Deze 5 tuinstijlen zijn ideaal voor een tuinverbouwing met een klein budget

Wist je dat je ook met een minder groot budget je tuin een ware tuin makeover kunt geven? In dit artikel vind je tuin inspiratie in verschillende vormen voor een optimaal resultaat, zonder dat je veel geld kwijt bent.

Inclusief een kindvriendelijke tuin, een oase van bloemen en zelfs een sfeervolle bohemian tuin.
Tuinstijlen die aan bod komen zijn:

  • Kindvriendelijke tuin/ natuurlijke tuin
  • Pluktuin/moestuin
  • Bohemian tuin
  • Moderne, minimalistische tuin
  • Bloementuin / Engelse cottage tuin
budget tuin makeover ideeën

5 verschillende tuinstijlen voor een minimaal budget

Kindvriendelijke tuin

We beginnen met een kindvriendelijke tuin, die tevens erg makkelijk te onderhouden is. Het is namelijk een tuin waar speelplezier voorop staat, in een natuurlijke omgeving.

Elementen waarmee je jouw tuin flink onderhanden kunt nemen zijn het zaaien van een grasveld (maart tot en met mei is de beste periode), het plaatsen van een speeltoestel (goedkoop te vinden op tweedehands site) en het neerleggen van speeltegels.

Ook houtsnippers zijn erg leuk om een pad aan te leggen en heerlijk om met de blote voetjes over te lopen, inclusief bijvoorbeeld boomschijven om een pad te maken.

Allemaal elementen met een groots effect, voor weinig geld. Zo heb je dus binnen notime een tuin makeover met een relatief klein budget.

De volgende tuinstijl is overigens ook erg leuk voor kinderen.

Budget tuin makeover voor een pluktuin

Een pluktuin maken is een geweldige manier om je tuin geld te laten verdienen. Want zelfs met een kleine tuin kun je behoorlijk wat groente, kruiden en fruit verbouwen, om altijd gezonde producten in huis te hebben.

Zet een stuk van de tuin af en plaats stoeptegels om een pad te vormen zodat je geen plantjes kapot trapt als je door je moestuin loopt.

Je kunt eventueel ook bakken maken van pallethout. Denk aan staande bakken door de pallets uit elkaar te halen, of zet ze recht op voor het creëren van een verticale mini kruidentuin voor bijvoorbeeld pastagerechten en verse muntthee.

Zaden zijn de meest budgetvriendelijke methode om je eigen groente en fruit te kweken, en met een beetje geduld geniet je binnekort van heerlijke eigen biologische producten.

Van ijslolliestokjes en een marker maak je trouwens superleuke plantenkaartjes, of schrijf de naam van de plant op een steen en leg deze weg in je goedkope pluktuin.

Ibiza Vibes tuin

Het derde idee is een bohemian tuin met Ibiza vibes, waarbij sfeer een van de belangrijkste elementen is. Ook deze makeover kan je met een klein budget in je tuin doorvoeren.

Met tuinverlichting is het makkelijk om de buitenruimte in één klap sfeervol te maken, denk aan ledlampen op zonne energie die je kunt plaatsen waar je maar wil.

Combineer verschillende lichtbronnen zoals lampen die je in de grond prikt en gezellige lichtsnoeren voor buiten. Een hangmat, het planten van riet, krukjes of tafeltjes van boomstronken, en gekleurde sierkussens zijn allemaal elementen die je tuin omtoveren tot een gezellige ruimte om van te genieten.

Als je last hebt van inkijk van buren, dan zijn schaduwdoeken een geweldige toevoeging. Deze creëren op een handige manier een intiem zitplekje, waar je zelfs een opblaasbaar bubbelbad kunt neerzetten voor romantische avonden.

Zo zie je maar dat je niet veel nodig hebt voor een budget makeover in je tuin.

Tip: Lees ook ons artikel over budgetvriendelijke tuin ideeën!

Minimalistische budget tuin makeover

Een andere tuinstijl die geschikt is voor een makeover met een kleiner budget, is een moderne minimalistische tuin.

Kies voor een paar grote elementen die je tuin meteen een statement geven. Denk aan een zithoek op een platform van grote tegels omringd door gras of grind, en voorzie je tuin (of balkon) van een aantal grote plantenbakken van steen of beton.

Beide zijn relatief eenvoudig te maken, als je een beetje handig bent. Kies voor vorstbestendige planten, zodat je niet ieder jaar nieuwe plantjes hoeft te kopen. Voor meer groen kun je in bepaalde hoeken bamboe planten, wat zorgt voor wat meer beschutting. Let wel op, want deze plant groeit enorm snel én kan een echte woekeraar zijn.

Bloementuin makeover

Wil je een bloementuin maken en heb je voor je makeover in de tuin geen groot budget beschikbaar? No worries!

De bloementuin, ook wel een cottage tuin genoemd hoeft niet veel te kosten, maar je hebt wel wat geduld nodig.

Het is echter een geweldige tuinstijl voor mensen die wel houden van bloemen en planten, maar niet zozeer hele groene vingers hebben. Zij kunnen met een klein budget een prima tuin makeover doorvoeren.

Het enige dat je in feite hoeft te doen is te bepalen welke stukken van je tuin vol bloemen mogen komen te staan, en deze delen te voorzien van vruchtbare grond.

Zaai nu van allerlei bloemenzaad, zoals bijvoorbeeld mix zakjes voor bijen en vlinders. Het leuke van deze tuinstijl is dat je geen vaste structuur hebt, en je eens in de zoveel tijd wat nieuwe plantjes kunt planten, zonder dat het je veel geld kost.

Kies voor meerjarige planten en bloemen om nog goedkoper uit te zijn bij deze tuin makeover. Zo heb je ook meteen iets dat je kunt vragen als je jarig bent.

Speur ook rommelmarkten en kringlopers af voor hanging baskets, schattige tuinbankjes en ijzeren tuinmeubeltjes. Zo creëer je in de loop der tijd zo’n geweldige Engels bloementuin, die alsmaar mooier wordt en meer begint te leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven