Budget tuin inrichten

Je tuin inrichten is altijd leuk om te doen. Er helemaal je eigen paradijsje van maken en zowel beplanting, bestrating en tuinartikelen uitzoeken die helemaal passen bij jouw smaak. Maar dit kan best een kostenplaatje met zich meebrengen wat minder leuk is. Een budget tuin inrichten is dan de oplossing!

Of anders gezegd: even logisch en creatief nadenken over de inrichting én bij de juiste winkels shoppen zoals bijvoorbeeld bij Xenos, een van mijn favoriete winkels. Zo kan je met minder geld toch een prachtige tuin inrichten!

budget tuin inrichten

Een wensenlijstje maken bij een budget tuin inrichten

Allereerst zal je moeten bedenken wat je met je tuin wilt. Ga je voor veel groen of wil je juist een mooie bestrating in je tuin? Welke meubels wil je hebben? Je kunt voorkomen dat je te veel in slaat als je naar het tuincentrum gaat, door thuis na te denken over je wensen en hier ook een lijstje van te maken.

Hoewel je uiteraard tegen dingen aan kunt lopen die je gewoon niet kunt laten staan. Je zou dus ook kunnen bepalen hoeveel je uit mag of kan geven en je daar strikt aan houden! Dat laatste doe ik vaak om er toch zeker van te zijn dat ik binnen mijn budget blijf en niet alsnog met meer planten en plantenbakken thuis kom dan ik gepand had.

Tuinmeubelen kopen

Voor nagenoeg ieder type tuin zijn er tuinmeubelen beschikbaar. Maar die kunnen lekker goedkoop zijn en toch heel prachtig, of duur en heel luxe. Dat je bij het budget tuin inrichten niet van die dure meubels wilt aanschaffen mag duidelijk zijn. Gelukkig zijn er hele mooie tuinsets te koop, die niet meteen je hele budget opslokken!

En los van een complete tuinset kan je natuurlijk ook je tuin heel gezellig inrichten met andere stoelen, zoals bijvoorbeeld die macramé hangstoel in de afbeelding hierboven. Die heb ik vorig jaar bij de Xenos gekocht en daar ben ik nog steeds zo blij mee!

Creatieve oplossingen

Een ander idee is natuurlijk dat je zelf je meubels maakt. Een palletbank kan je bijvoorbeeld kopen, maar eigenlijk ook heel simpel zelf maken. Wees creatief en maak van een oud stuk boomstam een tafeltje! Staat meteen heel natuurlijk.

Uiteraard kan je bij de kringloopwinkels gaan kijken en als je de oude meubelen dan nog een likje verf geeft kan dat ook prima. Wij hebben heel lang een oude eettafel als decoratieve tafel in een hoek van de tuin gehad. Goed verven met buitenverf en het kan prima jaren dienstdoen.

Lekkere hangstoelen en -matten

Wie wil er nou niet lekker bungelen in een hangstoel of een hangmat? Iedereen toch! Heb je het geluk om een boom te hebben die jouw stoel wel dragen kan, dan is het heel landelijk. Geen boom in je tuin? Geen paniek, want met een standaard heb je dat zo opgelost.

Beplanting kiezen bij een budget tuin inrichten

Planten kunnen duur zijn. Maar je kunt hier ook creatief mee omgaan.

  • Koop rechtstreeks bij de kweker zelf. Even opletten bij wie je het doet, maar vaak zal het goedkoper zijn.
  • Vraag bij de mensen om je heen of ze leuke stekjes hebben voor je tuin, bij ons bellen zelfs vreemde mensen aan met de vraag of ze een stek van onze bananenboom mogen hebben, haha.
  • Kies voor mooie, bloeiende vaste planten! Zo hoef je je tuin niet ieder jaar weer op te frissen met perkplanten. Die kosten komen ieder jaar terug, terwijl je van vaste planten (als het goed is) jaar in, jaar uit kunt genieten! Kies voor bloeiers die niet allemaal tegelijk in bloei staan, anders zit je op een gegeven moment met een kaal ogende tuin. Of neem planten die de hele zomer blijven bloeien. Eigenlijk nog mooier…
  • Laat weten op Facebook dat mensen hun overbodige tuinplanten bij jou kunnen afleveren!

Decoratie aan de schutting of de muur

Kale schuttingen en muren kan je een mooie look geven door er fijne decoratie aan te hangen. Dit kunnen prachtige tuinposters of een canvas (voor buiten) zijn. Kies je voor een afbeelding met natuur erop, dan zal het je groenbeleving alleen nog maar groter maken. Maar je kunt ook kiezen voor een thema in je tuin en dat terug laten komen op de poster(s) en bij je overige decoratie.

En wat dacht je van een zelfgemaakt insectenhotel op een kale muur? Of een pallet er tegenaan waar je een klein moestuintje in kan bijhouden?

budget tuin kussens

Kussentjes bij je tuinset

Net als binnen kan je met kussentjes de sfeer volledig veranderen; je brengt er veel kleur mee in je tuin. Daarnaast staat het niet alleen gezellig, maar verhoogt het ook je zitcomfort. Een musthave dus. Kussentjes zijn van die accessoires die heel leuk zijn én niet veel kosten. Dus ideaal bij het (her) inrichten van je tuin op een goedkopere manier.

Budget verlichting om je tuin in te richten

Verlichting in je tuin is eigenlijk ook onmisbaar als je graag sfeer wilt toevoegen. Want in de zomermaanden nog even lekker buiten kunnen zitten is ook fijn. Betaalbare solar verlichting kan daarbij een oplossing zijn.

Ben je creatief? Je kunt ook zelf leuke sfeerlichtjes maken. Hang glazen potjes op (met een ijzerdraadje strak om de hals geknoopt) en doe hier waxinelichtjes in. Voor de veiligheid kan je kiezen voor nep-waxinelichtjes of voor andere verlichting die op batterijen werken.

Vergeet de bloempotten niet bij het inrichten van je budget tuin

Struin de winkel af op zoek naar de leukste bloempotten. Of koop heel simpele potten en verf ze zelf! Ook leuk is het mozaïeken op deze potten. Zo heb je meteen een leuk klusje om lekker buiten mee bezig te zijn. Naast de winkel kan je eveneens rommelmarkten of kringloopwinkels afgaan om op een budget manier aan potten te komen.

Buitenkleden voor sfeer

De winkel heeft beauty’s liggen: buitenkleden! Met een buitenkleed kleed je je terras of balkon extra aan en maak je het geheel heel huiselijk. Een behaaglijk plekje buiten, zeg maar. Wat een buitenkleed zo fijn maakt is dat het dus tegen zon én regen kan en daardoor gewoon buiten kunnen blijven liggen!

En dan zijn ze ook nog te koop in heel veel leuke kleuren en patronen, dus je kunt er meteen een bepaalde sfeer mee creëren! Ook bij een budget tuin inrichten kan je gebruik maken van deze mooie buitenkleden.

Buitenservies is ook leuk

Heb je je tuin smaakvol ingericht? Dan is een laatst tip nog om ook het servies aan te laten sluiten bij je tuinkleuren of -thema. Kies je voor een buitenservies, dan hoef je meteen niet bang te zijn dat er glas in je gras komt te liggen, bijvoorbeeld.

Ideaal voor de camping, maar toch net zo goed voor je eigen terras. Geen paniek als je zoon of dochter zijn glas limonade om laat vallen, maar wel de gezelligheid van een matching servies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven