Het is een onderwerp waar veel meningen over bestaan, borstvoeding en flesvoeding. Mijn insteek is dat je als moeder moet doen wat voor jou en je kind goed voelt. Vaak geeft je moedergevoel en je intuïtie al voldoende voedingsbodem voor een goede keuze in borstvoeding of flesvoeding, of beiden. Ik vertel je hoe wij borstvoeding en flesvoeding met elkaar combineerden en uiteraard ook waarom. Het van jongs af ook met de fles drinken heeft er overigens voor gezorgd dat bij ons de overgang van borstvoeding naar flesvoeding probleemloos verliep.
Onze oudste kreeg borstvoeding en flesvoeding tegelijk
Borstvoeding en flesvoeding combineren klinkt wellicht lastig maar het ging bij ons eigenlijk prima. Wij startten hiermee op aanvraag van het ziekenhuis. Luc werd namelijk na 33 weken zwangerschap geboren. Nogal wat te vroeg dus. Omdat hij zoveel te vroeg geboren werd kwam de hoeveelheid melk die hij binnenkreeg nogal nauw. Veel wegen dus. Voor het drinken en na het drinken, zeker toen hij nog in het ziekenhuis lag, maar ook nog daarna. De eerste 4 weken van zijn leven heeft hij in het ziekenhuis doorgebracht en de eerste 10 dagen lag ik daar ook. Dat was fijn, want zo kon ik hem zoveel mogelijk borstvoeding geven en flesvoeding bewaren voor de momenten dat ik er niet kon zijn. In de nacht bijvoorbeeld.
Op advies van het ziekenhuis starten met flesvoeding naast de borstvoeding
Luc lag in de couveuse op een andere afdeling dan dat ik lag. Overdag was ik continue bij hem en kon hij tussendoor ook borstvoeding krijgen, maar op de momenten dat ik er niet was wilde het ziekenhuis hem flesvoeding geven. Liefst borstvoeding met de fles, maar omdat mijn borstvoeding moeizaam op gang kwam had ik gewoon te weinig voeding om te geven. Er was dus eigenlijk geen keus en er moest ook ‘gewone’ flesvoeding gegeven worden.
Kolven en flesvoeding combineren
Ik maakte me daar nogal druk om in het begin, omdat ik ook wel verhalen las dat de flesvoeding de borstvoeding ’teniet’ zou doen, maar als ik nu zo de lengte van mijn puber bekijk, dan is dat allemaal helemaal goedgekomen 😉 . Ik kolfde destijds heel wat af om de melkproductie op gang te brengen en zette er zelfs ’s nachts om de 3 uur mijn wekker op. Zo probeerde ik het tekort aan borstvoeding met alles wat ik in me had op te vangen. Maar zelfs dat was nog niet voldoende voor hem en dus hadden we al vrij snel een mix van borstvoeding en flesvoeding.
Waar we in het begin dus een start maakten met de mix tussen borstvoeding en flesvoeding konden we na verloop van tijd toch weer overstappen op volledige borstvoeding. Toch bleven we ook toen de gekolfde voeding met de fles geven. Sterker nog… iedere avond gaf Frank Luc zijn flesje met afgekolfde borstvoeding en zat ik ernaast in bed te kolven voor de volgende portie. De overgang van de borst naar volledige flesvoeding (na 6 maanden) is bij ons dan ook nooit een probleem geweest. Luc was van jongs af aan al gewend om uit de Avent fles te drinken die wij toen gebruikten.
Vandaar dat we dit bij Lotte ook zo gedaan hebben. Vooral het geven van een flesje als laatste voeding vond ik ‘handig’. Je weet precies wat je baby gedronken heeft voor hij of zij de nacht ingaat. Bij Lotte gaf dat bijvoorbeeld veel sneller een goede nachtrust. Ze dronk als snel voldoende om de nacht op door te komen en ik maakte me niet druk over de hoeveelheid omdat ik wist dat het genoeg was.
Ook leuk: opa’s en oma’s kunnen ook al vroeg meehelpen met de voeding als je een flesje geeft!
Welke fles gebruikten wij voor onze baby’s?
Dat heb ik hierboven stiekem al verklapt. Ik heb bij beiden de Avent fles van Philips gebruikt. Een prima fles waar wij in eerste instantie dus de kunstvoeding mee gaven en op een later moment toch weer gewoon de borstvoeding in deden om met de fles te geven. De speen van deze Avent fles was voor ons dan ook een uitkomst omdat de 1-2-3 speen verschillende gaatjes heeft. Voor ons 3 redenen waarom deze speen ook zo handig was:
- Toen Luc net geboren was kon hij niet veel melk in één keer ‘handelen’, stand nummer 1 zorgde ervoor dat de melk er niet te snel uit kwam.
- Bij het wisselen tussen moedermelk en kunstvoeding veranderde ook de samenstelling van de melk en de dikte ervan. Zo konden we met de verschillende standen toch steeds ditzelfde flesje gebruiken bij borstvoeding en flesvoeding.
- Bij het groeien, ouder worden en sterker worden van Luc groeide ook de speen met hem mee. Een grotere stand was op een gegeven moment handig toen hij de hoeveelheid melk goed aankon en toen er een granenpapje bij kwam.
Meer informatie over de Avent flessen:
- Tegenwoordig hebben ze speciale flessen voor baby’s die borstvoeding en flesvoeding krijgen, check de Natural flessen
- De Classic flessen zijn al voorzien van antikrampjes ventiel
- Er zijn specifieke flesjes voor baby’s die snel last hebben van darmkrampjes, de Anti-Colic flesjes van Avent
Kunstvoeding naast moedermelk
Zoals je hebt kunnen lezen was het voor ons geen bewuste keuze om borstvoeding en flesvoeding te combineren. Toch heeft dit gelukkig goed uitgepakt. Het geven van kunstvoeding naast moedermelk wordt echter in eerste instantie niet zomaar aanbevolen. Dit komt vooral doordat het kan zijn dat je melkproductie afneemt als je er flesvoeding bij gaat geven. Je borsten worden immers niet meer op de ‘normale’ manier gestimuleerd om melk te produceren op dat moment. Wil je toch graag een flesje geven naast je borstvoeding maar ook je borstvoeding op hetzelfde niveau houden, dan is kolven echt noodzakelijk. En dan nog is het de vraag of dat dat goed zal gaan.
Aan de andere kant kan het ook veel rust geven. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg ouders die zich druk maken om de hoeveelheid melk die hun baby binnenkrijgt. Als je dan met een flesje de melk kan geven weet je precies wat je kindje drinkt, ook al is het gewoon moedermelk.
Last van obstipatie bij je baby
Wat ik je nog mee wil geven als je aan flesvoeding gaat beginnen -naast de borstvoeding- is de mogelijkheid tot obstipatie. Moedermelk werkt over het algemeen laxerend, waardoor de kans op obstipatie nihil is. Bij kunstvoeding uit de fles is echter bekend dat dit opstoppend kan werken. Obstipatie bij je baby is echt heel vervelend, ook hier kan ik helaas over meepraten. Hou dus goed in de gaten hoe het met de ontlasting gaat en vraag bijtijds hulp op het consultatieburo, bij een lactatiedeskundige of bij je huisarts als je merkt dat je baby problemen heeft met zijn ontlasting.
Psst… Wist je dat zelfs mannen tegenwoordig kunnen ervaren hoe het is om borstvoeding te geven? Met de Nursing Assistant! Wij moeten er nog wel even aan wennen…