Borstvoedende moeders onzeker over medicijngebruik

Veel vrouwen die hun eerste kind borstvoeding geven zijn onzeker over medicijngebruik. Dat blijkt uit een rondvraag van de KNMP onder apothekers en verloskundigen in het kader van Wereld Borstvoeding Week (27 september – 5 oktober). Deskundigen zeggen dat nieuwe moeders vaak vragen stellen over wat wel en niet mag op het terrein van medicatie om typische borstvoedingskwaaltjes te voorkomen. Om deze twijfel weg te nemen geeft de KNMP advies over medicijngebruik bij de meest voorkomende kwalen in de zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’.

Neusspray en Sint janskruid?

Het is bekend dat je tijdens de zwangerschap verstandig om moet gaan met medicijnen. Dit geldt ook tijdens de borstvoedingsperiode. Toch is voor veel borstvoedende moeders onduidelijk wat je wel of niet mag slikken. Bovendien weten veel vrouwen niet dat er medicijnen zijn die tijdens de zwangerschap wél mogen worden gebruikt, maar niet veilig zijn tijdens de borstvoedingsperiode. Zoals bijvoorbeeld neusspray met xylometazoline.

Er wordt vaak gedacht dat een geneesmiddel dat je zonder recept kunt kopen altijd veilig is, ook als je borstvoeding geeft. Dit is een misverstand. Daarnaast kunnen alternatieve middelen, zoals homeopathische middelen en kruiden, niet altijd zonder risico worden gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode. Bijvoorbeeld Sint janskruid.

borstvoeding en medicijnen

De meest voorkomende zelfzorgvragen

Het blijkt dat vrouwen die voor het eerst borstvoeding geven vooral vragen hebben over middelen die bij de drogist te koop zijn:

Pijnstillers – Paracetamol mag gebruikt worden tijdens de borstvoeding, maar bij pijnstillers als Ibuprofen en Diclofenac is het verstandig om bij een arts of apotheker na te vragen. Ditzelfde geldt voor Naproxen en Acetylsalicylzuur.

Ja? Nee!

+Paracetamol

Ibuprofen (Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell)

Diclofenac (Voltaren)

Naproxen (Aleve)

Acetylsaliclyzuur (Aspirine, Aspro

Slaapmiddelen – Het gebruik van Valeriaan tijdens de borstvoeding wordt afgeraden. Het is onduidelijk of valeriaan in de moedermelk terecht komt. Melatonine die je in kleine hoeveelheden bij de drogist kan kopen kunnen ook invloed op de melk hebben. Het is dan ook raadzaam om met je arts of apotheker te overleggen als je deze middelen bij de drogist hebt gekocht.

Ja? Nee!

Valeriaan (Valdispert, Nerviplant)

Melatonine 

Middelen tegen schimmelinfecties – Bij een schimmelinfectie aan de borst mag Clotrimazol gebruikt worden. Dit is vrij verkrijgbaar bij de drogist. Het is altijd goed om bij de arts of de apotheker na te vragen als u twijfelt.

Ja? Nee!

+ Clotrimazol (Canesten)

Middelen tegen negatieve gevoelens – Er is onvoldoende bekend over de invloed van het kruid op de moedermelk en de baby. Daarom wordt het gebruik van Sint janskruid afgeraden tijdens de  borstvoeding.

Ja? Nee!

Sint janskruid (Hyperiplant). Bevindt zich ook in kruidenmiddelen en voedingssupplementen.

Gratis exemplaar

De Zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’ adviseert over medicatiegebruik bij veel voorkomende kwalen bij borstvoeding en zwangerschap. Bij elke klacht is een beschrijving te lezen over de mogelijkheden voor (aankomende) moeders. Wat ze zelf kunnen doen en welke medicijnen ze kunnen gebruiken. Hieronder een voorbeeld:

Klacht Mogelijk gevolg Advies Mogelijke medicatie
Borstontsteking Stekende pijn, gezwollen, rode, pijnlijke borst. Soms koorts. Houd borsten schoon en droog. Laat de borst leegdrinken. Paracetamol. Antibioticum op recept.
Schimmelinfectie aan de tepel Pijnlijke tepels. Schimmel overdragen tijdens voeden. Goede hygiëne. Dagelijks een schone katoenen beha. Paracetamol. Antischimmelmedicijn op recept.
Te weinig melk Kind krijgt onvoldoende voeding binnen. Voed uw kind vaker. Domperidon op recept.
Tepelkloven Pijnlijke tepels, kloven die soms bloeden. Leg uw kind goed aan. Goede hygiëne.

Bij twijfel kan je op elk moment bij de apotheker binnenlopen voor professioneel advies over welke medicijnen het beste werken voor jou en je kind. De Zelfzorggids is te downloaden via www.apotheek.nl. Een eigen gids kan ook opgehaald worden bij de apotheek in de buurt.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven