Een fijne thuiswerkplek bestaat uit een bureau, een goede stoel én planten!

Zit jij nog in een muffe grijze werkruimte? Met als enige aankleding een foto van je kids of de koffieautomaat? Toegegeven, die laatste is ook belangrijk om de dag door te komen 😉 . Maar toch zijn er een aantal dingen die zorgen voor goede thuiswerkplek. Daarnaast is een fijne sfeer in je werkomgeving net zo goed voor meer productiviteit als een goede bak koffie. Dus schuif die mok aan de kant, net als je perforator. En maak eens ruimte voor een bureau plant op je werkplek, een goede bureaustoel en een opgeruimde mind!

Planten staan overigens niet alleen gezellig… Ze hebben ook een positief effect op de productiviteit, wist je dat? Uiteraard moeten de randvoorwaarden zoals bureau, bureaustoelen voor je thuiswerkplek en laptop/pc in orde zijn, maar vergeet dus ook je kantoorplanten niet. In dit blog lees je daar meer over. Tijd om een bureau plant uit te kiezen dus, en je work space van je kantoor aan huis te vergroenen.

bureau plant, kantoorplanten voor een betere productiviteit
Stockfoto van thuiswerkplek met planten bij het bureau door New Africa

Welke bureau plant is een goede keuze voor jou?

Een plant bij je bureau is heel belangrijk, want een plant heeft dus een positieve invloed op mensen en op prestaties. Zo geven ze bij Intratuin aan dat de productiviteit met wel 15% stijgt. Geen idee of dat dat percentage komt uit degelijk onderzoek, of gewoon omdat zij daar ook zeulke liefhebbers zijn, haha. Maar wat maakt het uit? Ik ben gek op planten, en ook op mijn bureau (of in de buurt ervan) heb ik ze graag!

Een groen kantoor is niet alleen fijn om naar te kijken, maar als je de juiste planten kiest kunnen ze in ieder geval ook echt wat aan de kwaliteit van lucht bijdragen. Daarnaast zijn planten die weinig water nodig hebben ook handig voor op je werkplek. Dat is fijn als je de hele dag in je bureaustoel zit toch?

1. Tropische oorden in gedachten achter je laptop met de Livistona palm

Waar ligt dan de kracht van planten? Laten we de Livistona, een palmsoort, eens bekijken. De bureau plant van het jaar 2012! Uit laboratoriumonderzoeken is gebleken dat de Livistona een zeer goede luchtzuiveraar is en een positieve invloed heeft op de luchtvochtigheid in het interieur. Hierdoor zorgt de plant ervoor dat er diverse gezondheidsklachten zoals oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid voorkomen kunnen worden. Wat ons betreft een echte topper dus! En zo dachten de onderzochte medewerkers er ook over.

Vijftig beeldschermmedewerkers hebben hun mening gegeven over de Livistona en gaven deze plant een rapportcijfer van 7,8. Uit de toelichting bleek dat men vooral dacht aan tropische oorden. Hierdoor blijf je met de Livistona ook op je werkplek het vakantiegevoel houden! Wat wil je nog meer: een tropische sfeer op kantoor, alleen maar door deze bureau plant.

kantoor verbouwen

2. Dracaena

Een dracaena komt in vele soorten en maten. Subtiel of juist helemaal niet. Zelf heb ik er ook een op mijn thuiswerkplek staan, zie hierboven. Het voordeel van deze plant is dat hij best een beetje droog mag staan zo nu en dan én dat hij niet al te veel licht nodig heeft. Dus ook als je niet veel licht op je kantoorplek hebt kan je deze pant goed kwijt, alleen op je bureau wordt misschien wat lastig gezien de grootte.

Sanseveria is makkelijk in onderhoud als bureau plant op kantoor
Bron: Pinterest

3. Sanseveria

De Sanseveria is als burau plant ook een hele fijne. Heeft maar heel weinig verzorging nodig en is toch enorm luchtzuiverend. Dit laatste doet hij overigens wel in de nacht, maar hé, dan kom je in de ochtend weer in een lekker gezuiverde ruimte binnen. Wist je dat je ongeveer 6 planten per persoon nodig hebt om tot een goed gezuiverde lucht te komen? Voor je thuiswerkplek is dat nog wel te doen, maar voor op kantoor wordt het misschien wat to much. De sanseveria is overigens licht giftig voor katten, dus let op op je thuiswerkplek.

De pannenkoek zuivert lucht en bevordert je creativiteit
Bron: Pinterest

4. Pannenkoekplant op je bureau voor creativiteit

Nog zo’n makkelijk te onderhouden plantje dat de lucht zuivert, een pannenkoekplant. Grappig om te zien dat deze plant bij de meeste personen een favorietje is. Vanwege zijn onderhoud natuurlijk, maar ook omdat hij er lekker artistiek uitziet. De pannenkoek kan een vrolijk spring-in-het-rond zijn, maar ook een hele volle tante als ze veel baby’tjes geeft. Stekt enorm makkelijk. Niet dat je daar op kantoor veel aan zal doen, maar dan weet je het toch. Wil je goedkoop je thuiswerkplek of kantoor van planten voorzien? Begin met een pannenkoek bureau plant! En vergis je niet… ze kunnen behoorlijk groot worden.

Een Monstera kan in de halfschaduw en hoeft niet heel veel water. Lekker decoratief!
Bron: Pinterest

5. Diverse Philodendron soorten; mijn favoriet is de Monstera!

Hij staat bij mij weliswaar niet op kantoor omdat ze giftig zijn voor katten en mijn thuiswerkplek is tevens de slaapplek voor onze drie poezen Lynx, Luiaard en Panda. Maar ik heb hem wel! Niet zo heel lastig in onderhoud, gaat ‘huilen’ als hij teveel water krijgt dus dat kan je goed herkennen. Verder is het een prachtplant die lekker groot kan worden en zo veel groen uitzicht geeft. En die gaten? Die zijn supermooi! De Monstera staat ook graag wat verder van het raam en wil dus geen direct zonlicht. Komt dat even goed uit op kantoor! Hou in de gaten dat je een Monstera als hij klein is nog prima als bureau plant kan gebruiken maar dat hij uitgroeit tot een groter exemplaar. Ten zij je kiest voor een Monkey Mask, die blijven wat kleiner en kan je ook als hangplant boven je bureau plaatsen.

Kruiskruid als bureau plant

6. Kruiskruid

Vanuit mijn bureastoel kijk ik ‘as we speak’ uit op deze bureau plant: kruiskruid. Een plant die in de zon en in de halfschaduw kan en maar eens in de 2 weken water nodig heeft. Ik vind het persoonlijk géén hoogvlieger, maar toch staat hij wel leuk zo. Hij groet lekker eigenwijs (een kant sneller dat de rest) en daar hou ik dan wel weer van.

Omdat groen in huis en op kantoor (en dús ook op je thuiswerk plek) stress verlichtend werkt gooien we er nog een mooie bureau plant tegenaan.

Aloe Vera op je thuiswerkplek op je bureau
Bron: Pinterest

7. Aloë vera bureau plant

Ook Aloë Vera blijkt als plant op je bureau een uitstekende keuze te zijn. Luchtzuiverend, in die zin dat hij -net als bovenstaande planten- chemicaliën uit de lucht zuivert. Daarnaast is deze aloude stoere vetplant bestand tegen veel en weinig zon en kan hij tegen droogte. Sterker nog… geef haar niet teveel water, want dan verzuipt ze en gaat ze helemaal slap hangen. Dat willen we niet!

Een speciale thuiswerkbox van Intratuin

Een tijdje terug ontving ik van de Intratuin nog een mooie thuiswerkbox met planten voor op kantoor. Nu zit ik dus lekker vanuit mijn bureaustoel te kijken naar al dat groen. Mijn productiviteit zou inmiddels enorm moeten stijgen, maar ik moet je eerlijk bekennen… de hitte van de afgelopen dagen werkt niet echt mee 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven