Bruine bonensoep in slowcooker of pan

Deze bruine bonensoep kun je maken in de slowcooker of in de pan. In de slowcooker duurt het langer (6 uur op low), maar heb je er vrijwel geen omkijken naar. Geen slowcooker? Dan kan het ook in de pan waarbij je wel de dag ervoor de bruine bonen 8 uur lang moet wellen in water.

Wij aten pas een gerecht met bonen en beide kinderen riepen in koor ‘Mmmmm, lekker bonen’. Ik was eerlijk gezegd een beetje verbaasd. En helemaal toen de vraag van de oudste kwam wanneer we weer eens bruine bonensoep eten.

Vandaar dus vandaag een recept van bruine bonensoep. Door mij gemaakt in de slowcooker, maar ik geef ook de bereiding van deze bonensoep voor in de pan, want iedereen moet dit heerlijke recept kunnen maken natuurlijk.

bruine bonensoep slowcooker

Bruine bonensoep, recept voor slowcooker en pan

De bruine bonensoep is een van mijn heerlijke soep recepten, of je hem nu in de pan of in de slowcooker maakt. Wel verschilt de bereiding, dus hou dat goed in de gaten. Wist je verder ook dat bruine bonen een heel goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld vlees? En voor wie op zoek is naar meer inspiratie, bekijk mijn slowcooker e-book voor een ware culinaire ontdekkingsreis!

Ik ben in onderstaande recept uitgegaan van het gebruik van gedroogde bruine bonen. Gebruik je bruine bonen uit pot of blik, dan heb je heel wat minder tijd nodig, maar dat zal ik hieronder ook nog even aangeven.

bruine bonensoep ingrediënten

Ingrediënten bruine bonensoep

Met deze ingrediënten heb je meer dan voldoende soep voor 4 personen. De kans bestaat dat je nog het een en ander overhoudt. Bruine bonensoep kan je in ieder geval prima invriezen dus dan heb je een snel hapje klaar voor een andere dag.

  • 400 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 blikje zwarte bonen
  • 1,2 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • peper
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • spekjes
  • rookworst

Ontdek de kunst van het koken en schrijf je in voor de kookcursus van de Kookuniversiteit. Alle details wachten op je, check het hier!

Liever erwtensoep uit de slowcooker?

bruine bonensoep maken

Bestel hieronder direct mijn ebook met 60 makkelijke slowcooker recepten die super smaakvol zijn!

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Bereiding bruine bonensoep slowcooker

  • Snij de ui in ringen en fruit deze met de knoflook
  • Doe de bruine bonen met het water in de slowcooker (ik pak zelf altijd water uit de quooker. Koud water kan ook, maar gekookt water scheelt weer)
  • Snij de prei in ringen
  • Voeg prei en ui toe aan de slowcooker
  • Voeg bouillonblokjes toe
  • Voeg de zwarte bonen toe
  • Doe kruidnagel, laurier en chilipepertje in een thee ei en daarna in de slowcooker
  • Zet de slowcooker 6 uur op low
  • Haal er een schep bonensoep uit en leg deze even apart, thee ei ook even verwijderen
  • Pureer de bruine bonensoep
  • Voeg de schep bruine bonen weer toe en ook eventueel het thee ei nog
  • Snij de rookworst in plakjes en voeg deze toe
  • Bak de spekjes en voeg daarna toe aan de soep
  • Peper naar smaak toevoegen
  • Verwarm nog even door en de soep is klaar om heerlijk van te smullen
  • Is de soep wat te dik, voeg dan nog een beetje gekookt water toe

ps. Je kan de spekjes ook ongebakken van het begin af aan toevoegen als je wilt, ik vind dat jammer omdat ze dan mee gepureerd worden.

bruine bonensoep maken

Bereiding bruine bonensoep in de pan

Wil je de bruine bonensoep in de pan maken, dan kan dat natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat je dan de gedroogde bruine bonen de dag ervoor zo’n 8 uur laat weken.

