Buiten de lijntjes kleuren, ik hou ervan als kinderen dit doen! Het duidt op creativiteit. Het is alleen niet altijd even makkelijk, en óók niet wat er van je kind verwacht wordt. Want ik mag er dan wel van houden… het hoort niet. Dat buiten de lijntjes kleuren is eigenlijk ongewenst.
Doet jouw kind keurig wat de juf hem vraagt en luistert hij naar wat je zegt? Maakt hij of zij met plezier de Cito-toets en negeert hij gewoon de stopwatch tijdens de periodieke woordjestest? Past hij zich aan in de overvolle klas en kent hij de tafels van 1 tot 10 op 9-jarige leeftijd? Niks aan de hand.
Buiten de lijntjes kleuren? Daar houden we niet van!
Er is echter wél iets aan de hand als je kind van 3 de kleuren nog niet kan benoemen. Als je kind niet tegen herrie kan en zich niet kan concentreren bij te veel prikkels. “Kan jouw kleuter nog niet tellen in groep 1? Ojee!” “Een kind van 7 met een luier aan ’s nachts? Niet in meegaan, hij houdt je gewoon voor de gek!”
Lees ook: meer aandacht voor hoogbegaafde kinderen; slim zijn is niet makkelijk!
Ja, ons kind moet perfect zijn. Net als ons huis, onze relatie, ons lichaam, de vakantie, onze baan en ga zo maar door. Buiten de lijntjes kleuren? Nee, liever niet. Ons kind heeft kasten vol met speelgoed, zit op voetbal én op judo, en wellicht nog een derde sport. Verder draagt hij Vingino ondergoed omdat ‘dat zo hip staat’ en misschien is er ook nog wel een wekelijkse pianoles in zijn agenda te passen.
We hebben hier zelf een aandeel in
En zeg nou zelf; aangezien we zoveel doen en het liefst alles tegelijk, is het natuurlijk wel handig als ons kind gewoon leuk meedoet en zich een beetje aanpast aan ons schema en onze verwachtingen. Eventueel met behulp van een beloningssysteem met stickertjes en cadeautjes. Alles voor een gehoorzaam kind. Hij moet immers maar leren dat wij de baas zijn. Niks mis met streng zijn. Toch?
Keurslijf? Ammehoela!
In deze tijd van peutervolgsystemen en bijles, therapie voor iedere vorm van ‘lastig zijn’ en allerlei populaire afkortingen voor ‘anders zijn’, proberen we onze kinderen allemaal in een keurslijf te persen. Er zijn boeken vol geschreven over ‘lastige’ kinderen. Over kinderen die niet ‘in ons systeem’ passen. Kinderen die buiten de lijntjes kleuren. Maar wie is er eigenlijk lastig? Zij of wij? Durf eens in de spiegel te kijken!
Lees ook: lastige kinderen? Omdenken is de truc
Als jouw kind zo’n ‘probleemkind’ is: wees gerust. Jouw kind zet zich waarschijnlijk af en is niet de enige die moeite heeft met het voldoen aan de norm. De norm die onze maatschappij, de overheid, het onderwijs of wijzelf hem opleggen. Het is zeer goed te begrijpen dat kinderen die niet van alle markten thuis zijn, gefrustreerd raken of onzeker worden. De lat ligt ook zo hoog.
Welke talenten heeft jouw kind?
Laten we het eens omdraaien. De kans is groot dat ook jouw kind ergens goed in is. Niet onwaarschijnlijk is het dat hij zélfs talentvol is en bijvoorbeeld erg goed kan gamen, tekenen of dansen. Dit mogen dan geen erkende vakken zijn op school, er is een heel goede boterham mee te verdienen later! En veel belangrijker: door nu of later iets met deze passie te doen, wordt je kind waarschijnlijk heel gelukkig! En is dat niet het doel in het leven? Gelukkig zijn… Dus het doel van jou als ouder? Helpen je kind gelukkig te laten zijn…
Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en laten we nu eens met zijn allen gaan focussen op dat wat goed gaat! Door elkaars kwaliteiten in te zetten en te benutten, komen we toch een stuk verder? Als je het mij vraagt, heeft onze toekomstige maatschappij meer aan creatieve en originele mensen dan aan geprogrammeerde robots. Buitende de lijntjes kleuren? Laten we het omarmen! Spread the word!
Ingezonden door Femke.
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
mijn oudste zoon is autistisch, heeft ADD en Asperger. maar ik ben trots op mijn zoon in alles wat hij bereikt. Wat voor een ander normaal is, kost voor hem veel moeite. Waar ik trots ben op prestaties van mijn ene zoon, ben ik op hem al trots als hij een dag lang niet vergeet de wc door te spoelen! Maar ik heb daardoor ook geleerd al mijn kinderen te waarderen voor die kleine dingetjes. Het zijn die dingetjes namelijk die voor ons gewoon lijken, die voor elk kind een nieuw gegeven zijn…..
de oudste van mijn vriend is ook autistisch en mocht onlangs eindelijk naar speciaal onderwijs. Maar na een week kwam hij zelf tot de conclusie dat hij daar zit omdat hij autistisch is en dyslectie en dyscalculie heeft. Ook al is dit al 5 jaar bekend en hem al tientallen keren uitgelegd, kwam het als een schok. Nu is hij ruim 3 weken niet naar school geweest en volledig de weg kwijt. Volgende stap is nu uit huis plaatsing.
Gelukkig zei de hulpverlener dat dit vaak niet aan de ouders ligt. Want dat is wat ik zelf ook wel eens heb gedaan……mezelf verwijten dat mijn zoon niet gemiddeld is…..iets wat ik niet meer doe! Ik ben wie ik ben en doe wat ik kan.
Mijn kinderen zijn wie ze zijn en doen wat ze kunnen…..en daar ben ik gelukkig hun moeder om ze te helpen meer te kunnen en te leren trots te zijn op wie ze zijn!!
groet Nancy
Nancy, ik leef met je mee! En terecht dat je trots op je kinderen bent, ze zijn UNIEK!!
Dag Femke,
Helemaal mee eens! Kinderen (mensen) hebben het recht zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen op elke mooie kleurrijke manier zij willen. Zou beter zijn… Grijze saaie muizen in een keurslijf zijn er al genoeg.
Mooi geschreven. Als je zin hebt dit in het Engels te vertalen zou ik het graag plaatsen op mijn blog: http://originalmama.wordpress.com/about/ waar ik inspirerende verhalen verzamel.
Liefs Anneke (Sips)
Mooie woorden Daniëlle! Boosheid of tegendraads zijn is meestal een reactie op iets wat dieper zit. Als we dit de kop indrukken, komen we helemaal niet bij de bron uit! Inderdaad lekker laten uiten dus, die gevoelens!
Thanks voor je reactie 🙂
Helemaal mee eens. Ik stimuleer mijn kinderen in alles zelfs in het boos zijn of tegendraads zijn. Ik hou niet van robots, kinderen die in het hokje van tegenwoordig worden gestopt en ouders die alles doen omdat het goed moet.
Elk kind heeft zijn eigen talent en zijn eigen karakter. Laten we nu met zijn allen is ophouden om dit de kop in te drukken. We hoeven niet allemaal het zelfde te zijn, laat ons zijn wie we zijn. Variatie en creativiteit geeft ons de mooiste toekomst.
Inderdaad, kijk eens waar jouw kind goed in is! Samen koken, samen bakken. Neem eens elk kind een paar uur voor jezelf. Alle aandacht eventjes alleen voor haar of hem. Vinden volwassen kinderen ook fijn..
Precies Ottoline! Iedereen is uniek en we hebben allemaal onze eigen kwaliteiten :-). Het is fijn als die ook gezien worden.