(Borst)voeding, hoe ver ga je? Waar liggen jouw grenzen?

Een titel die je op meerdere manieren op kunt vatten. Het eerste wat in je opkomt als je borstvoeding hoe ver ga je hoort, is waarschijnlijk: “Ik wil graag borstvoeding geven, maar hoe ver ga ik als het niet meteen lukt?” Het antwoord op die vraag is moeilijk, jij bent de enige die die beslissing kan nemen. Vooraf kun je hier nog niets nuttigs over zeggen.

borstvoeding hoe ver ga jeNiet ten koste van mezelf

Ik had bijvoorbeeld in mijn hoofd dat ik heel graag borstvoeding wilde geven. Maar het mocht niet ten koste van mezelf gaan. En dan nog: hoe meet je ‘ten koste van jezelf’ als je weet dat je je kleine ukkie het beste wilt geven?). Dat had ik met mijn man afgesproken en ook de verloskundige vertelt in een van onze laatste consulten.

Uiteindelijk werd het een medische bevalling (keizersnede i.v.m. stuitligging) en was mijn man dus de enige die me aan deze ‘belofte’ kon herinneren. Gelukkig kwam mijn melkproductie snel op gang. Hoewel ik ook een kleine week heb gestoeid met pijnlijke tepels, vette crèmes, tepelhoedjes (die ons meisje overigens deden kokhalzen) en een kolfapparaat, is mijn missie geslaagd. Dochterlief is inmiddels 6 maanden en borstvoeding geef ik nog steeds. En ja, mijn man heeft me een aantal keer herinnert aan mijn belofte en flesvoeding voorgesteld. Immers: hij kon zich omdraaien na het verschonen ’s nachts, ik moest wakker blijven om te voeden. Dat nam ik hem niet altijd in dank af, maar echt getwijfeld of we over moesten stappen hebben we nooit.

Hoelang ga je door met borstvoeding geven?

Hoelang is een andere manier om bovenstaande titel op te vatten is. Tot het einde van je verlof? Tot je over kunt stappen op Nutrilon2? Totdat je kindje zijn of haar eerste verjaardag viert? Tot hij of zij loopt? Of misschien wel langer? Wederom: de keuze is aan jou en (mijns inziens) aan jou alleen. Iedereen heeft zijn mening klaar over borstvoeding. De maatschappij claimt het normaal te vinden, maar het wordt absoluut niet door iedereen en overal even goed gewaardeerd. Maar jij bent degene die de beslissing maakt. Of als je echt helemaal vanuit de voeden-op-aanvraag-optiek voedt, je kindje is degene die de beslissing neemt wanneer je stopt.

Wat betekent het voor mijn voeding?

De derde opvatting is degene waar ik me continu bewust van ben (de eerste twee stappen heb ik al doorlopen zeg maar). Borstvoeding ga ik geven tot het niet meer goed voelt, geen idee wanneer dat zal zijn). “Ik geef borstvoeding, wat betekent dat voor mijn eigen voeding?”. We hebben regelmatig last gehad van krampjes in de eerste periode. Ik heb even gedacht dat het aan mijn eten lag. Vervolgens heb ik twee weken lang rode pepers en andere pittige kruidenmixjes geschrapt. De krampjes bleven.

Het nuttigen van alcohol: na 39 weken zwangerschap en geheelonthouding, had ik echt ontzettend veel zin in een wijntje. Maar ja, ik geef borstvoeding. Gelukkig geeft internet goede informatie hierover en blijkt je lichaam en melk na 2,5 tot 3 uur per glas alcohol weer schoon te zijn. Toen dochterlief enigszins een ritme had met 4 uur tussen de voedingen en ’s nachts gemiddeld 7 uur, ben ik gaan genieten van een glas rode wijn ’s avonds. Ik giet het glas vrij snel achterover en meet altijd minimaal 2,5 uur vanaf de laatste slok. Ja, het is al wel eens voor gekomen dat we haar met een speentje hebben moeten troosten, omdat ik nog niet alcoholvrij was. Maar behalve een voedende moeder ben ik ook ‘gewoon’ Gwen die dol is op een glas rode wijn ’s avonds met manlief op de bank. En dat moet kunnen vind ik.

Tja… borstvoeding hoe ver ga je

Sowieso ben ik altijd al bewust bezig met voeding, houden we niet van kant-en-klaar en allerlei pakjes en zakjes. Wat dat betreft krijgt ons dochtertje via mij dus zat goede dingen binnen. Ik eet geen vlees en ben niet van mening dat ik daardoor mindere melk produceer. Ze functioneert al een hele tijd perfect op 5 maaltijden en dat zouden er met vlees heus niet opeens 4 worden denk ik. Ik hoorde laatst dat iemand weer vlees was gaan eten vanwege de borstvoeding, daar zie ik absoluut de meerwaarde niet van. Ik slik nog steeds multivitaminen voor zwangere en borstvoedende vrouwen en zorg dat ik voldoende drink. Maar, ik lak wel gewoon mijn nagels en hoewel ik weet dat er een kans is dat die gifstoffen mijn kindje zouden kunnen bereiken, gaat dat me (nog) te ver. Ik zeg ‘nog’, want wie weet wat de toekomst brengt! Dus vandaar: (borst)voeding, hoe ver ga jij?

Lees ook: borstvoeding, educatief of seksueel?

1 gedachte over “(Borst)voeding, hoe ver ga je? Waar liggen jouw grenzen?”

  1. Pingback: Mamsatwork 5 april 2013 | mijn leven als mama

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven