Brood bakken in slowcooker? Dit kaas ui brood is een aanrader

Maak met de slowcooker een overheerlijk kaas ui brood in nog geen twee uur tijd! Natuurlijk gebruik je kaas en ui voor dit recept, maar ook zongedroogde tomaatjes, olijven en knoflook. Voeg daar dan nog wat kruiden aan toe zoals oregano en rozemarijn en het feest is bijna compleet.

Wil je graag eens een brood bakken in de slowcooker, maar weet je nog niet goed hoe? Annet Sturre bakt regelmatig een lekker broodje in haar slowcooker en heeft een heerlijk recept voor ons van een kaas ui brood, waar ze nog een Italiaanse twist aan geeft.

Note: dit brood kan je dus ook makkelijk zonder die Italiaanse twist maken, of bijvoorbeeld juist wat zoeter maken door een appeltje of wat suiker toe te voegen in plaats van kaas en ui. Maak zelf lekkere variaties op dit brood, de manier van bakken blijft tenslotte hetzelfde in de slowcooker.

brood bakken in slowcooker, dit keer een lekker kaas ui brood met zongedroogde tomaatjes en olijven

Onderaan dit recept deel ik nog een aantal lekkere variaties met je. En lik je na het maken van dit heerlijke brood je vingers af op zoek naar nog meer inspiratie voor recepten voor de slowcooker dan zit je hier goed!

Brood bakken in slowcooker; zo doe je dat!

Je hebt dus brooddeeg nodig om een brood te kunnen bakken, dat is logisch. Gebruik hiervoor kant en klaar brooddeeg als je wilt, of maak zelf brooddeeg zoals in een basisrecept voor brooddeeg.

In principe maakt het niet veel uit welke keuze je maakt, dat is helemaal aan jou. Heb je geen idee hoe je zelf brooddeeg moet maken maar wil je dit wel leren? Dan is de kookcursus van de Kookuniversiteit misschien wel iets voor jou. Daar leer je de lekkerste gerechten maken zoals een echte chefkok.

Ingrediënten voor een kaas ui brood met Italiaanse twist

De hoeveelheden van de vulling voor dit brood kan je een beetje naar eigen wens doen. En lust je bijvoorbeeld geen olijven? Dan laat je die gewoon achterwege, geen probleem.

  • uien
  • zongedroogde tomaatjes
  • olijven
  • knoflook
  • tijm
  • rozemarijn
  • oregano
  • parmezaanse kaas
  • gewone kaas
kaas ui brood maken in slowcooker

Zo bak je dit brood in de slowcooker

  • Snipper de ui
  • Pers de knoflook, snij de zongedroogde tomaatjes en olijven in stukjes
  • Bak de ui samen met de andere ingrediënten en de kruiden even kort voor
  • Rol het brooddeeg uit op je aanrecht (strooi wat bloem eronder zodat het niet blijft plakken)
  • Strooi het uimengsel over het uitgerolde brooddeeg
  • Strooi daar wat parmezaanse kaas en geraspte gewone kaas overheen

Nu ga je het brooddeeg oprollen. Vouw het daarna in drieën zodat het een broodvorm krijgt en dan is je brood klaar om in de slowcooker te doen.

slowcooker brood

Maak eerst een stuk bakpapier nat en leg dat in je slowcooker. Plaats het brooddeeg erop en doe er nog wat extra ui en kaas bovenop.

Doe vervolgens een theedoek onder de deksel van je slowcooker, zodat het vocht niet op je brooddeeg drupt.

Zet je slowcooker 1 uur en 45 minuten op high. Hierna is het brood bakken in de slowcooker klaar en is je deeg gaar. Wil je graag een knapperig korstje op je brood (ziet er wel zo lekker uit), dan doe je hem nog 10 minuten in de oven op ongeveer 180°.

italiaans brood in de slowcooker

Variatietips voor je brood in de slowcooker

Zoals ik hierboven al aangaf kan je met gemak wat variaties bedenken om brood in de slowcooker te bakken.

Appel, kaneel en suiker broodje bakken in de slowcooker

Zo maak ik zo nu en dan kaneelbroodjes in de slowcooker, maar je kan er ook voor kiezen om wat suiker, kaneel en appel door het brooddeeg te doen. Of er bovenop te doen als broodvulling voordat je hem opvouwt.

Uitgebakken bacon en sticky ui vulling in je brood

En wat dacht je van bijvoorbeeld gekaramelliseerde ui en bacon? Bak de bacon van te voren knapperig, haal ze uit de pan en bak in het overgebleven vet de ui langzaam totdat die een beetje sticky wordt. Daarna beiden als vulling gebruiken voor je brooddeeg en het brood in de slowcooker afbakekn zoals hierboven staat aangegeven.

Op zoek naar meer inspiratie? Ik schreef dit geweldige slowcooker e-book met 60 heerlijke recepten.

slowcooker e-book tablet

Brood bakken in de slowcooker met een mexicaanse twist

Ben jij een liefhebben van de Mexicaanse keuken, dan is deze variatie wat voor jou. Pak wat jalapeñopepers die je in stukjes snijdt en rasp voldoende cheddar kaas. Beleg hier je brood mee voordat je het dubbel vouwt en hoppa… in de slowcooker ermee.

Met een schaaltje zure room op tafel is dit een heerlijke snack.

Chocobrood uit de slowcooker

Als je je brooddeeg hebt uitgerold smeer je er chocoladepasta op.

Voeg daarna nog wat noten (bijvoorbeeld hazelnoten) in stukjes over het uitgerolde brooddeeg toe én stukjes chocolade.

Rol je brood op en bak het verder in de slowcooker zoals hierboven aangegeven.

Bakken van pizzabrood in de slowcooker

De laatste variatip. Haal knoflook, oregano, mozzarella, ui, salami en paprika in huis. Snij de paprika in stukjes en bak die met de gesnipperde ui en wat knoflook en oregano even aan. Beleg je brooddeeg met mozarella en salami en strooi je paprima ui mengsel er over uit.

Afbakken in de slowcooker zoals hierboven aangegeven en klaar ben je.

Tip: een basis recept voor brooddeeg vind je hier.

Heb jij, naar aanleiding van dit recept, het kaas ui brood gemaakt? Wil je dan met mij delen wat je ervan vond? Daar ben ik erg benieuw naar. Ook als je vragen hebt over het recept laat het dan zeker even weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven