Caramel fudge is zo’n lekkernij waar ik echt nooit genoeg van krijg. Het is romig, zoet en smelt bijna op je tong – echt perfect voor elke gelegenheid. Caramel fudge uit de slowcooker is niet alleen lekker, maar ook nog eens makkelijk om te mkaen. Dit recept is daarnaast ook ontzettend flexibel.
Of je nu voor een kleine groep van twee maakt of juist voor een groot gezelschap van tien, het hangt er helemaal vanaf hoeveel je ervan wilt snoepen en hoe grote stukken je snijdt.
De basis van dit recept bestaat uit gecondenseerde melk, roomboter en witte chocolade, wat zorgt voor die heerlijke, rijke smaak. Het mooiste is dat je het allemaal in de slowcooker kunt maken, met maar 10 minuten voorbereidingstijd. Daarna hoeft het alleen nog een uurtje op de low-stand te pruttelen. Klinkt relaxt, toch? Nou, niet helemaal! Je moet om de 10 à 15 minuten even roeren, dus achterover leunen is er helaas niet bij.
Wat wel even geduld vraagt, is het afkoelen. Maar geloof me, het is die wachttijd meer dan waard. Ik maakte trouwens al eerder een lekkere chocolade fudge in de slowcooker, maar dan met een heel andere smaak!
Caramel fudge uit de slowcooker
De slowcooker is ideaal voor dit recept omdat het de ingrediënten gelijkmatig verwarmt zonder dat je bang hoeft te zijn voor aanbranden. Hierdoor smelten de ingrediënten rustig samen tot een perfect gladde fudge. Bovendien is het super makkelijk: je hebt maar één apparaat nodig en nauwelijks omkijken, op af en toe roeren na!
Dit heb je allemaal nodig
- 1 blikje (395 gram) gecondenseerde melk
- 50 gram roomboter
- 500 gram witte chocolade
- 1 tl vanille extract
- 50 gram bruine suiker
- 50 gram kristalsuiker
- 1 bakje nougatine nootjes
Zo maak je de caramel fudge in de slowcooker
Het begint allemaal met het smelten van de roomboter in de slowcooker. Zodra de boter gesmolten is, voeg ik de gecondenseerde melk en de witte chocolade toe. Het is bijna magisch om te zien hoe de ingrediënten langzaam samensmelten en een zachte, zoete basis vormen.
Dan is het tijd om de bruine en kristalsuiker toe te voegen, samen met een theelepel vanille-extract. De geur die nu uit de slowcooker komt, maakt het wachten al moeilijk. Maar we zijn er nog niet! Ik zet de slowcooker op de low-stand en doe de deksel erop.
Nu begint het uur van geduld. Hoewel het verleidelijk is om achterover te leunen, moet ik om de 10 à 15 minuten even roeren om ervoor te zorgen dat alles goed gemengd blijft.
Na een uur is de substantie perfect gesmolten en goed vermengd. De caramel fudge heeft nu die heerlijke, romige consistentie die ik zo graag wil. Het is tijd voor de finishing touch: de nougatine nootjes. Deze roer ik er voorzichtig doorheen voor een lekkere knapperige bite.
Dan pak ik een bakplaat met opstaande rand en leg er een vel bakpapier op, klaar om de gesmolten caramel fudge uit de slowcooker erop te gieten. Een siliconen bakvorm werkt trouwens ook perfect.
Nu moet het afkoelen, eerst 30 minuten op kamertemperatuur. Daarna gaat de bakplaat of bakvorm voor minstens 3 tot 4 uur de koelkast in, om volledig op te stijven. Het moeilijkste van dit hele proces? Wachten tot ik eindelijk de caramel fudge kan proeven! En moet je kijken wat voor een hoeveelheid je hier uit haalt!