Brijuni National Park in Kroatië; écht een bezoekje waard

Ben je in Istrië dan is een bezoek aan het Brijuni National Park in Kroatië echt de moeite waard. Maar lees vooraf wel even dit blog zodat je geen dingen plant die je beter over had kunnen slaan. De Brijuni eilanden bestaan uit 14 kleinere en grotere eilanden aan de kust van Istrië, Kroatië. Vanaf ons verblijf op camping Bijela Uvala in de buurt van Poreč is Fazana -waar je de oversteek kan maken naar de Brijuni eilanden- ongeveer 1 uur reizen.

natuur brijuni park

Brijuni National Park in Kroatië

Op het eind van onze week vakantie in Kroatië brengen we een bezoek aan Brijuni op aanraden van de hostess van Vacansoleil. Begin van de week hebben we ook al folders gezien van dit eiland en het ziet er fantastisch uit. Zorg er wel voor dat je een bezoek aan dit eiland reserveert. In ieder geval je plekje op de boot die naar Brijuni National Park gaat, want voor je het weet zit alles volgeboekt.

Wij moesten (in de meivakantie) al twee dagen van te voren reserveren om nog op een mooi tijdstip richting dit eiland te kunnen gaan.

Brijuni ferry

Met de boot naar de Brijuni eilanden

De boot naar de Brijuni eilanden vertrekt vanuit Fazana en vaart er ongeveer 20 minuten op. Als je in Fazana komt aanrijden met de auto dan kan je vlakbij de boulevard je auto parkeren. Voor een hele dag parkeren betaal je tussen de € 8,00-10,00. Vanaf het parkeerterrein kom je -al lopend- de nodige proppers tegen die je graag een bootreis verkopen. Het merendeel van die bootreisjes maakt een boottrip om de Brijuni eilanden heen en komt niet aan land. Hou daar rekening mee!

Loop je wat verder over de boulevard dan kom je vanzelf bij een groot geel gebouw waarbij je direct om de hoek de tweede deur moet hebben wil je met de ‘gewone’ ferry naar het Brijuni National Park toe. Wij boekten deze trip voor 540 Kn (ongeveer € 80,00) voor 2 volwassenen en 2 kinderen. In dit geval boek je niet alleen de trip naar het National Park, maar ook een guided tour in een bepaalde taal op de Brijuni eilanden. Hadden we achteraf geweten hoe deze guided tour zou verlopen, dan hadden we dit niet gedaan.

Brijuni ferry overtocht

Beter kan je alleen de overtocht maken en dan zelf het Brijuni National Park ontdekken. Het is bijvoorbeeld een super leuk idee om op dat eiland een golfkarretje te huren, of een fiets. Maar ook lopend kan je heel eenvoudig het eiland verkennen.

treinreis brijuni national park

Onze guided tour op het Brijuni National Park

Onze guided tour was niet zo heel bijzonder. De groep was veel te groot en vanaf het moment dat we de treinreis starten op het eiland was ik er al helemaal klaar mee. In vieren gesplitst zaten we in het treintje, omdat het te druk was om bij elkaar te zitten. Tijdens de pitstop in het safaripark -waar je afgezet wordt voor 10 minuten pauze bij de souvenir shop- hebben we dan ook besloten om de rest zelf te voet te verkennen. En dat ging uitstekend met onze kinderen.

eilanden kroatie

Doordat we vanaf dat moment vrij waren om te gaan en staan waar we wilden hebben we veel meer van het Brijuni National Park gezien dan gedacht.

uitzicht vanaf de Brijuni eilanden

Wil je weten wat je nog meer in de buurt van Brijuni National park kan zien en doen? Lees dan mijn blog over Porec Kroatië eens.

Wat is er te zien in het Brijuni National Park?

Er zijn verschillende musea die we niet bezocht hebben. Reden hiervan is dat onze kids (en wijzelf ook) niet zoveel hebben met musea vol met fotoreportages. Veel liever gaan we aan de wandel 😉 . Maar wat is het park verder prachtig. Het is uitstekend onderhouden, prachtig groen en mooi gecultiveerd. Er woont niemand meer op dit eiland. De ‘werkers’ gaan met de laatste ferry terug naar huis en in de nacht is het National Park Brijuni verlaten. Op het hotel na.

zebra aaien

Het safaripark

Het safaripark is meer een veredelde kinderboerderij, maar wel héél erg tof opgezet. Je vindt er geiten, lama’s, zebra’s, struisvogels en een olifant. Ons geluk was dat er een zebra ontsnapt was, waardoor we toch een heel bijzondere ervaring hebben gehad hier. Ik had nog nooit een zebra geaaid en al helemaal niet eentje die gewoon los liep. De dieren hebben volop ruimte in het safaripark en het ziet er allemaal prachtig groen uit. Helemaal leuk.

brijuni dinosaurs

Het Dinopark

Ga je met de guided tour mee, dan zie je hier helemaal niets van. Omdat wij op dat moment al zelf op pad waren konden we hier wel een kijkje nemen. Fan-tas-tisch! Het is niet heel groot, er staat welgeteld één dino, maar toch heeft het een behoorlijke indruk op me achtergelaten. Het stukje bos is prachtig en de footprints die je aan de kust vindt zijn dus wél van echte dino’s. Er zouden er langs de kust wel 200 te vinden zijn. En dat vond ik (en ik niet alleen) heel erg bijzonder.

footprint dinosaurs brijuni kroatie
dinosauris voetafdruk brijuni national park

18 holes golfbaan op het Brijuni National Park

De golfbaan hebben we zelf overgeslagen, maar we hebben er wel aardig wat van gezien tijdens onze wandeltocht. Een prachtige golfbaan met sand greens. Voor een kleine € 40,00 kan je hier je rondje lopen als je wilt.

brijuni national park germania kerk

Verschillende kerkjes die je kan bezichtigen

Een van de kerkjes die je kan bezichtigen op het Brijuni National Park is de kerk van St. Germania die je vrij in het begin tegenkomt. Diverse muurschilderingen zijn te vinden in dit kleine kerkje.

baslilik brijuni eilanden

Bezoek de Basilik

Als je wat verder landinwaarts wandelt kom je bij de Basilik. Of in ieder geval bij de restanten van de Basilik die hier al vanaf 600 na Christus staat. Met de excursie mis je deze prachtige Basilik!

resten basilik brijuni

Brijuni National Park; het castrum

Het castrum zijn de overblijfselen van een kleine nederzetting hier. Prachtig gelegen aan het water zie je hier nog hoe klein de verschillende huisjes geweest zijn. Er zijn nog wat restanten van (wat wij denken) ovens te vinden en de muur die om het geheel heen staat is nog altijd leuk om te beklimmen.

castrum national park brijuni kroatie
castrum kroatie
brijuni castrum

Zwemmen op de Brijuni eilanden

In de meivakantie is het daar nog niet warm genoeg voor, maar je kan hier heerlijk zwemmen. Het water is prachtig helder en er zijn enorm veel kleine baaitjes waar je lekker afgelegen kan poedelen.

Brijuni National Park, Olive tree

The Olive Tree

Zeker leuk om even langs te lopen, de Olive Tree die inmiddels ongeveer 1600 jaar oud is. Een knapperd! En ach ja… zie het als een soort van grote mistletoe 😉 .

Olive tree Brijuni

Tips voor als je naar het National Park Brijuni gaat

Neem onderstaande tips ter harte voor een fantastisch bezoek aan dit National Park:

  • Boek geen excursie, zelf kan je het eiland veel beter verkennen.
  • Er zijn niet veel eet- en drinkgelegenheden; in het begin vind je een hotel en bij het kerkje vind je een kiosk. Hier kan je een lekker drankje nemen, of een flesje kopen voor onderweg. Wij hebben hier ook nog een broodje gegeten, maar dit was niet de moeite waard. Bij het hotel hebben we op het eind van de dag nog even heerlijk van het zonnetje genoten en een drankje gedaan voordat de boot terug ging.
  • Ga wandelen of huur (bij kleinere kinderen) een golfkarretje of fietsen. Ook deze vind je in de buurt van het kerkje en de kiosk.
brijuni kroatie

Meer informatie over dit National Park vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven