Een camper huren, waar moet je op letten?

Een camper huren is hot! Wie heeft er nu nog nooit gedroomd van een rondreis door Europa? De parelwitte stranden in het zuiden van Kroatië, de ruige bergen in Zwitserland, de glooiende wijnvelden in het Italiaanse Piemonte of ga jij voor de onontdekte hotspots van de Balkan?

camper huren reizen

De beste manier? Yep, met een camper. Maar, ga je een camper huren, waar moet je dan op letten? In dit artikel delen Lisa & Erik van Reisstel.nl hun tips voor een onvergetelijke avontuur.

Een camper huren, waar moet je op letten?

Wie al eens heeft rondgekeken op een camperverhuurplatform als Camptoo of Goboony weet dat de keuze in campers ongekend groot is. Ga jij voor een schattig Volkswagen busje of kies jij een praktische grote camper?

Met de volgende tips helpen we jou op weg met het kiezen van de juiste bus en tips voor het huren van een camper.

eigen camper kopen of huren

Wat voor reis ga je maken? Pas het huren van je camper daar op aan!

We schreven het in de introductie al, de mogelijkheden om met een camper rond te reizen zijn eindeloos. Toch is het goed om vooraf te bedenken wat je zou willen zien en waar je dit zou willen zien.

Plan jij een zomerse reis door Zuid-Frankrijk of Spanje, dan zul je andere wensen hebben dan wanneer je midden in de winter naar Fins Lapland of Zwitserland gaat. Of een leuke camping in Nederland gaat bezoeken.

In Frankrijk en Spanje zul je waarschijnlijk veel buiten zijn omdat het in de camper te warm is, een groot formaat camper is dan niet nodig, een luifel is juist weer erg lekker.

Ga jij voor het winterkamperen, dan zul je naar verhouding veel tijd binnen doorbrengen, dan is elke extra centimeter mooi meegenomen. En wat denk je van de isolatie van de camper die je dan gaat huren?

Stippel je route daarom globaal uit, bekijk de weersverwachtingen en check op basis van jouw route en de beschikbare tijd of de gekozen route realistisch is.

camper huren

Met wie ga je op reis?

Een andere belangrijke stap als je een camper gaat huren, is goed op te letten bij het aantal slaapplaatsen.

Reis je met meer dan 2 personen, dan zullen de meeste charmante buscampers al afvallen. Tenzij jij je reisgezellen natuurlijk in een tentje laat slapen. Ook is het goed om te weten dat niet alle campers zijn uitgerust met een vast bed. Zo zul je in veel buscampers je bank ‘s avonds moeten ombouwen tot bed.

Op dezelfde manier worden veel integraal- of alkoofcampers van een 2-persoons variant omgebouwd naar een 4-persoons variant.  Zie je dit niet zitten? Hou hier dan rekening mee als je een camper gaat huren.

genieten met je eigen camper

Wat voor reiziger ben jij?

Een volgende stap is om eerlijk in de spiegel te kijken en om te bepalen wat voor reiziger jij bent. Houd jij van comfort en ga je op zoek naar luxe campings? Of mag het allemaal best wat primitiever en ga je het liefste in de natuur (wild)kamperen of naar een kleine camping?

In het eerste geval zul je veelal gebruik maken van de voorzieningen op de camping en zijn zonnepanelen, batterijen en een waterfilter vaak niet noodzakelijk. Een tv, schotel en airco bij de te huren camper wellicht wel.

Ben jij avontuurlijker ingesteld, dan zijn dit juist facetten die erg belangrijk zijn, evenals een campertoilet met voldoende capaciteit. Al zal voor sommige reizigers een schepje voldoende zijn 😉 .

wat voor camper is handig

Welke voorzieningen heeft de camper die je gaat huren nogig?

Ga jij een camper huren, dan is ook goed om op de voorzieningen in de camper te letten. Zit er een gasfles in om te kunnen koken? Kookgerei? Een waterfilter, of moet je waterflessen kopen? Een mobiel toilet inclusief toiletvloeistof?

Hoe completer de camper, hoe minder ‘extra’ kosten er voor jou nog aan vast zitten. En zijn het niet de kosten waar je rekening mee houdt, dan wel het gedoe dat je jezelf kunt besparen.

welke camper huren

Vergelijk de prijzen en voorwaarden van de campers

Nu je beter weet waar je naar op zoek bent, is het goed om de prijzen en voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een aantal zaken zijn hierin extra belangrijk om mee te nemen in je overweging:

  • Zijn de kilometers inclusief of exclusief? – sommige aanbieders bieden ongelimiteerde kilometers aan, terwijl anderen juist weer een meerprijs hanteren boven een bepaald aantal kilometers. Stippel je route globaal uit en bereken wat voor jou het voordeligste is.
  • Is de bus verzekerd? Zo ja, hoe? WA, WA+ of All-risk?
  • Is er een 2e bestuurder opgenomen in de voorwaarden, of heeft dit een meerprijs?
  • Is pechhulp inbegrepen en tegen welke voorwaarden?

Op het eerste oog zijn deze voorwaarden misschien minder fancy om op te letten als je een camper gaat huren. Toch kan het aardig in de kosten lopen.

Waar wil je de camper die je gaat huren ophalen?

Ook niet geheel onbelangrijk om hier naar te kijken. Wil je een camper bij jou in de buurt huren zodat je eerst naar huis kan om de camper in te ruimen met de spullen die je mee wilt nemen?

Of vind je het oké om je camper op je route te huren en je spullen alvast mee te nemen in de auto? Als dit laatste je keuze wordt, onderzoek dan ook of je je auto ter plekke veilig kan parkeren voor de tijd dat je op vakantie bent. En denk eraan dat je een gehuurde camper vaak ook schoongemaakt terug moet brengen. Hoe ga je dat dan regelen?

camper huren vakantie

Controleer de camper voor gebruik

Hopelijk is het je gelukt om met bovenstaande tips een geschikte camper te kunnen vinden en is het nu slechts een kwestie van ophalen en vertrekken, jiehoee!! Maar, voor het zover is, neem de tijd om de camper voor vertrek goed te inspecteren. Een aantal belangrijke zaken om te controleren:

  • Is er zichtbare schade? Laat dit goed vastleggen en documenteren door de verhuurder
  • Wat is het brandstofniveau? Met deze prijzen wil je natuurlijk niet onnodig extra betalen.
  • Hebben de camperbanden nog voldoende profiel? Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Uitleg en vertrek

Omdat elke camper anders is en een eigen handleiding heeft is het goed om voor vertrek om een uitleg te vragen door de verhuurder. Hoe zet je de luifel op? Hoe leeg je het toilet? Hoe verzeker je de kastjes tijdens het rijden? Zit er een diefstal beveiliging op, en hoe ontgrendel je deze?

Bonus: noteer de afmeting en het gewicht van de camper en plak dit op je dashboard console. Je zal niet de eerste zijn die een tunnel verkeerd inschat of zichzelf iets te optimistisch inschat voor een brug, haha.

En dan nu? Lekker camperen!

Dit artikel is geschreven door Lisa & Erik van Reisstel.nl. Samen met hun camper Fred maken zij al ruim 2,5 jaar non-stop te gekke reizen binnen- en buiten Europa. Vind je het leuk om hun reis te volgen of wil je meer vanlife tips? Check dan ook @Reisstel.nl of www.reisstel.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven