Meer tolerantie blote billen en borsten dan voor borstvoeding in het openbaar

Ik open Instagram en scroll door de foto’s die niets- en tegelijkertijd alleszeggend zijn. Gespierde lichamen met daarboven een onzeker gezicht dat smeekt om likes. Een alleszeggende oppervlakkigheid. Ik besluit mijn aandacht hier niet te lang op te vestigen en scroll verder. Plotseling valt mijn oog op een ander soort naaktheid; een vrouw die haar kind borstvoeding in het openbaar geeft. Ja, in het openbaar. Het onderschrift doet vermoeden dat ze ervoor pleit dat dit iets normaals zou moeten zijn. Maar is dat het niet?

Borstvoeding in het openbaar, nog steeds geleuter

Waarom is het een taboe? Helemaal in deze tijd, waarin naaktheid en jezelf bloot geven de normaalste zaak van de wereld is begrijp ik niet waarom borstvoeding in het openbaar aanstootgevend zou kunnen zijn. Ik kijk nog eens naar dat gespierde bovenlichaam. Voor- en nafoto’s van billen van fitnessdames vliegen voorbij.  Als dat kan, waarom zou je dan moeilijk doen over een subtiel ontblote voorgevel waarbij de baby ook nog eens de tepel bedekt. Een alleszeggende band tussen moeder en kind. Het stuit mij niet tegen de borst. Maar hoe staat de maatschappij hier tegenover? En vinden vrouwen het eigenlijk wel prettig om zich op die manier bloot te geven?

borstvoeding in het openbaar

Slechts tweederde van de moeders geeft zich moeiteloos bloot

Uit een onderzoek van het Voedingscentrum (2016)  is gebleken dat zeker 31% van de vrouwen zich niet op haar gemak voelt wanneer zij haar kind borstvoeding geeft in het openbaar. Dit ongemak heeft te maken met de beleving van moeder en kind, maar ook zeker met mogelijke reacties uit de omgeving. Bijna de helft van de Nederlanders vindt het niet normaal wanneer een moeder haar kind voedt in openbare ruimtes. Er is dus, zelfs anno 2017,  nog wel degelijk sprake van een taboe. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat moeders zich tijdens een voedingsmoment het prettigst voelen in zorginstellingen en op het werk. Winkelcentra en sportaccommodaties worden als minst prettig ervaren. Dit heeft ook te maken met het gebrek aan afgesloten ruimtes.

Lees ook: borstvoeding geven in het openbaar

Beeldmerk ‘Voeden mag hier’

Al in 2009 introduceerde het Voedingscentrum het beeldmerk ‘Voeden mag hier’. Toch is het gros van de moeders hier tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks mee bekend. Wel zou de aanwezigheid van het beeldmerk het een klein stukje makkelijker maken om je kind borstvoeding in het openbaar te geven. Zeker 90% zou willen dat er meer locaties zouden zijn met dit beeldmerk, al is het alleen al om de drempel te verlagen.

Waar ligt de grens voor borstvoeding in het openbaar?

Ondanks dat er nog altijd een taboe op heerst en openbare ruimtes niet altijd zijn voorzien van het beeldmerk zou borstvoeding in het openbaar in principe overal moeten kunnen. Toch? Of is er een ongeschreven regel? Een grens. Wat als je bijvoorbeeld een gesprek voert en er duikt plotseling een blote borst op die is bedoeld voor een, in jouw ogen, te groot kind? Wellicht is dit een potentiële grens.

Maar ligt die grens dan bij de setting of bij de leeftijd van het kind? Dit zijn ingewikkelde situaties. De vraag is ook of moeders eerder in het bijzijn van een vrouw dan van een man hun kind de borst kunnen geven. Meningen hierover verschillen sterk. Het feit blijft dat de drempel om je kind in het openbaar te voeden hoe dan ook vrij hoog ligt.

Lees ook: in Denemarken is borstvoeding geven heel normaal

Lekker blijven voeden

Zoals ik eerder al aangaf, stuit het fenomeen mij niet tegen de borst. Wel kan ik me voorstellen dat andere mensen hier anders over denken, al ben ik dan wel benieuwd of zij dan ook niet zo tolerant zijn ten aanzien van andere soorten naaktheid. Zoeken ze op internet naar blote beelden of kunnen ze hun ogen niet afhouden van een rondborstige dame, dan vind ik dit wel enigszins hypocriet. Al met al vind ik dat moeders hun kind in het openbaar de borst moeten kunnen geven. Ook het Voedingscentrum is van mening dat ze hier vooral mee door moeten gaan. Hoe vaker borstvoeding in het openbaar wordt gezien, hoe gewoner het wordt. Dus: lekker blijven voeden!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven