Brommer rijbewijs halen, leeftijd, kosten en meer!

Het is zover. Ons ‘manneke’ is gestart met zijn brommer rijbewijs. En naast het feit dat ik het rete spannend vind dat hij een brommer wil, vind ik het ook wel weer een leuke mijlpaal. Maar wat gaat er nu eigenlijk allemaal aan vooraf voordat je zoon of dochter überhaupt op die brommer kan stappen?

Hoe liggen de kosten voor het halen van je brommer rijbewijs? Waar moet je rekening mee houden? Welke leeftijd moet je hebben voor het halen van je brommer rijbewijs, de theorie en je praktijk examen? Ik zocht het uit.

Stockfoto van brommer door Zeestudio

Je brommer rijbewijs halen; wat je allemaal moet weten

Zoals gezegd vind ik het allemaal spannend. Niet zozeer de weg die afgelegd moet worden om het brommer rijbewijs te halen, maar meer het feit… en dan?! Wat gaat hij doen als hij zijn rijbewijs heeft gehaald en een brommer heeft. Hoe verantwoordelijk is hij, welke gevaren liggen er op de loer en slaap ik nog wel als het zover is?

Maar zelf heb ik samen met Frank een paar jaar geleden mijn motor rijbewijs gehaald, en hebben we beiden een Harley waar we graag op rijden. Dus wie ben ik om mijn zoon zijn brommer rijbewijs te ontzeggen? Dat gaan we dus ook niet doen.

Maar onderdeel van het halen van zijn brommer rijbewijs wordt wel het veelvuldig met elkaar praten over de gevaren die er zijn. Totdat het zijn neus uitkomt 😉 . Pas dan mag hij lekkere brommertochten maken.

Brommer rijbewijs halen (theorie en praktijk)

Je brommer rijbewijs halen heeft voor veel pubers een bepaalde aantrekkingskracht. Zeker als ze -net als Luc- een x-aantal kilometers moeten fietsen naar school. Of als ze vrienden hebben die in omliggende dorpen wonen. Dan is een brommer hartstikke handig, zo niet enorm stoer. Ik snap dus zeker waarom hij zijn brommer rijbewijs wil halen.

Maar dat hij er ook met zijn neus voor in de boeken moet duiken, daar was hij zich niet helemaal van bewust. Inmiddels heeft hij bedacht dat hij ook online zijn brommer theorie kan leren. Handig, want naast dat je het online kan leren kan je ook online je theorie examens oefenen. Zo hebben Frank en ik ook ons motor theorie examen geoefend.

Zeker dat oefenen gaat Luc goed helpen om zijn brommer rijbewijs te halen. Hij is nu eenmaal niet in de wieg gelegd om veel tekst te leren, dat vind hij erg moeilijk (mede door zijn dyslexie). Door daarna een hoop examens te kunnen oefenen zal de theorie ook veel beter blijven hangen en wordt het makkelijker om zijn rijbewijs te halen. In ieder geval voor het theorie gedeelte.

Brommer rijbewijs leeftijd

Je moet 16 jaar zijn om je praktijklessen te mogen nemen voor een brommer rijbewijs. Je theorie examen voor de brommer halen mag echter al als je 15,5 jaar oud bent. Je kan dus mooi op tijd beginnen en zo direct op je 16e starten met je praktijklessen als je wilt. Luc roept er wel al tijden over, maar die eerste stap nemen is (voor veel pubers) toch wel een dingetje. Hij is inmiddels al 16 en dus net met zijn theorielessen begonnen. Je mag overigens pas met je praktijklessen beginnen als je je theorie examen gehaald hebt!

Wel hebben we al gekeken hoe het zit met het aanvragen van je theorie examen voor de brommer. Van een vriend heeft Luc namelijk gehoord dat het maanden duurt voordat er plek is dus dat je bijtijds moet aanvragen. Je theorie examen aanvragen doe je bij het CBR.

Brommer rijbewijs kosten

De kosten voor het halen van je brommer rijbewijs? Uitgaande van het feit dat je in één keer slaagt moet je ongeveer op onderstaande kosten rekenen:

  • Je theorie examen leren: wij hebben een online leerpakket waar je 3 maanden mee kan leren en oefenen voor je brommer rijbewijs voor € 39,95
  • Kosten theorie examen CBR: € 34,50 óf € 45,50 inclusief extra tijd. Die laatste optie is in ons geval handig, aangezien Luc dyslexie heeft. Je kan met het overhandigen van een dyslexieverklaring die € 11,00 die je dan extra betaald uiteindelijk binnen 14 dagen weer terugvragen.
  • Praktijklessen brommer rijbewijs halen: dit verschilt natuurlijk per rijschool en is daarnaast afhankelijk van het aantal rijlessen dat je nodig hebt voordat je het praktijkexamen kan afleggen. Gemiddeld heb je zo’n 4-5 praktijklessen nodig om je brommer rijbewijs te kunnen halen. De uurtarieven liggen bij de meeste rijscholen tussen de € 43,00 – 50,00 per uur. Totaal moet je dus rekenen op een bedrag tussen de € 175,00 – € 250,00 voor de praktijklessen.
  • Het praktijkexamen zelf kost € 116,00 om af te leggen bij het CBR. Je rijschool vraagt dit voor je aan en betaalt het voor je aan het CBR. Uiteraard moet jij dat weer aan je rijschool terugbetalen.
  • Als laatste kan je als je geslaagd bent je rijbewijs bij de gemeente aanvragen. Dat kost ongeveer € 40,00

Wij hebben met de kosten afgesproken dat Luc zijn rijbewijs zelf betaald en dat wij de helft terugbetalen als hij geslaagd is. Zo proberen we hem te stimuleren om te blijven leren voor zijn theorie. Dat is natuurlijk het minst leuke gedeelte!

Brommer rijbewijs theorie

Zoals gezegd is het dus van belang dat je eerst je theorie examen leert en haalt voordat je mag beginnen aan de praktijklessen. Deze theorielessen kan je zelf online doen, zoals Luc momenteel doet. Maar je kan ook bijvoorbeeld via je rijschool de theorielessen volgen. Of je koopt gewoon een theorieboek om thuis met je neus in de boeken de theorie voor je brommer rijbewijs te leren, ook zo kan je dat papiertje halen!

Je theorie examen is overigens 1,5 jaar geldig. Binnen dat 1,5 jaar móet je dus je brommer rijbewijs halen door ook het praktijk examen met een goed resultaat af te leggen.

Brommer rijbewijs in 1 dag praktijk of niet?

Veel rijscholen bieden de mogelijkheid aan om je brommer rijbewijs in 1 dag te halen. Je krijgt dan 5 uur les op die dag en in de middag leg je direct je rijexamen af. Zo benje in één dag klaar en kan je de week erop al op je nieuwe brommer stappen! Kosten voor zo’n praktijk dag liggen tussen de € 400,00 en € 450,00. Dat is dan ook inclusief en examengeld voor het CBR.

Voor veel jonge rijders is zo’n brommer rijbewijs praktijk in 1 dag heel interessant. Een uurtje brommer rijden en dan weer wachten tot de volgende week is namelijk helemaal niet fijn. Zo gingen Frank en ik met de motor ook minimaal twee keer per week lessen. Je wilt toch het gevoel behouden en dan is één uurtje in de week erg weinig.

Let op: als je je praktijk examen met succes hebt afgelegd dan ben je dus geslaagd voor je brommer rijbewijs. Je moet dat rijbewijs dan nog wel gaan aanvragen bij de gemeente. Hier gaan nog zo’n 5 werkdagen overheen dus je kan nog niet direct op je nieuwe brommer stappen!

Kan je brommer rijden zonder rijbewijs en zo ja welke brommer dan?

Jammer maar helaas, er zijn geen brommers waar je zonder rijbewijs op mag rijden. Een brommer rijbewijs halen is van belang bij het rijden op een brommer, een scooter, een snorfiets, een speed-pedelec en een brommobiel. Je zal er dus echt voor moeten leren. Niet zo vreemd ook, want je gaat toch met een behoorlijke snelheid deelnemen aan het verkeer.

Voor een Segway, een Trikke of de Stint hoef je nog geen rijbewijs te halen.

Brommer rijbewijs verlengen

Je rijbewijs is 10 jaar geldig, daarna moet deze weer verlengd worden.

Wil jouw kind zijn of haar brommer rijbewijs halen? Wat vind jij ervan, vind je het net zo spannend als ik?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven