Carrière maken wordt een stuk makkelijker met deze tips

Vrouwen en carrière maken, we hebben er al vaker over geschreven. Het zijn niet altijd de liefste artikelen, maar hé… daar zijn we zelf schuldig aan. Zo blijkt uit het boek ‘Nice girls don’t get the corner office’ van Lois P. Frankel. En stiekem wist ik dat al een beetje maar het was toch goed om het nog eens te lezen. Uiteraard ga ik hier graag wat dieper op in, want wie wil er nu geen tips om promotie en carrière te maken?

carriere maken

Carrière maken; als vrouw moet je leren je mannetje te staan

Zelf heb ik er in mijn werk voor de baas ook regelmatig mee te maken gehad, carrière maken. Wat misschien niet iedereen van jullie weet is dat ik best een carrière jager ben. En dat terwijl ik als een ‘school drop out’ niet de beste achtergrond heb, ik ben namelijk -door allerlei omstandigheden- vroegtijdig met mijn studie gestopt. Als gevolg daarvan heb ik dus geen papiertje om mee te zwaaien en dat maakt het wat lastig bij solliciteren en zoeken naar een baan.

Toch heb ik er nooit problemen door ondervonden. Ik heb bij verschillende werkgevers gewerkt, een mooie carrière opgebouwd en goede salarisonderhandelingen gedaan. En kwam mijn carrière bij een werkgever aan zijn eindpunt dan ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Steeds weer ontstond er een mooie kans die ik kon grijpen. En dat deed ik dan ook.

Mijn eigen carrière verliep ongeveer zo

Van receptioniste bij een bouwbedrijf werd ik programmeur bij een logistiek softwarebedrijf. Vervolgens werd ik daar groepsleider en toen ik na jaren aan een nieuwe uitdaging toe was kon ik kiezen uit drie aanbiedingen. Vervangend directeur van een technisch bedrijf waar 10 personen werkten, manager bij een softwarebedrijf waar 50 man zat of teamleider bij een bedrijf van 150 man. Dat is vijftien jaar geleden. Ik koos destijds voor de functie van manager bij het softwarebedrijf, vooral ook uit financieel oogpunt. Hun beloningsstructuur was enorm interessant en daar werd ik door getriggerd. Binnen dat laatste bedrijf groeide ik tot business unit manager.

Hoe ik zo’n carrière kon maken zonder papieren? Tja, dat heeft zo verschillende redenen. Een ervan is dat ik waarschijnlijk meer mannelijke hormonen heb dan de gemiddelde vrouw. In ieder geval als het gaat om situaties op de werkvloer. Vandaar ook dat ik zo gecharmeerd ben van het boek ‘Nice girls don’t get the corner office’ denk ik. Het weerspiegelt op veel vlakken hoe ik al van nature acteer.

⇒ Je koopt dit inspirerende boek bij Bol voor maar € 15,00!

carriere maken, nice girls don't get the corner office

Nice girls don’t get the corner office door Lois P. Frankel

En hier komt dus het belang van het boek van Lois P. Frankel naar voren. Niet zozeer voor mij, maar wel voor veel andere vrouwen die carrière willen maken, maar de promotie aan zich voorbij zien gaan. Dit boek kan je helpen jezelf te trainen in situaties op de werkvloer die jouw carrière gaan helpen.

Wist je dat (vooral) vrouwen voornamelijk aardig gevonden willen worden? En wat doe je als je aardig gevonden wilt worden? Juist ja, dan geef je toe. Je cijfert jezelf weg. Je zorgt voor anderen, luistert naar anderen en helpt anderen. En daarmee vergeet je jezelf, en dat is de doodsteek voor je carrière. Als je die al had.

Carrière maken is leren van deze 133 fouten

‘Nice girls don’t get the corner office’ beschrijft 133 fouten die vrouwen op de werkvloer maken en die hun carrière of promotie in de weg staan. En zoals het een goed zelfhulpboek betaamt geeft het ook de tips om die fouten in te zien en te vermijden.

Overigens maakt niet iedere vrouw die 133 fouten hoor, het is een verzameling van problemen die Frankel tegenkwam in de 25 jaar dat zij haar praktijk runt als coach en bedrijfstrainer van voornamelijk werkende vrouwen. Pak uit dit boek de coachingsadviezen op die gebieden die voor jou van toepassing zijn. En om er écht achter te komen waar jouw grootste valkuilen liggen start je met de 50 vragen die in het zelf-assessment gesteld worden om een beter beeld van jezelf te krijgen.

Afijn, ik licht graag een tipje van de sluier op door je een aantal tips te geven waarmee het maken van carrière of die beoogde promotie beter in beeld komt.

tips om carriere te maken

Tips om als vrouw die gewenste carrière te maken

Het is maar een kleine greep uit de hoeveelheid informatie die dit boek geeft, maar het helpt je vast al op weg.

1. Niet aardig gevonden willen worden, maar wél aardig zijn

Kijk, dit is een mooie, vind je niet? Hoe kan je nu niet aardig gevonden willen worden, maar wél aardig zijn? Eigenlijk is het heel simpel. Met alléén aardig zijn word je niet succesvol. Als je alles doet om aardig gevonden te worden, dan maak je beslissingen voor anderen in plaats van voor jezelf. En je moet beslissingen voor je eigen carrière maken, niet voor die van een ander.

Je hoeft overigens geen bitch te zijn om succesvol te worden en carrière te maken. Als niemand je aardig vind -omdat je niet aardig bent- dan trek je namelijk ook aan het kortste eind als het gaat om steun van mensen op de werkvloer.

2. Leer jezelf te verkopen

Wees niet te bescheiden en leer jezelf te verkopen. Uiteraard hoef je geen blaaskaak te zijn, maar zorg er wél voor dat je gezien en gehoord wordt. Als iemand je vraagt wie je bent en wat je doet, wat zeg je dan? Kan je in een kort moment vol enthousiasme overbrengen wie je bent en wat je voor je bedrijf betekent? Zo niet… zorg er dan voor dat je dat gaat beheersen. Alleen dan kan je ook je manager of directeur direct confronteren met jouw waarde voor het bedrijf.

3. Stop met kleineren van jezelf

Ik hoor het om me heen zoveel (vooral) vrouwelijke zzp’ers zeggen ‘mijn bedrijfje’. En ik kan wel uit mijn vel springen als ik dit hoor! Je bedrijfje? Of het projectje waar je mee bezig bent voor je baas? Neem jezelf en je werk serieus! Als jij het niet doet, wie doet het dan wel?

4. Trek je mond open als je carrière wilt maken

Zonder onbeschoft te worden natuurlijk, maar laat van je horen! Hoe vaak ben jij aan de vergadertafel diegene die ‘ja en amen’ knikt? En hoe vaak wordt er überhaupt naar je mening gevraagd? Wacht niet af totdat een ander aan je vraagt wat jij er van vindt, maar uit de feedback die je hebt, of de aanvullingen. Vorm jezelf een mening en steek die niet onder stoelen of banken. Zorg er (uiteraard) voor dat je mening gefundeerd is en dat je geen onzin verkoopt, maar verwacht niet dat anderen jouw waarde ‘zien’ als je die niet laat horen.

5. Sla een beloning nooit af

Een hele mooie tip uit ‘Nice girls don’t get the corner office’ die ik zelf niet bedacht had, maar die ik wel kan ‘voelen’. Sla een beloning nooit af. De reden waarom je die beloning nooit af moet slaan heeft alles te maken met mogelijk imago verlies. Nu kan je dat misschien een vies woord vinden, maar de manieer waarop anderen naar je kijken heeft alles met je imago te maken. Wil je carrière maken of een promotie krijgen? Zorg er dan voor dat je ook ontvangt waar je recht op hebt. Financieel bijvoorbeeld, maar ook op andere gebieden. Denk hierbij aan een auto van de zaak of een eigen kantoorruimte (the corner office). Beiden geven je een uitstraling die hoort bij jouw functie.

⇒ Je koopt dit inspirerende boek bij Bol voor maar € 15,00! Een keer je salaris goed onderhandelen of die promotie binnenhalen en je hebt het er dubbel en dwars uit!

Review Nice girls don’t get the corner office

Ook al worden er -voor mij- heel wat onderwerpen in beschreven die niet van toepassing zijn, tóch vind ik dit boek van Lois P. Frankel een verademing om te lezen. Het geeft heldere voorbeelden uit de praktijk en de coachingstips zijn heel realistisch. Daarnaast inspireert het om aan jezelf te werken en geloof me of niet… daar zit toch vaak het ‘probleem’.

Als je het gevoel hebt dat jij jezelf in de weg zit als het gaat om je carrière en je de promotie deze keer niet aan je voorbij wilt laten gaan, dan kan dit boek zomaar een eye opener zijn.

Pak de onderwerpen (problemen) er uit die voor jou van toepassing zijn en focus je daarop. Stel geen tien doelen tegelijk, maar pak ze stuk voor stuk serieus aan en ik weet zeker dat je een verandering in je eigen carrière teweeg kan brengen.

Shutterstock foto van carrière vrouw door Moustache Girl

1 gedachte over “Carrière maken wordt een stuk makkelijker met deze tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven