Een boterham met hagelslag als ontbijt? Je lijkt wel gek!

Nederland staat om veel dingen bekend, maar niet echt om haar culinaire hoogstandjes. Buitenlanders verbazen zich veelal over onze eetgewoonten en vragen zich af en toe af hoe wij überhaupt gezond kunnen blijven. Patat met mayonaise is bijvoorbeeld sinds Pulp Fiction een bekende, maar ook de boterham met hagelslag.

Dat en haring en drop zijn daarnaast de grootste oorzaken van hoofdschuddende bewegingen van bezoekers. Dat kan ik mij nog wel voorstellen. Zelf ben ik ook niet zo’n fan van haring en drop. Stroopwafels en kroketten kunnen vaak wel op sympathie rekenen gelukkig. 

Maar waar buitenlanders zich nog het meest over verbazen is onze liefde voor…. hagelslag. Jawel een boterham met hagelslag, voor ons zo gewoon en voor een ander zo bijzonder.

boterham met hagelslag

Boterham met hagelslag als ontbijt

Dit laat menig bezoeker de wenkbrauwen niet alleen maar fronzen. Nee, de wenkbrauwen vliegen daadwerkelijk omhoog van ongeloof.  Het fenomeen is op zich niet onbekend, veel landen hebben een variant erop.

Maar hagelslag wordt namelijk vooral geassocieerd met versiering voor taart en cupcakes en daarmee met een kinder lekkernij. De verbazing is dan ook groot dat het door jong én oud wordt geconsumeerd. Op brood!

Niet alleen hagelslag

Ik ben zelf ook dol op hagelslag, vooral chocolade hagelslag. Heerlijk met vers wit brood en een laag boter.

Ik heb dit dan ook vaak als ontbijt gegeten. Tegenwoordig eet ik keurig een bakje yoghurt en muesli als ontbijt. Mijn kinderen eten het vooral bij de lunch. Een boterham met hagelslag gaat er goed in!

En wij hebben natuurlijk niet alleen chocolade hageltjes maar ook chocopasta en vlokken met diertjes erin. Maar wij hebben wel als regel dat er één boterham met choco-beleg mag, niet meer.

En naar school krijgen ze geen chocoladepasta mee. Ik vond mijn regels prima, zo krijgen ze niet teveel chocolade binnen. Goed bezig dacht ik zo.

Onderzoek naar boterham met hagelslag

Nu was er laatst een internationaal onderzoek naar ontbijtgewoontes in diverse landen. Daarbij werd aan kinderen een bord gegeven van gebruikelijke ontbijtjes en werden de reacties van (Amerikaanse) kinderen gefilmd.

Van koffie en onbekende Aziatische warme rijstmaaltijden tot soep, voor het ontbijt. Veelal zorgde dit voor vieze gezichten bij de kinderen. En lang niet alle ontbijtjes zijn even gezond. Maar toen kwam de boterham met hagelslag.

Wat mij vooral verbaasde is dat de kinderen bij het Hollandse ontbijt van hagelslag op brood verguld begonnen te kwijlen. En bijna unaniem zeiden ze: “oh chocola voor ontbijt, dat zou ik echt niet mogen eten van mijn moeder”. Ook al is het eten waar je gelukkig van wordt.

Je wordt voor gek verklaard

En toen had ik mijn ah-ha moment.  Je zit inderdaad gewoon chocola te eten voor ontbijt/lunch. Als ik zeg dat ik mijn kinderen een reep chocola voor ontbijt/lunch te eten geef, zou ik voor gek worden verklaard.

Maar als ik zeg dat ik de kinderen hagelslag voor ontbijt of lunch gegeven heb, kijkt niemand vreemd op. Het schijnt zelfs onderdeel te zijn van de Nederlandse traditie. Elk voorstel van de regering of het voedingscentrum om de hagelslag-inname te beperken wordt steevast met woede ontvangen.

Blijf van onze hagelslag af, lijkt het volk te willen zeggen. Maar zo ongemerkt gaat er heel wat chocola onze lijven – en die van onze kinderen- naar binnen. En dat naast alle andere chocolade koekjes of echte repen chocolade die er ook wel eens in glippen.

Anders denken dus…

Tijd om anders te denken over hagelslag dus. Omdat mijn nieuwe voornemen om helemaal geen hagelslag meer te eten inderdaad met ongeloof en/of woede zal worden ontvangen, zal ik het in ieder geval proberen te minderen en niet meer standaard op tafel zetten. Maar….

Dan zit zo’n heerlijke vers wit sneetje brood mij aan te staren en het lijkt wel te roepen: ‘pick me, pick me’. Laat die endorfine maar heerlijk stromen! En dan kan ik het toch weer niet laten… het is ook zo lekker….maar ik moet toch ook het goede voorbeeld geven.

Nou ja, eentje kan toch geen kwaad? En dan laat ik die chocolade reep vanavond wel in de kast liggen…. Denk ik…..vast wel… nou ja in ieder geval maar een klein stukje in plaats van de hele reep. Ik word er ook zo blij van! En een blije moeder is toch ook belangrijk, maak ik mezelf wijs 😉 .

Ach morgen probeer ik het gewoon weer….

Herken je mijn strijd?

Dit vind je ook leuk denk ik:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

5 gedachten over “Een boterham met hagelslag als ontbijt? Je lijkt wel gek!”

  1. Hier is ook standaard hagelslag in huis hoor. Buitenlanders kijken er vanop, maar ach, in Amerika is een muffin heel normaal voor ontbijt. Wij noemen dat CAKE bij het ontbijt.

    1. Ja; in Amerika eten ze ook vaak corn flakes of zoiets en dan niet met melk maar chocolade melk! Dus zo gek doen wij het nog niet…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven