er na geen afspraken, dus ik liet me ook lekker gaan. We hebben dus heerlijk gegeten en gedronken en we zijn naar onze kamer gegaan. We namen nog een fles kir mee als afzakkertje.
Op de kamer stond een ligbad. De stap om daar in te gaan liggen was heel klein. Voor ik het wist lagen we lekker met zijn tweeën in een warm bad, bomvol met zeepsop. Enkel in bad gaan was niet het enige wat er gebeurde, dat is niet moeilijk als je allebei bloot in bad zit toch? ln een paar ogenblikken lag de hele kamer vol met sop en water. Wat was dat lachen. Deze nacht had ik alleen in films gezien. lk had nooit gedacht dat ik dit echt kon meemaken. Die nacht was echter niet alles.

Twee weken later nam ze me in het weekend mee naar Parijs. Ik  moest wel zelf rijden natuurlijk, maar dat maakte me niet uit. Het was allemaal zo spannend, geweldig die meid. Die wist niet van ophouden zeg. Ze maakte me het hoofd helemaal dol. lk kon niet anders meer dan aan haar denken en veel tijd met haar door brengen.
Waar kun je nog anders verliefd zijn als in Parijs? We hebben alle mooie plekken bezocht. Ze durfde alleen niet op de Eiffeltoren, hoogtevrees. Ook niet op de Arc de Triompf, hoogtevrees. De metro, dat moest dan maar, want anders kwamen we nergens, maar ze had toch echt claustrofobie. lk had daar allemaal begrip voor, niet wetende waar ik met mijn borderline partner in belandde. Zal er wel bij horen dacht ik dan. Onweer? Ze ging in de badkamer zitten met de kraan keihard open. Dan hoor ik de donder niet zei ze. Vreemd? Nee joh. Hoort er allemaal bij. Ze gaf me zoveel aandacht dat ik niet eens kon nadenken of dit allemaal zo vreemd was.

Ze vroeg me binnen no-time ten huwelijk

ln Parijs waren we dolgelukkig. Maaike en ik waren smoorverliefd, en dat is een gevoel waarbij je alles kunt overwinnen, heerlijk. Ze wilde naar de Eiffeltoren. Zoals ik al eerder heb geschreven, durfde ze er niet op. Onder de Eiffeltoren echter gebeurde er iets wat ik toch totaal niet had verwacht. lk was al zo onder de indruk van het feit dat ze me mee naar Parijs had genomen. lk was ooit eerder in die stad geweest met mijn ouders, maar als verliefd stelletje is dat toch wel een totaal andere ervaring. lk zat onder de Eiffeltoren op een bankje en ze zat zenuwachtig, nog een beetje angstig naast me. lk was wat teleurgesteld dat we niet samen gingen ervaren hoe het voelde om op de Eiffeltoren te staan. lneens ging ze voor me zitten, op haar knieen, en vroeg aan me: “Wil je voor altijd bij me blijven?” Ze had daar, en dat was zo ontzettend schattig, twee ringen voor meegenomen. Ze zat echt vol met verrassingen. Niet te geloven. Wat overkomt me nu weer? Dit had nog geen enkel meisje ooit voor me gedaan. lk voelde me zo bijzonder. Ze maakte me zo gelukkig op dat moment. lk kon niet anders antwoorden dan heel naïef “Ja schatje, natuurlijk blijf ik voor altijd bij je”.

lk had nooit sieraden om, maar met die ring om mijn vinger kon ik natuurlijk helemaal niet meer terug. lk wist niet meer waar ik het had. Toen we besloten om verder te lopen, na een flinke knuffelpartij onder de Eiffeltoren, hebben we even zwijgend en glimlachend naast elkaar gelopen langs de Seine. lk zag een mooi verlichte draaimolen aan de overkant staan. Deze draaimolen maakte indruk op mij door al dat licht dat het uitstraalde in het donker. Het was een fantastisch schouwspel en de muziek van het draaiorgel maakte het zelfs een beetje mysterieus dat dit ding daar zomaar langs de Seine stond. Het kind in mij kwam naar boven. lk zei: “Kom laten we daar in gaan”. Een erg impulsieve actie die dit keer eens van mij kwam. Maaike reageerde wat aarzelend. lk snapte dat niet want ze was toch altijd zo impulsief? Zou het misschien komen omdat het nu mijn idee was? lk weet het niet. Ze was wel te paaien om mee te gaan. We betaalden aan de kassa en gingen als enige de draaimolen in. Het was een prachtige draaimolen met twee verdiepingen. ln de nacht was dit bijna betoverend, zeker in Parijs. De tijd die daarop volgde was als een draaimolen. Het ging allemaal zo snel.

Mijn borderline partner nam volledig bezit van me

ln de maand daarna was het allemaal heel heftig. Mijn wereld bestond alleen maar uit Maaike, Maaike en nog eens Maaike. lk kon niet meer helder denken. Ze hield me 24 uur per dag bezig. Op de politie opleiding was ik er niet genoeg met mijn gedachte bij. lk kon me niet concentreren. Mijn energie raakte op. lk sliep te weinig. Daarbij was ik ook nog steeds herstellende van die vervelende ziekte die ze Pfeiffer noemen. Maaike zoog me helemaal leeg, maar ik had het niet in de gaten. Slapen? Nee joh. Niet nodig. Gewoon doorgaan en als ik even tijd voor mezelf wilde, wist ze me wel over te halen tot iets wat ik niet kon weerstaan. Vrienden, daar had ik geen tijd voor. De tijd vloog voorbij. Mijn wereldje was zo klein, maar zo heftig en druk.

Zwanger

Aan het eind van de maand werd ze steeds zieker. Ze begon over te geven. Ze dacht dat ze zwanger was. We kochten een test en die was negatief. Een week later bleef haar menstruatie nog steeds uit dus deden we nog maar een testje en ja, ZWANGER Wat nu?
Echt waar, doodsangsten heb ik uitgestaan. lk ben door mijn ouders erg gelovig opgevoed. Toen ik mijn communie deed moest ik misdienaar worden, tenminste zo beleefde ik dat op dat moment. Het was allemaal heel streng thuis wat dat betreft. Je moest toch echt eerst trouwen voor je seks mocht hebben. Kinderen krijgen dat kon echt pas 9 maanden na je trouwdatum, niet eerder. lk kan me nog herinneren dat mijn moeder vroeger onder mijn bed een “mannenblad” had gevonden, nog erg beschaafd als je het mij vraagt. lk kwam thuis van school die dag en dat boekje lag op tafel klaar om er over in gesprek te gaan. Kun je je voorstellen?

Met die lading en die angst en dat gevoel bleek mijn kersverse borderline partner Maaike zwanger te zijn. Wat was ik bang, ik kon het mijn ouders niet vertellen. Alleen mijn zus vertrouwde ik. Die kon ik altijd bereiken als er iets was. Maar dat nieuws kon ik haar niet over de telefoon vertellen.

Geen weg meer terug

Het was op 5 december, toevallig, dat ik mijn zus zag. lk kon haar dit nieuws, dat me zo bezig hield, eindelijk vertellen. Haar reactie was erg enthousiast. Ze was hartstikke blij voor me. Ze zag in mijn ogen de angst die ik had voor mijn ouders. Ze gaf me als tip dat ik mijn ouders maar eens uit moest nodigen bij Maaike thuis. lk was immers meteen zo goed als bij haar ingetrokken toen ik er achter kwam dat ze zwanger was. lk vond dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen en niet meer van haar zijde mocht wijken. Precies waar Maaike mij wilde hebben besef ik nu. Had mijn borderline partner de pil niet consequent geslikt? Had ik haar niet moeten vertrouwen en toch condooms moeten blijven gebruiken?

lk kon nu niet meer terug. lk wilde ook heel graag een kindje. Vader worden, dat was toch echt wel iets voor mij. lk was pas 25 jaar oud en had er nog even mee willen wachten. Maar dingen gaan zo als ze gaan. Kinderen krijgen zag ik toch al wel zitten. Toeval bestaat niet. lnmiddels is mijn dochter 9 jaar oud en daar heb ik echt geen spijt van, in tegendeel.

2 gedachten over “Leven met een borderline partner; ze kreeg een vinger en pakte mijn hele lijf”

  1. Avatar foto
    Maryk Visser

    De link “contact zoeken met Sjoerd de Jong” werkt niet. Ik wil dit boek graag kopen, ben al overal geweest maar het is nergens te krijgen. Dus graag zou ik in contact komen met Sjoerd de Jong in de hoop dat hij zelf nog wat exemplaren heeft.
    Maryk Visser

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven