Iemand anders rijdt op mijn dochters brommer. Is dat wel verzekerd?

Een van onze kennissen heeft kinderen die in de puberteit zitten en dat geeft weer heel andere vragen en discussies aan tafel. Zo rijdt haar dochter een brommer, maar die laat er ook wel eens anderen op rijden. Tijdens het verzekeren van de brommer hebben ze daar niet over nagedacht, maar deze vraag kwam onlangs wel plotseling naar boven. Ik had geen idee hoe het zat!

brommer verzekeren

Brommer verzekeren; wat als er iemand anders op rijdt?

Iedereen weet dat een brommerverzekering schades vergoedt die veroorzaakt zijn met een verzekerde brommer. Afhankelijk van de gekozen dekking biedt de verzekeraar ook dekking tegen schade aan de brommer zelf, daar kan je dus voor kiezen. Maar hoe zit het bij het uitlenen? Is dat wel toegestaan en ontstaan er mogelijk problemen door het uitlenen als er iets gebeurd?

Ga je een brommer verzekeren dan blijkt dat deze verzekering gekoppeld is aan het voertuig, en niet aan diegene die de verzekering heeft afgesloten. Je mag dus iemand anders op de brommer laten rijden, maar wel op voorwaarde dat de bestuurder bevoegd is om te rijden. Hij of zij moet dus wel een rijbewijs of een brommercertificaat hebben. Dat laatste klinkt dan wel weer heel logisch natuurlijk.

De vraag is of het ook verstandig is. Want wat doe je als je de brommer hebt uitgeleend en er gebeurd iets. Hoe is de verstandhouding dan tussen (in dit geval) de dochter en diegene waar de brommer aan uitgeleend was? Wie draait er voor de kosten op? We hebben het nog wat verder uitgezocht en van de antwoorden word je niet heel blij…

Brommer gejat? Mijn dochter vécht voor wat van haar is, wat ben ik trots op mijn kind!

Wat zijn de risico’s van het uitlenen ook bij een brommer verzekeren ?

Diegene die de brommer verzekeren zijm als eigenaren gewend aan de brommer. De lener is dat echter niet en heeft hierdoor een grotere kans op schade. Dat is één reden. Maar gezien vanuit de brommerverzekering zijn er nog meer belangrijke redenen om de brommer niet uit te lenen.

Laat je iemand op de brommer rijden die jonger is? Dan loop je kans op een hoger eigen risico bij een schade. Stel: je bent zelf 24 jaar en je leent de brommer uit aan een vriend van 23 jaar. Bij sommige verzekeraars heeft dit grote gevolgen voor de hoogte van het eigen risico. Deze kan zomaar verhoogd worden met €500, ook als was daar bij de brommer verzekeren geen sprake van.

Maar er speelt nog iets anders. Bij schade veroorzaakt door de lener, gaat de claim ten koste van de schadevrije jaren van de eigenaar van de brommer. Hierdoor ga je mogelijk meer betalen voor de brommerverzekering. Daar had je vooraf niet aan gedacht hè!

Geen dekking bij jongere bestuurders

Nu is bovenstaande een voorbeeld voor volwassenen, maar vooral bij pubers verwacht ik dat je hier eerder tegen aan loopt. En dan is er nog een extra reden om rekening mee te houden als je je brommer gaat verzekeren, of gaat uitlenen.

Voor jongere bestuurders kan de verzekeraar een hoger eigen risico in rekening brengen, maar de gevolgen kunnen nóg groter zijn dan alleen dat! De verzekeraar kan schades veroorzaakt door bestuurders jonger dan 25 jaar uitsluiten. Check dat sowieso goed bij de brommer verzekeren.

De gevolgen van schade door een jonge bestuurder zijn in dat geval niet te overzien. De verzekeraar keert niet uit of verhaalt de schade die ze hebben uitgekeerd aan de tegenpartij. Stel -je moet er niet aan denken- door het ongeval is er blijvend lichamelijk letsel veroorzaakt aan een voetganger. De claims die hieruit voortvloeien zijn dan onbetaalbaar. En die komen voor rekening van de eigenaar van de brommer/verzekering, niet voor de partij die de brommer geleend heeft!

Wees dus erg voorzichtig met het uitlenen aan een jonger iemand.

Wat als de lener de brommer beschadigt?

Door een ongeval kan je brommer zwaar beschadigd raken. Als je niet voor schade aan je eigen voertuig verzekerd bent (tijdens je brommer verzekeren moet je daat dus op letten), ontstaat er een probleem. Wie betaalt de schade aan de brommer?

Heeft de lener het geld om je financieel te compenseren? En is de lener ook bereid om de schade terug te betalen?

Al met al lijkt het voor jongeren dus een aardig gebaar om hun brommer uit te lenen, maar ze beseffen zich niet wat dit voor gevolgen kan hebben. Gevolgen die wij als ouders wél duidelijk met ze moeten bespreken. Vooraf.

[button color=”lightgreen” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/” target=”blank” rel=” nofollow”]#mawad[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven