Carnavallen is voor idioten; waarom je mij nooit zal zien carnavallen

Carnavallen is voor idioten. Het is natuurlijk een mening, dat weet ik heel goed, maar als je het mij vraagt zijn al die pierewaaiende dronkenlappen niet helemaal goed wijs. Ga verkleed als een potloodventer, pooier of opblaasbare Sumoworstelaar en het foutste feest van het jaar kan beginnen. Mij niet gezien.

carnavallen

Waarom carnavallen echt niet mijn ding is

Ik zal even voor je opsommen waarom carnavallen mijn ding niet is:

1. Losse handjes met carnaval

Voor je het weet, ligt er een hand – waarvan je overtuigd was dat deze uit de mouw van je man kwam – op jouw kont en blijkt deze hand van een totaal onbekende. Wees dan maar blij dat diegene verkleed is en jij minder hard hoeft te schrikken van de werkelijkheid. Of juist niet natuurlijk, maar dat lijkt me sterk. Oeps, weer een vooroordeel. Een verkleedsessie resulteert vaak in een shockerende uitmonstering en is gewoon niet mijn ding. Ook heb ik geen zin om met die idioten over boten te zingen en te brallen dat het allemal sooo gesellig iz.

2. Laveloos in eigen braaksel de nacht doorbrengen

Het foute feest loopt altijd gigantisch uit de hand. Ik spuug echt niet in een drankje en ik ga je ook niet zeggen dat ik de braafste persoon op deze aardbodem ben. Sorry mam, dat ben ik dus niet. Ja, jouw kind doet ook foute dingen. Maar in het nieuws komen met een alcoholvergiftiging laat ik liever aan een kind van een ander over. Als ik lees dat er tijdens carnavallen een veertienjarig meisje in haar eigen braaksel laveloos in een park ligt met een lege fles wodka naast zich, vraag ik me af wat daar nou leuk aan is. Gelukkig was ze verkleed. Onder die rivieren zijn weer een hoop comazuipers tijdens het idiootste feest van het jaar en draaien de ziekenhuizen weer overuren.

Over onder de rivieren gesproken. Zo heb ik dus ooit iemand ontmoet, die een vriendin boven de rivieren had en een vriendin onder de rivieren. Ik had nog nooit over die rivieren gehoord maar sindsdien laat het rivierenverhaal me niet meer los. Nederland blijkt dus in tweeën gedeeld, nooit geweten.

3. Speeksel uitwisselen lijkt normaal

Het vreemdgaan met carnaval is ook zo’n typerend ding. Opeens mag het allemaal. Speeksel uitwisselen met wie je maar wilt. Ik vraag me af of dat komt door de hoeveelheid alcohol, gezang over boten of omdat je toch niet weet bij wie je tong naar binnen verdwijnt. Alibi of niet, ik hoop maar dat iedereen een goede weerstand heeft.

Dat uitgerekend carnaval ook iets met het geloof te maken heeft, vergeten we voor het gemak. Van oudsher is carnaval een eetfestijn – nu lijkt het meer op een zuipfestijn – omdat het de laatste mogelijkheid was je te buiten te gaan voor de vastentijd.

Lees ook: de leukste carnavalswinkels vind je hier

4. Van eetfestijn naar zuipfestijn

Vasten betekent je beperken tot het minimale. Vasten is ter herdenking van de veertig dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Omdat het zuiden van Nederland overwegend katholiek is, of een katholieke achtergrond heeft, wordt hier het carnaval het meest gevierd. Je zult het niet snel in Groningen tegenkomen. Na het carnavallen begint de vastentijd: geen drank en alleen het nodige eten. Ik vraag me werkelijk af wie er na het feest van zotheid, spot en uitbundigheid het contrast aangaat door te vasten? Juist! Heel weinig mensen. Carnavallen wordt gezien als een zuipfestijn en een knap moment om buiten de pot te pissen.

Ik ben er dus niet van van dat carnavallen, dat was je misschien al duidelijk. Voor mij geen bespottelijke kleding, rare kapsels en té vrolijke (lees: dronken) mensen die als idioten de straten rondspringen op hoempapamuziek. Het is onderhand wel duidelijk dat het maar beter is dat ik ben geboren boven de rivieren.

6 gedachten over “Carnavallen is voor idioten; waarom je mij nooit zal zien carnavallen”

 1. wat een goed geschreven , zelf reflecterend artikel over hoe jullie “hollanders” over carnaval denken. Het hele jammere hiervan is dat jullie “hollenders” met dit gedachtengoed de Mestreechse vastelaovend komen verzieken.

 2. Ach, het is ook absoluut niks voor mij, nooit geweest en zal het ook nooit worden. Verschil is dat ik er midden in zit elk jaar, maar nog een veel belangrijker verschil is dat ik van mening ben dat mensen lekker moeten doen wat ze zelf willen.

 3. Hhahahahhaha typisch een verhaal van iemand die inderdaad niet begrijpt wat Carnaval nu echt is. Gewoon lekker daarboven blijven Levy en ons verder laten feesten zonder al die nieuwsgierige aagjes van buiten Carnavalsland omdat ze een stukje moeten schrijven en dat het social media landschap ingooien.

 4. Avatar foto
  Sarah Van Asperen

  Heb je het wel eens écht meegemaakt? Heb je je wel eens goed verdiept in de verschillende manier van vieren in verschillende dorpen/steden?
  Carnaval is een feest van saamhorigheid waar iedereen gelijk is, waar het niet meer uitmaakt wat voor werk je doet of met wie je omgaat. Ja, er wordt gedronken, soms wel eens te veel. Maar op een normale zaterdag avond drinken mensen ook wel eens te veel.
  Handjes thuishouden?! Dat zijn de mensen van boven de rivieren die denken dat dat zomaar kan die dat doen.
  Hoempapa muziek? Ja, dat dan weer wel. Niet te diepzinnige muziek, gewoon lekker meelallen op een lekker deuntje met een leuke tekst.
  Als je echt een mening wilt vormen, schuif dan je vooroordeel aan de kant en kom volgend jaar een dagje, of zelfs het hele weekend, lekker naar Oeteldonk (dat is Den Bosch) dan zal ik je laten zien dat het ook een heel mooi en gezellig feest is. Groetjes Sarah

  1. Avatar foto
   Yvonne Ramerman

   Hoi Sarah,

   Ik ben wel echt gek van Den Bosch. Dus zal ik het gewoon eens een keertje doen?

   Dank je voor je bericht!!
   Groetjes
   Yvonne

 5. Dit is dus weer zo n vooringenomen verhaal wat geschreven is door iemand van boven de sloot.
  Alles wat jij nu zegt is voor ons de reden waarom wij blij zijn dat jullie aan die kant blijven, immers als ze al eens komen vanuit jullie draait dat steeds op rottigheid uit omdat inderdaad jullie je handen niet thuishouden en denken dat met Carnaval alles geoorloofd is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven