Campina Open boerderijdagen; een fantastisch uitje voor het gezin

Samen met het gezin naar de Campina Open Boerderijdagen, wij kunnen het je zeker aanbevelen. Afgelopen vrijdag hebben wij op uitnodiging met zijn viertjes een bezoekje gebracht aan de Campina Open Boerderijdagen en wel specifiek aan de boerderij van familie Veldhuisen in Nigtevecht. Een dikke pluim voor de organisatoren. Ze hebben er een leuk evenement van gemaakt van die Campina Boerderijdagen!

Campina Boerderijdagen, een klein feestje

Ik weet niet of jij de vragen herkent, maar ik ken ze wel. ‘Mááám… kan je nog wat geld uit de muur halen?’ of ‘Mááám, in welke fabriek wordt die melk gemaakt?’ Het zijn natuurlijk onschuldige vragen van nieuwsgierige aagjes… maar er ligt wel een hoop onwetendheid aan ten grondslag. Onze kinderen zijn zo gewend om alles in de winkel te krijgen dat ze eigenlijk geen idee hebben wat er allemaal aan vooraf gaat.

Een uitstekende reden om de kids mee te nemen naar zoiets als de Campina Boerderijdagen. Daarnaast zijn wij allemaal (nou ja, bijna allemaal op de Man na) enorme dierenliefhebbers, dus naar de koeien en de  kalfjes kijken, dat doen we graag! Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend leerzaam, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze ‘moeten’ leren.

Leuk detail: in ons geval was ook Campina ambassadeur Epke Zonderland aanwezig… die loopt alleen niet op iedere boerderij rond tijdens de Campina Boerderijdagen, dat snap je wel 😉 .

Wanneer zijn de Campina Open Boerderijdagen en wat kost het?

Op 11 mei (yep, is dus al geweest) én op 21 mei kan je naar de Campina Boerderijdagen. De toegang is gewoon gratis en 21 mei mag dan op een maandag zijn… het is wel Tweede Pinksterdag. Een toffe dag dus voor een leuk gratis en leerzaam uitstapje!

En laten we wel wezen… liever op een boerderij rondsnuffelen en zien hoe het er aan toegaat dan in alle drukte op een meubelboulevard rondstruinen, niet?

campina boerderijdagen rondleiding boer

Wat kan je allemaal doen op de Campina Boerderijdagen?

Op alle 57 deelnemende boerderijen kan je op de Campina Boerderijdagen leuke activiteiten doen.

 1. Rondleiding van de boer
 2. Boerenstormbaan
 3. Skippy koe racen
 4. Melkbus heffen
 5. Houten koe melken
 6. Campina producten proeven

1. Rondleiding van de boer

In ons geval deed de boer een volledig verhaal vanaf de geboorte van een kalfje, het geven van de melk van de moederkoe tot aan het moment van zwangerschapsverlof en alles er tussenin.

kalfjes kijken campina boerderijdagen

We krijgen alle kraamkamers te zien, vanaf het kalfje dat die ochtend geboren is tot de kalfjes die al zonder de moeder staan.

melkmachine koeien uitleg

Uiteraard zien we ook op de plek waar de melkmachines het werk doen. Twintig koeien kunnen er op deze boerderij tegelijk gemolken worden. Per twintig koeien duurt dat ongeveer een kwartier en dat moet dan in de ochtend én in de avond gebeuren. Totaal zo’n 2,5 uur er dag. Maar dat is uiteraard niet het enige wat ze doen!

maag van koe

Daarnaast was er ook een dierenarts aanwezig die uitgebreid inging op de magen van een koe en hoe dat vernuftige systeem nu precies werkt. Super interessant! Wist jij dat een koe ongeveer dit per dag eet?

dit eet een koe

campina boerderijdagen stormbaan

2. Boerenstormbaan

Na de rondleiding is er tijd voor wat afleiding in de vorm van een aantal activiteiten die je kinderen kunnen doen. Je kan natuurlijk ook de rondleiding overslaan en direct naar de activiteiten door stormen, maar ik vond de rondleiding zelf echt van toegevoegde waarde voor jong en oud.

Afijn, de stormbaan… die spreekt voor zich denk ik zo.

skippy koe racen

3. Skippy koe racen

Naast de stormbaan kunnen kinderen ook een race afleggen op deze schattige skippy koeien, helaas kreeg ik die van mij niet meer zo gek 😉 .

boerderijdagen melkbussen heffen

4. Melkbus heffen

Even de krachten meten met elkaar. Wie kan er het beste tillen zonder hulp van papa of mama? Uiteraard mag je allemaal in je eigen ‘gewichtsklasse’ strijden.

campina open boerderijdagen koe melken

5. Houten koe melken

Heel leuk natuurlijk om die kleintjes te laten voelen hoe dat nu werkt, een koe melken. Er werd volop gebruik gemaakt van deze ‘koe’ 😉 .

Wist jij dat een koe ongeveer 90 glazen melk per dag geeft?

campina boerderijdagen 2018

6. Campina producten proeven aan de zuivelbar

De Campina Boerderijdagen zijn zoals gezegd gratis te bezoeken en je kan er daarnaast heerlijke Campina producten proeven aan de zuivelbar.

Meer leuke uitstapjes vind je hier!

Overige activiteiten Campina Boerderijdagen

Naast deze bovenstaande vaste activiteiten vind je per boerderij ook nog ‘eigen activiteiten’ die georganiseerd worden.

konijntjes knuffelen boerderijdagen

In Nigtevegt stond voor ons het konijntjes knuffelen hoog op de agenda, maar kon je bijvoorbeeld ook campina pakken omver schoppen.

wedstrijdje pakken omver schoppen

Buiten de stand waar alle bezoekers de lekkerste vla’s kunnen proberen hadden wij nog het geluk dat we uitgebreid konden picknicken op het terrein van de boer. En wat is er dan gezelliger dat het opzoeken van een stuk weiland waar de koeien op de achtergrond staan!

campina boerderijdagen en picknick

Al met al hebben we een heerlijke ochtend op deze boerderij in Nigtevecht doorgebracht en kan ik alleen maar stellen dat je -als je de mogelijkheid hebt- echt een op een van de Campina boerderijdagen binnen moet lopen. Het is de moeite waard en je vermaakt je er al makkelijk een paar uurtjes.

Wil jij weten welke boerderijen op tweede Pinksterdag meedoen aan de Campina boerderijdagen? Check dan even hier of dat er een boerderij bij jou in de buurt zit.

[button color=”lightgreen” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/” target=”blank” rel=” nofollow”]#liveandletlive[/button]

12 gedachten over “Campina Open boerderijdagen; een fantastisch uitje voor het gezin”

 1. Avatar foto
  Mariëlle | Me-licious

  wat super leuk en informatief zijn deze boerderij dagen zeg! Ik ga het even doorgeven aan mijn familie de kleintjes vinden dit super leuk!

 2. Zag het inderdaad voorbij komen op tv! Lijkt me super interessant om heen te gaan! Wist niet dat het 2 dagen is! Eens kijken of het hier in de buurt ook gedaan wordt 🙂 Zo ja dan gaan we zeker kijken of we heen kunnen 😀

 3. Wat leuk! Hier groeien de kinderen op, op een “oude” boerderij en worden die vragen dus niet gesteld maar ze zouden zo’n dag zeker leuk vinden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven