Bullet journal: wat is het, hoe werkt het en tips en ideeën

Een bullet journal: je hebt er vast wel eens van gehoord. Sommige mensen korten het trouwens af als een BuJo. Maar wat is het eigenlijk precies? Hoe kan je een bullet journal beginnen, hoe werkt het bullet journaling en wat heb je er allemaal voor nodig?

bullet journal

Wij beantwoorden al je vragen op deze bullet journal pagina én in alle bijbehorende blogs die je hier vindt. Hieronder vind je alle bullet journal gerelateerde blogs.

ps… de tekst loopt onder deze blogs verder

Wat is een bullet journal?

Je ziet ze regelmatig langskomen op verschillende media: bullet journals. Vaak ook als een afbeelding, waarbij de journal al is ingevuld en wordt ingezet als een middel om bijvoorbeeld te manifesteren.

Het ziet er altijd heel mooi uit dat bullet journaling. Maar wat is nu precies een bullet journal en waar kan je het voor gebruiken?

Je zou het kunnen omschrijven als een agenda, een to-do-lijstje, maar ook nog eens een dagboek ineen. Eigenlijk kan je er van alles in kwijt wat voor jou belangrijk is én dat doe je dus vooral door er creatief mee bezig te zijn.

Je kunt je mooiste gedachtes noteren in je bullet journal, dingen die je niet wilt vergeten die je hebt gedaan, maar ook juist in de toekomst werken met bullet journaling en afspraken noteren.

Of de dromen die je wilt bereiken (en wat je daarvoor doen moet). Dat laatste kan je zien als het manifesteren. En naast het doelen stellen kan je hem zelfs als een soort travel journal gebruiken als je wilt.

Wie bedacht de bullet journal?

De bullet journal is bedacht door een Amerikaan. Ryder Carroll om precies te zijn.

Hij had zelf als kind een leerstoornis en wist daardoor niet zo goed hoe hij moest plannen. Hij was zo slim om hier een manier voor te vinden, die ook werkte. Dat was het begin van de bullet journal.

Omdat het journaling voor hem werkte en hij begreep dat anderen er ook iets aan konden hebben, maakte hij een filmpje dat online te zien was. Of hij toen al begreep dat het een hype zou worden dat is de vraag.

Hoe ziet een bullet journal eruit?

Eigenlijk heb je enkel en alleen een notitieboekje nodig.

Een boekje met lege vellen papier, waar jij lekker op los kunt gaan. Maar je snapt het vast al: er zijn ondertussen heel veel boekjes te koop die speciaal hiervoor gemaakt zijn.

Veel bullet journals hebben dikker papier, zodat je naar hartenlust kunt kleuren met allerlei inkt zonder dat het doordrukt.

Ook hebben deze boekjes vaak kleine puntjes (dots) op de pagina staan zodat je houvast hebt (bijvoorbeeld om recht te tekenen of schrijven tijdens het journalen). Dit zijn hele kleine puntjes in een heel licht kleurtje. Zo blijven ze goed op de achtergrond.

Sommige speciale boekjes hebben al een indeling, zoals een inhoudsopgave die je dan alleen nog hoeft in te vullen. En er zijn er ook die er zelfs een handleiding of inspiratiepagina’s bij hebben gedaan.

Maar zoals gezegd: ieder mooi boekje voldoet!

De voordelen van een bullet journal

Het is waarschijnlijk niet moeilijk om te begrijpen wat de voordelen zijn van een bullet journal. Je hebt maar 1 boekje nodig waar je alles in kwijt kunt.

En door op een creatieve manier met bullet journaling bezig te zijn wordt het ook nog een gezellig boekje. Niet alleen handig als planner, maar ook een mooi dagboek om te bewaren!

Waar let je op bij het kopen van een notitieboekje?

Ga je op zoek naar een notitieboekje om je bullet journal van te maken? Dan let je even op de volgende punten:

  • Hoe dik is het papier? Dikker papier is fijner omdat het dan minder doordrukt (en dus mooier blijft)
  • Kan je het boekje goed openklappen? Dat werkt een stuk fijner én je kunt zo de pagina’s mooier vullen
  • Hoe stevig is de binding? Zeker omdat je het vaak helemaal moet openklappen.
  • Wil je blanco vellen of met dots?
  • Wil je het makkelijk mee kunnen nemen of niet? In het eerste geval is een A6 een mooi maatje. Blijft het boekje thuis, dan is een groter maatje juist wel mooi én handig.
  • Bladwijzers zijn ook wel een fijne aanvulling!
  • Zijn de pagina’s al genummerd of doe je dat gewoon zelf?
bullet journaling
Bron: Tombow

Hoe deel je je bullet journal in?

Even in het kort hoe je je bullet journal kunt indelen met journaling:

  • Inhoudsopgave
  • Legenda
  • Jaaroverzicht, met doelen en lijsten die voor het hele jaar gelden
  • Maandoverzicht
  • Weekoverzicht
  • Dag overzicht

Het is fijn om te beginnen met lege bladzijdes die dienst gaan doen als inhoudsopgave.

Je nummert iedere bladzijde van je bullet journal, zodat je snel kan bladeren naar dat waar je naar op zoek bent. Eigenlijk ben je natuurlijk verder vrij om je boekje zo in te richten als je zelf wilt. Daar gaat bullet journaling om.

Wil je het gebruiken zoals het is bedoeld, dan gebruik je symbooltjes (keys) voor je agenda.

Ieder soort taak krijgt dan een ‘key’ en daarmee geef je dan aan wanneer je wat moet doen. Zo wordt het snel in één oogopslag duidelijk wat je te doen staat.

Een uitleg van de betekenis van de keys vul je in, in je legenda.

Na je jaaroverzicht komen dus ook pagina’s met je doelen en wat je daarvoor doen moet. Daarom plan je hier ook meerdere bladzijden voor vrij. En verder kan je nog werken met trackerpagina’s, zoals bijvoorbeeld een pagina voor de glazen water die je per dag drinkt of de keren sporten per week.

Maar wees niet bang om dingen anders te doen. Het gaat er toch vooral om dat het een boekje wordt wat voor jou werkt!

Soorten bullets voor je journaling

Op zich zou je in je bullet journal drie ‘bullets’ kunnen vinden voor journaling. Dit zouden zijn:

  • Taken
  • Notities
  • Evenementen

Je kunt hiermee snel zien wat je allemaal moet doen en wat je allemaal wilt. Het boekje is vooral bedoeld om dit kort en bondig weer te geven.

Wat heb je nodig voor je bullet journal?

Dit is afhankelijk van hoe jij ermee aan de slag wilt, maar naast het boekje heb je in ieder geval verschillende kleuren pennen nodig. Of je gaat voor allerlei verschillende schrijfwaren (in meerdere kleuren).

Stickers zijn leuk als aanvulling. Of leuke templates. Natuurlijk doen stempels het ook prima. Maar je kunt ook plaatjes knippen uit tijdschriften of passende uitspraken en die inplakken!

Tijdens bullet journaling collecties maken

Je kunt ook collecties maken voor in je bullet journal.

Dat doe je eigenlijk al met je overzichten per jaar, maand, week en dag. Maar je zou ook nog een aparte ‘toekomstcollectie’ kunnen maken en hier de dingen in noteren die je wilt bereiken, maar wat verder gaat dan dit jaar.

bullet journaling templates
Bron: cchobby

Of je maakt lijstjes die specifiek ergens voor dienen. Wat mee moet met de vakantie, wat je nog moet doen voor je bruiloft of bijvoorbeeld wat je allemaal moet aanschaffen of doen voor de komst van je baby. Welke boeken je leest of wilt gaan lezen, en zo kan je nog heel veel persoonlijke lijstjes aanmaken.

Inspiratie zoeken voor journaling

Er zijn hele boeken te vinden die gaan over het maken van bullet journals of die je zelfs trainen in hoe je teksten mooi schrijft! Hartstikke leuk natuurlijk om je daar in te verdiepen.

Maar ook gewoon even rondneuzen op internet zorgt voor veel inspiratie.

Je kunt het filmpje van de bedenker natuurlijk ook even bekijken, die vind je hierboven.

Nog leuker misschien: er is zelfs een officiële site, waar je een cursus kunt volgen! Zo wordt het helemaal zoals de bedenker het bedoeld heeft.

Maar zoals gezegd: maak het vooral zoals het voor jou fijn werkt. En dat begint eigenlijk al met het zoeken van een mooi boekje waar je op zich al blij van wordt…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven