Burn out behandeling met behulp van therapie: is dat iets voor jou?

Opgebrand zijn. Niet in de zin van een vermoeidheid. Maar écht helemaal opgebrand zijn. Daar hebben veel Nederlanders anno 2017 last van. En in alle bevolkingscategorieën komt burn out voor. Oké, behalve bij jonge kinderen en misschien bejaarden 😉 . Maar burn out is geen onderwerp om grappen over te maken. Het is een serieus probleem voor heel veel mensen. Toch is burn out behandeling mogelijk. Hier lees je er meer over.

 

hoe pak je een burnout aan

Burn out: wat is er aan de hand?

Bij een burn out ben je jezelf behoorlijk voorbij gelopen. Je hebt dan duidelijke stress signalen van je lichaam genegeerd. Niet slim. Maar waarschijnlijk omdat je dacht dat je daar maar tegen moest kunnen. Of omdat het werk voorging. Of de kinderen, je partner, de zorg om een dierbare…  Je ging gewoon door, niet zeuren maar aanpakken. En, in plaats van naar je lichaam te luisteren, ging je weer verder met de dingen die moesten gebeuren. Dit gebeurt veel vaker dan je denkt.

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. On top of that, vragen we vaak ook veel van onszelf. Zeker als we perfectionistisch zijn aangelegd. Als je daarnaast ook nog een ‘denker’ bent, ligt het voor de hand dat je je vaak zorgen maakt. Als kers op de taart hebben vrouwen ook nog eens vaker last van een schuldgevoel dan mannen. Eindresultaat: we leggen de lat hoog. We maken ons zorgen of al die missies wel gaan slagen. En we nemen het onszelf kwalijk als er eentje in de soep loopt. Herkenbaar? Dan moet je goed op jezelf letten. Want een burn out kan ook jou overkomen.

Lees ook: Schuldgevoelens bij vrouwen, maak jij je er ook schuldig aan?

De symptomen van een burn out

Jep, ook jij kan eindeloos doorgaan. Totdat je zo moe bent, lichamelijk én geestelijk, dat je wel weer wil opstaan maar je lichaam niet meer mee werkt. Je kan gewoon niet meer en vraagt je af hoe het zo ver heeft kunnen komen… Voorbeelden van signalen die je hebt genegeerd en waar je je aan hebt aangepast zijn bijvoorbeeld:

  • oververmoeidheid, je bent opgebrand, compleet uitgeput, bewegen is zwaar
  • moeilijk dingen kunnen onthouden, concentratie verlies, geen focus
  • slapeloosheid, geen honger, lusteloos, geen trek
  • vaak verdrietig zijn, somber, onzeker
  • je zondert je af, wil alleen zijn, hebt het liefst geen mensen maar stilte om je heen

Met een burn out verlies je in korte tijd heel veel. Je zondert je af van je familie en vrienden en werk. Het vertrouwen in jezelf en in je eigen kunnen is weg. Je omgeving wil je helpen, maar je laat ze niet meer toe. Het is gewoon allemaal teveel.

Burn out behandeling: het kan

Een burnout is echter goed te behandelen. Je bent niet de enige met een burn out. Er is al veel over bekend en velen voor jou hebben de stap genomen om in therapie te gaan. Want dat houdt burn out behandeling in. Veel mensen denken dat een tijdje Netflixen onder een dekentje je wel weer op de been houdt. Maar burn out behandeling heeft meer om handen. Het probleem zit namelijk dieper. Jij legt de lat hoog voor jezelf, en bent gevoelig voor alle stress die vervolgens op je pad komen.

Ben jij geïnteresseerd in burn out behandeling door middel van therapie? Dan lees je er hier wat meer over. Onderwerpen die aan bod komen in dergelijke burn out therapie zijn bijvoorbeeld:

  • gericht ontspannen
  • energie opbouwen
  • leren je je energie over een dag te verdelen
  • we leren je je grenzen aan te geven
  • leren nee te zeggen
  • hoe je efficiënt met je (werk) omgeving kunt communiceren

Meer lezen?

Wil je meer lezen over burn out, het herkennen van symptomen en burn out behandeling? Dan raden we je onderstaande artikelen aan.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven