Weet jij hoe het zit met je recht op verlof als werkende moeder?

Als werkende moeder sta je vaak voor een hoop geregel. Veel van het georganiseer in het huishouden komt op jouw terecht waarschijnlijk. Zo ook als je kind ziek is, maar daar is gelukkig calamiteitenverlof voor. Wist je dat? Want jij wilt zelf natuurlijk ook het liefste naar je werk. Maar als je kind plotseling ziek is en je kan geen oppas regelen, wat kan je dan nog doen? Calamiteitenverlof aanvragen dus, dat is namelijk exact voor dit soort situaties bedoeld.

Calamiteitenverlof als je kind ziek is en er geen andere oplossing is

Het regelen van de opvang van kinderen is vaak een hele puzzel. Een puzzel die je vaak samen met je partner maakt als het gaat om de standaard opvang die je nodig hebt omdat je nu eenmaal allebei werkt. Als deze puzzel eenmaal is opgelost, loopt het vaak wel. Maar er mag niets tussenkomen of alle zeilen moeten worden bijgezet. Herken je dat?

calamiteitenverlof ziek kind
Stockfoto van ziek kind en moeder door Rido

Je kind is ziek en kan niet op school blijven

Stel je de volgende situatie, die iedere werkende moeder wel heeft meegemaakt, maar eens voor. Je wordt op je werk gebeld vanuit school met de mededeling dat je kind koortsig is, alles heeft overgegeven en heel verdrietig is. Je eerste reactie is er naar toe rennen, maar dat kan natuurlijk niet zonder afstemming op je werk. Misschien heb je al rond gebeld om vervangende opvang te regelen, maar wil dat niet lukken.

Een aantal telefoontjes met leidinggevende, vader en eventueel anderen verder zit je zelf in de auto en kan je op weg naar je kind. Fijn dat je weg kon op je werk. Logisch dat je er niet bij stil staat of er verlof mogelijkheden zijn en misschien ga je er zelfs automatisch van uit dat dit ten koste gaat van vakantie uren. Dan is het goed te weten dat er bij de wet verlofmogelijkheden zijn geregeld zoals het calamiteitenverlof bij een ziek kind.

Calamiteitenverlof mogelijkheden

In de hierboven beschreven situatie kun je gebruik maken bijvoorbeeld van calamiteitenverlof. Het calamiteitenverlof is nadrukkelijk bedoeld voor de eerste opvang van privéproblemen, zoals het van school moeten halen van een ziek kind. Het calamiteitenverlof duurt zo lang als nodig is om de eerste problemen op te lossen en kan daardoor variëren van een paar uur (regelen van een loodgieter bij een gesprongen waterleiding) tot een paar dagen (bijvoorbeeld voor het regelen van een begrafenis). Het loon dient tijdens tijdens dit verlof voor calamiteiten te worden doorbetaald.

Daarnaast is het zo dat er geen maximum zit aan de aanspraak die je kan maken o dit type verlof op jaarbasis. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Check dan ook de Rijksoverheid.

Kenmerken Calamiteitenverlof

Hieronder vind je de beangrijkste kenmerken voor het calamiteitenverlof voor een ziek kind.

  • Het is verlof voor eerste opvang
  • Het is een kortdurend verlof, zolang als nodig is om eerste problemen op te lossen
  • Het calamiteitenverlof wordt doorbetaald, ook bij een ziek kind

Als de periode van je calamiteitenverlof is afgelopen maar je nog steeds behoefte hebt aan verlof dan zijn er na dit direct beschikbare verlof twee andere mogelijkheden die je kan onderzoeken. Namelijk kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof.

Natuurlijk hopen we dat je geen gebruik hoeft te maken van calamiteitenverlof of kortdurend en langdurend zorgverlof vanwege een ziek kind. Dat zou namelijk betekenen dat het niet nodig is omdat je een andere oplossing hebt kunnen vinden. Dat is vrijwel altijd fijner. Maar mocht je het nodig hebben, dan is het als werkende moeder goed om te weten wat je rechten zijn.

Heb jij al eens gebruik moeten maken van het calamiteitenverlof?

Update: oktober 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven