Broer en zus, hoe verbeter je hun band?

“En nu ben ik er helemaal klaar mee! Als ik mijn zus nog had, dan deed ik niet zo gemeen tegen haar!” Ik barst in snikken uit. Mijn drie kibbelende kinderen vallen stil. Heel stil. Dan zegt mijn zoon. “Sorry mama, we willen je niet verdrietig maken.” Ik voel zes armen om me heen en geniet van de groepsknuffel met broer en zus en nog een zus. Ik verontschuldig me voor mijn uitbarsting. Er zijn momenten dat ik het eeuwige geruzie tussen mijn kinderen gewoon niet zo goed trek. Bijvoorbeeld rond de sterfdag van mijn zus. Maar ook wel eens op een doodnormale dag, als er weer eens strijd is wie er op welke plek in de auto gaat zitten. Of wie er naast wie gaat zitten aan tafel. Wie de hond uitlaat. Wie er als eerste een snoepje uit de bak mag kiezen. Wie…nou ja, vul zelf maar in. Als jij net als ik meer dan 1 kind hebt, weet je precies wat ik bedoel.

broer en zus

Broer en zus, zus en zus of broer en broer

En tot op zekere hoogte is het denk ik ook normaal, een beetje strijd in je gezin. Het hoort er gewoon bij. Ik denk terug aan mijn eigen jeugd. Ja, ik maakte ook wel eens ruzie met mijn zus. Als we het echt te bont maakten, moesten we allebei naar onze kamer. Ik zie ons nog zitten. We hadden stiekem de deuren open en rolden met een bal naar elkaar. Zo zaten we al spelend onze straf uit 🙂 .

Er is niemand in mijn leven geweest met wie ik zo goed ruzie kon maken als met mijn zus. Want ik wist, ze is en blijft mijn zus. Wij konden elkaar alles zeggen met de wetenschap dat het altijd weer goed zou komen. Dat maakt die band ook zo bijzonder. En het maakt niet uit of dat nu tussen broer en zus is, tussen 2 zussen of 2 broers. Ik zie die band nu ook bij mijn kinderen. Alleen is het de laatste tijd wel erg vaak raak. Hoe ouder ze worden, hoe feller de discussies lijken te worden. Of nou ja, regelrechte ordinaire ruzies. En als dat af en toe gebeurt, klaart het de lucht, maar als het dagelijks de sfeer bepaalt, dan blijft die lucht zo donker…

Ik ben dan ook hartstikke blij dat Eva Bronsveld de komende 4 weken mij, en iedereen die haar blog leest of haar volgt op twitter en facebook, van tips gaat voorzien om die ruzies tussen broer en zus in betere banen te leiden. Tip 1 in de serie ‘In vier weken meer plezier en minder ruzie tussen je kinderen’ heeft ze al gedeeld. Het is haar bedoeling om elke drie dagen een nieuwe tip te delen. Gratis. Hoe gaaf is dat? Ik ga in ieder geval meedoen, jullie ook?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven