Budget maaltijd: zo maak je een maaltijdplan met minder

Het leven kan behoorlijk duur zijn. De prijzen stijgen alsmaar door waardoor het een uitdaging kan zijn om een budget maaltijd op tafel te zetten. Gelukkig is goedkoop eten koken nog steeds mogelijk en dan is het nog lekker ook! In deze blog delen we tips, handvatten en recepten voor budget maaltijden die je helpen om zowel tijd als geld te besparen.

budget maaltijd

Waarom een maaltijdplan?

Een maaltijdplan kan je helpen om georganiseerd te blijven en impulsaankopen te vermijden. Door van tevoren te plannen wat je gaat eten, kun je efficiënter boodschappen doen en voorkom je dat je te veel uitgeeft aan onnodige producten. Op die manier kun je alsnog goedkoop lekker koken.

Bovendien helpt het je om gezonder te eten, omdat je minder snel geneigd bent om voor snelle, ongezonde opties te kiezen.

Tips voor een budget maaltijd

Om gezond te blijven eten, maar toch een budget maaltijd op tafel te zetten heb ik een aantal tips voor je verzameld.

1. Maak een boodschappenlijstje

Een van de eenvoudigste manieren om geld te besparen is door een boodschappenlijstje te maken en je eraan te houden. Dit voorkomt dat je impulsaankopen doet en zorgt ervoor dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Probeer ook om je boodschappen in één keer te doen, zodat je niet steeds terug hoeft naar de winkel.

2. Koop seizoensgebonden producten

Seizoensgebonden producten zijn vaak goedkoper en verser dan producten die buiten het seizoen worden verkocht. Door te kiezen voor groenten en fruit die in het seizoen zijn, kun je flink besparen op je boodschappen. Bovendien zijn seizoensgebonden producten vaak van betere kwaliteit en smaakvoller.

3. Kook in grotere hoeveelheden

Koken in grote porties is een slimme manier om tijd en geld te besparen. Door grotere hoeveelheden te koken, kun je meerdere maaltijden in één keer bereiden en deze invriezen voor later gebruik. Dit is vooral handig op drukke dagen wanneer je geen tijd hebt om te koken. 

4. Gebruik restjes

Restjes zijn een geweldige manier om geld te besparen en voedselverspilling te voorkomen. In plaats van restjes weg te gooien, kun je ze gebruiken om nieuwe maaltijden te maken. Overgebleven groenten kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd aan een omelet of een roerbakgerecht.

Restjes vlees kunnen worden gebruikt in een salade of een sandwich. Restjes van complete maaltijden kun je ook invriezen, hiermee kun je af en toe een kliekjesdag invullen.

Denk bij het invriezen van restjes wel aan het plakken van een sticker: zet de datum én product op de sticker om te voorkomen dat het overstuur raakt of je niet meer weet wat het is.

5. Plan je maaltijden rondom aanbiedingen

Hou voor budgetmaaltijden de aanbiedingen van je lokale supermarkt in de gaten en plan je maaltijden rondom de producten die in de aanbieding zijn. Dit kan je helpen om flink te besparen op je boodschappen. Veel supermarkten hebben wekelijkse folders waarin de aanbiedingen staan, dus zorg ervoor dat je deze bekijkt voordat je je boodschappenlijstje maakt.

6. Meal prepping

Meal prepping bespaart geld omdat het voorkomt dat je impulsief uit eten gaat of dure afhaalmaaltijden bestelt. Door maaltijden van tevoren te bereiden, koop je ingrediënten in bulk en gebruik je ze efficiënt, wat resulteert in lagere kosten per maaltijd. Bovendien minimaliseert het verspillen van voedsel, aangezien je precies weet welke hoeveelheden je nodig hebt. Met meal prepping kun je ook profiteren van aanbiedingen en kortingen, waardoor je nog meer geld bespaart. 

Recepten voor budget maaltijden

Heb je even geen inspiratie voor budget maaltijden? Wij geven je enkele eenvoudige en betaalbare recepten die je kunt proberen. Deze gerechten zijn niet alleen budgetvriendelijk, maar ook heerlijk en voedzaam.

Groentesoep

Groentesoep kun je erg budget vriendelijk maken, vooral wanneer je allerlei restjes hebt die je omtovert tot groentesoep.

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 wortels, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de wortels, bleekselderij en aardappelen toe en bak ze een paar minuten mee.
  3. Voeg de tomatenblokjes, groentebouillon en tijm toe. Breng aan de kook en laat 20-25 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  4. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met een stukje brood.

Pasta met tomatensaus; budget maaltijd

Goedkoop lekker koken doe je met een pasta met tomatensaus. Ook hier heb je niet veel ingredienten voor nodig en de meeste ingrediënten zoals kruiden gebruik je voor meerdere maaltijden.

Ingrediënten:

  • 200 gram pasta
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte kaas (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de tomatenblokjes, basilicum en oregano toe. Laat 10-15 minuten sudderen.
  4. Breng op smaak met zout en peper. Meng de saus door de gekookte pasta en serveer met geraspte kaas.

Rijst met bonen en groenten

Dit is een budget maaltijd die ik bij mijn oma regelmatig voorbij heb zien komen. Een maaltijd zonder vlees is sowieso vaak een stuk budget vriendelijker en bonen zijn een rijke bron aan voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitaminen.

Ingrediënten:

  • 200 gram rijst
  • 1 blik kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de paprika en courgette toe en bak ze een paar minuten mee.
  4. Voeg de kidneybonen, komijnpoeder en paprikapoeder toe. Laat 5-10 minuten sudderen.
  5. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de bonen en groenten over de gekookte rijst.

Budget maaltijd; omelet met groenten

In een omelet met groenten zitten veel eiwitten en vitaminen. Erg gezond dus en valt zeker onder het goedkoop eten koken.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte kaas (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  2. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de paprika en courgette toe en bak ze een paar minuten mee.
  4. Giet de losgeklopte eieren over de groenten en laat de omelet op laag vuur gaar worden.
  5. Bestrooi eventueel met geraspte kaas en serveer direct.

Heb jij nog andere tips of recepten wat betreft budget maaltijden? Leuk als je ze met ons deelt! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven