Wij aten pas een gerecht met bonen en beide kinderen riepen in koor ‘Mmmmm, lekker bonen’. Ik was eerlijk gezegd een beetje verbaasd. En helemaal toen de vraag van de oudste kwam wanneer we weer eens bruine bonensoep eten. Vandaar dus vandaag een recept van bruine bonensoep. Door mij gemaakt in de slowcooker, maar ik geef ook de bereiding van deze bonensoep voor in de pan, want iedereen moet dit heerlijke recept kunnen maken natuurlijk.
Inhoudsopgave
Bruine bonensoep, recept voor slowcooker en pan
De bruine bonensoep is een van mijn heerlijke soep recepten, of je hem nu in de pan of in de slowcooker maakt. Wel verschilt de bereiding, dus hou dat goed in de gaten. Wist je verder ook dat bruine bonen een heel goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld vlees?
Ik ben in onderstaande recept uitgegaan van het gebruik van gedroogde bruine bonen. Gebruik je bruine bonen uit pot of blik, dan heb je heel wat minder tijd nodig, maar dat zal ik hieronder ook nog even aangeven.
Ingrediënten bruine bonensoep
Met deze ingrediënten heb je meer dan voldoende soep voor 4 personen. De kans bestaat dat je nog het een en ander overhoudt. Bruine bonensoep kan je in ieder geval prima invriezen dus dan heb je een snel hapje klaar voor een andere dag.
- 400 gram gedroogde bruine bonen
- 1 blikje zwarte bonen
- 1,2 liter water
- 2 bouillonblokjes
- 4 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 prei
- 2 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- peper
- 1 gedroogd chilipepertje
- spekjes
- rookworst
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
Liever erwtensoep uit de slowcooker?
Bereiding bruine bonensoep slowcooker
- Snij de ui in ringen en fruit deze met de knoflook
- Doe de bruine bonen met het water in de slowcooker (ik pak zelf altijd water uit de quooker. Koud water kan ook, maar gekookt water scheelt weer)
- Snij de prei in ringen
- Voeg prei en ui toe aan de slowcooker
- Voeg bouillonblokjes toe
- Voeg de zwarte bonen toe
- Doe kruidnagel, laurier en chilipepertje in een thee ei en daarna in de slowcooker
- Zet de slowcooker 6 uur op low
- Haal er een schep bonensoep uit en leg deze even apart, thee ei ook even verwijderen
- Pureer de bruine bonensoep
- Voeg de schep bruine bonen weer toe en ook eventueel het thee ei nog
- Snij de rookworst in plakjes en voeg deze toe
- Bak de spekjes en voeg daarna toe aan de soep
- Peper naar smaak toevoegen
- Verwarm nog even door en de soep is klaar om heerlijk van te smullen
- Is de soep wat te dik, voeg dan nog een beetje gekookt water toe
ps. Je kan de spekjes ook ongebakken van het begin af aan toevoegen als je wilt, ik vind dat jammer omdat ze dan mee gepureerd worden.
Bereiding bruine bonensoep in de pan
Wil je de bruine bonensoep in de pan maken, dan kan dat natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat je dan de gedroogde bruine bonen de dag ervoor zo’n 8 uur laat weken.
- Snij de ui in ringen en fruit deze met de knoflook
- Snij de prei in ringen
- Doe de bruine bonen in de pan met het water
- Voeg ui, prei, bouillonblokjes, laurier, kruidnagel, chilipeper (in thee ei), zwarte bonen toe en breng je soep aan de kook, laat zachtjes 1 uur doorpruttelen
- Haal er een schep bonensoep uit en leg deze even apart, thee ei ook even verwijderen
- Pureer de bruine bonensoep
- Voeg de schep bruine bonen weer toe
- Snij de rookworst in plakjes en voeg deze toe
- Bak de spekjes en voeg daarna toe aan de soep
- Peper naar smaak toevoegen
- Verwarm nog even door en de soep is klaar om heerlijk van te smullen
- Is de soep wat te dik, voeg dan nog een beetje gekookt water toe
Bruine bonensoep serveren
Wij eten de bruine bonensoep uit de slowcooker het liefste met een broodje uit de oven erbij. Ik maak dan met wat olie, knoflook, peper en zout een dipje erbij.
Vandaag gemaakt deze lekkere simpele bruinebonensoep. Dank voor het delen van je recept.
Wij hadden er schouderkarbonade (zonder bot) in en idd de bonen eerst even voorgekookt met het vlees. Ik kook het vlees graag eerst schoon voor de soep….misschien een tik van mij ….
We hebben gesmult…….
Hoi,
Hoeveel tijd moet je doen als jhe blik bruine bonen doet ipv gedroogde?
Zou erbij staan maar kan het niet vinden.
Groetjes Regina Verschut
4-5 uur zou dan wel voldoende moeten zijn Regina. Eet smakelijk!
geweekte bruine bonen moet je ALTIJD eerst minimaal 20 minuten voorkoken voor je ze in de slowcooker doet. In peulvruchten is een natuurlijk gif aanwezig dat neutraliseert door koken. Alleen de slowcooker is niet voldoende, omdat dit niet het kookpunt bereikt.
Je hebt gelijk Kitty, dat heb ik ergens in een artikel over sperziebonen wel beschreven, maar dat geldt natuurlijk ook voor bruine bonen. Tenzijn ze uit pot komen (wel zo makkelijk ;))
Zonder de bruine bonen vooraf te weken? Dan zijn ze toch nog keihard na 6 uur in de slowcooker?