  • Snij de ui in ringen en fruit deze met de knoflook
  • Snij de prei in ringen
  • Doe de bruine bonen in de pan met het water
  • Voeg ui, prei, bouillonblokjes, laurier, kruidnagel, chilipeper (in thee ei), zwarte bonen toe en breng je soep aan de kook, laat zachtjes 1 uur doorpruttelen
  • Haal er een schep bonensoep uit en leg deze even apart, thee ei ook even verwijderen
  • Pureer de bruine bonensoep
  • Voeg de schep bruine bonen weer toe
  • Snij de rookworst in plakjes en voeg deze toe
  • Bak de spekjes en voeg daarna toe aan de soep
  • Peper naar smaak toevoegen
  • Verwarm nog even door en de soep is klaar om heerlijk van te smullen
  • Is de soep wat te dik, voeg dan nog een beetje gekookt water toe

Bruine bonensoep serveren

Wij eten de bruine bonensoep uit de slowcooker het liefste met een broodje uit de oven erbij. Ik maak dan met wat olie, knoflook, peper en zout een dipje erbij.

Heb je een lekkere variatie gemaakt? Laat het hieronder in de reacties weten, vind ik altijd leuk en is ook voor onze andere lezers leuk om te lezen.

14 gedachten over “Bruine bonensoep in slowcooker of pan”

  1. Ik bedoel heb de bonen 1,5 dag geweekt en nergens stond dat ik het moest voorkoken.
    Denk dat ik alles maar omgooi in een pan en 20 min kook
    Afgieten en opnieuw water erbij?
    Alle groenten zitten er ook al in….
    Pfff ben nu best lang bezig op deze manier met een simpele soep

    1. Oké
      Bang dat deze simpele soep mislukt is
      Alles in de slowcooker gedaan en de bonen 1,5 dagen geweekt.
      Maar nergens stond dat de bonen ook nog moesten voorgekookt.
      Dus toen alles in de slowcooker zat en deze al 30 min aanstond heb ik alles omgegooid in een pan en 20 min gekookt en koud afgespoeld.
      Nu weer alles terug in de slowcooker.
      Ben bang dat de beste smaak verloren is gegaan

      1. Hi Sjors, dat klinkt heel vervelend zeg. Maar voorkoken heb ik bij dit recept ook noet gedaan. Zeker met dat voorweken zou het gewoon voldoende moeten zijn, vooral omdat je de bonensoep ook nog pureert. Waarom dacht je dat je ze toch nog moest voorkoken? In ieder geval kan je de smaak denk ik nu nog prima voor elkaar krijgen, mits dat je de kruiden er nu nog al die tijd mee in de slowcooker laat zitten. Als die uren kunnen intrekken dan zullen ze voldoende smaak afgeven.
        Ik hoop dat het zo toch nog een smaakvol soepje wordt.

  2. Ik gebruik altijd schouderkarbonade (zonder bot en in stukjes) en een verse worst in de bonensoep. Ik kook ze normaal 20 minuten voor. Moet de karbonade en de worst er dan ook vanaf het begin in de slowcooker erbij?

  3. Vandaag gemaakt deze lekkere simpele bruinebonensoep. Dank voor het delen van je recept.
    Wij hadden er schouderkarbonade (zonder bot) in en idd de bonen eerst even voorgekookt met het vlees. Ik kook het vlees graag eerst schoon voor de soep….misschien een tik van mij ….
    We hebben gesmult…….

  4. Hoi,
    Hoeveel tijd moet je doen als jhe blik bruine bonen doet ipv gedroogde?
    Zou erbij staan maar kan het niet vinden.
    Groetjes Regina Verschut

  5. geweekte bruine bonen moet je ALTIJD eerst minimaal 20 minuten voorkoken voor je ze in de slowcooker doet. In peulvruchten is een natuurlijk gif aanwezig dat neutraliseert door koken. Alleen de slowcooker is niet voldoende, omdat dit niet het kookpunt bereikt.

    1. Je hebt gelijk Kitty, dat heb ik ergens in een artikel over sperziebonen wel beschreven, maar dat geldt natuurlijk ook voor bruine bonen. Tenzijn ze uit pot komen (wel zo makkelijk ;))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven