Budgetteren voor kerst voor een stressvrije feestperiode

De vakantie is net voorbij en voor je het weet liggen er weer kruidnootjes en kerstballen in de winkels. Dat betekent twee dingen… de feestdagen komen eraan én dat kost geld. Wil je graag de financiën in de gaten houden voor de Sint en Kerst periode dan is budgetteren voor Kerst en sparen voor jou een slim idee!

Hoe je dat slim aanpakt? Dat neem ik graag met je door.

budgetteren en sparen voor kerst

Slim budgetteren en sparen voor een zorgeloze Kerst zonder geld stress

De feestdagen zijn altijd magisch, maar laten we wel wezen: het kan ook een enorme stressvolle belasting zijn. Cadeaus, diners, verplichtingen, decoraties. Alles op het laatste moment en voor de hoofdprijs.

Maar dit hoeft niet zo te zijn!

Ik laat je zien hoe je het dit jaar anders kunt aanpakken. Hoe je ontspannen en voorbereid van de kerst en gezelligheid kunt genieten door nu enkele acties uit te voeren.

Want door nu 10 minuten te investeren in het budgetteren voor Kerst en een kerstfonds te maken, hou je de financiën onder controle en kan je volop genieten van de kerst gedachte en alle liefde er omheen.

Dus, pak je pen en notitieblok en ga aan de slag met onderstaande budgetterings tips!

Stap 1: Bepaal wat je wilt en wat het mag kosten

Denk eerst na over hoe je wilt dat de feestdagen eruit gaan zien vorrdat je gaat sparen voor Kerst.

Heb je je zinnen gezet op die speciale kerstmusical? Of wil je naar de kerstmarkt Valkenburg of Antwerpen? Wat is dat ene speciale cadeau dat je voor een dierbare wilt kopen? Misschien wil je op vakantie, skiën of liever met de hond naar een vuurwerk vrije plek?

Maak een lijst met je kerstwensen en zet een schatting van de kosten erachter. Zo kan je je totale budget bepalen voor de Kerst.

Stap 2: Bepaal je totale kerstbudget tijdens het budgetteren

Nadat je een idee hebt van wat je wilt, stel je vast hoeveel je in totaal wilt en kunt uitgeven deze kerst. Dit wordt je kerstfonds: een bedrag waar je je goed bij voelt en waardoor je geen slapeloze nachten krijgt.

Stap 3: Verdeel je budget tijdens het sparen voor Kerst

Nu je een totaalbedrag hebt, verdeel je dit over categorieën zoals cadeaus, eten, decoraties en reizen. Zo weet je precies waar je geld naartoe gaat.

Deel dit bedrag door het aantal maanden voor de kerst en dit is wat je elke maand opzij moet zetten om je kerstbudget te realiseren.

Een rekenvoorbeeldje voor het budgetteren voor kerst:

Je wilt € 350,- in je kerstfonds en je hebt nog 4 maanden tot de kerst.

€ 350,00 / 4 = € 87,50 per maand. Vanaf deze maand zet je € 87,50 opzij voor de kerst.

Stap 4: Start vroeg en zet elke maand wat opzij

Ook al lijkt Kerst nog ver weg, begin nu al met sparen. Door elke maand een klein bedrag apart te zetten, verminder je de financiële stress in december. Zo komt het budgetteren voor kerst standaard in je systeem. Het is even wennen, maar de rust die het je geeft in december is het waard!

Tip: Start volgend jaar in Januari in plaats van in Augustus of September. Als je dan gaat voor € 350,00, dan hoef je per maand maar ongeveer € 29,00 apart te leggen.

Stap 5: Maak het budgetteren voor kerst leuk!

Budgetteren is niet alleen een noodzaak, het kan ook heel leuk zijn. Begin vroeg met inkopen en houd de aanbiedingen in de gaten.

Zie het als een speurtocht waarbij je zowel geld kunt besparen als veel voldoening krijgt.

Stap 6: Plan en beheer je tijd

Met een goed budget en een plan in handen, hoef je je geen zorgen te maken over last-minute inkopen. Stel je voor hoe heerlijk het is om relaxed te winkelen, wetende dat je alles onder controle hebt.

Conclusie: Laat je niet meeslepen door de commerciële druk van de feestdagen. Door slim te budgetteren en vooruit te plannen, zorg je voor een ontspannen en vreugdevolle kerst.

Trek je foute kersttrui aan en maak van Kerst je eigen sprookje, maar dan met een financieel plan.

En onthoud: het belangrijkste aan kerst is samen zijn en liefde delen. Met een doordacht budget zorg je ervoor dat je je kunt concentreren op wat echt telt. De kerst gedachte is belangrijker dan de rekening, toch?

Welke waardevolle cadeaus kun jij bijvoorbeeld geven die geen prul zijn? Die niet onder het stof of in een badkamerkastje belanden?

Lees ook mijn artikel over: minimalisme en financiële onafhankelijkheid, waarin ik je meeneem door de wereld van minder spullen, meer plezier en geld.

En als je het nog een stapje verder wilt gaan: Duurzaam consumeren. Dan maken we er echt een sport van om zo min mogelijk te consumeren en zoveel mogelijk te genieten.

Veelgestelde vragen over budgetteren voor kerst:

Hoe houd ik mijn kerstuitgaven in toom?

Door een duidelijk budget op te stellen en je eraan te houden. Verdeel je budget voor Kerst over verschillende posten zodat je weet waar je geld heengaat. Bewaar je fonds in een potje en stop de bonnetjes terug als je iets hebt uitgegeven.

Is het echt nodig om nu al te budgetteren voor Kerst?

Zeker weten! Door nu al te starten, verminder je de financiële druk en stress in december. Geen knoop in je maag, maar een heerlijk kerstdiner.

Hoe kan ik besparen tijdens het kerstshoppen?

Vergelijk prijzen, maak gebruik van kortingen en overweeg om zelfgemaakte cadeaus te geven. Bedenk dat de prijzen worden opgedreven voor de kerst, hoe vroeger je koopt, des de voordeliger het is.

Waarom is budgetteren belangrijk tijdens de feestdagen?

Het helpt je financiële stress te voorkomen en stelt je in staat om bewuste keuzes te maken, zodat je optimaal kunt genieten. Durf er een sport van te maken, waardoor je al veel plezier hebt met de voorbereidingen en het gevoel van ‘achter de feiten aanlopen’ volledig tot het verleden behoren.

Hoe stel ik een realistisch kerstbudget op?

Wees eerlijk over je financiën. Kijk naar wat je echt kunt missen en zorg dat je keuzes maakt die passen bij jouw situatie en wensen.

Wil je niet alleen de kerst maar heel je financiële situatie budgetteren en een gegrond en zeker gevoel over je financiën creëren? Dan is het goed om hier meer hulp bij te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een buddy waarmee je je financiële keuzes nog eens goed bekijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven