Als je ambitie afbrokkelt en het tijd is voor een carrièreswitch

Julia Hindriksen weet er alles van. Als psycholoog gespecialiseerd in nudging had ze een enorme ambitie. Maar als moeder blijkt de ambitie die ze voorheen had niet meer helemaal te matchen met haar ‘nieuwe’ leven. Voor haar was het tijd om een carrièreswitch te maken. Van lezingen en trainingen over Nudging geven naar vrijwel fulltime copywriting. Omdat ze om haar heen meer veranderingen bij andere moeders constateert schreef ze een blog over haar aanpak in deze carrièreswitch. Voor jou. Het is makkelijker dan het misschien lijkt, als je maar zorgt voor een goede voorbereiding!

‘Wat wil ik eigenlijk?’ Mama, zo kan je die carrièreswitch maken!

Vroeger was ik behoorlijk ambitieus. Ik had een carrière voor mezelf uitgestippeld en had het plan klaarliggen hoe ik dat ging bereiken. Het ging ietsje langzamer dan ik wilde, maar ik kwam er wél. Op het moment dat mijn business echt lekker ging lopen, werd ik zwanger. En ik weet niet hoe jouw zwangerschap verliep, maar die roze wolk en stralende gloed waar je zo vaak over leest, waren bij mij meer een donderwolk en dikke wallen onder mijn ogen. Zodoende moest ik eerder met zwangerschapsverlof en ging mijn carrière on hold. 

carrièreswitch maken

Het roer omgooien voor meer plezier in je werk

Maar… bijna 2 jaar later stond mijn carrière eigenlijk nog steeds on hold. Ik was gewoon bang dat ik mijn dochter tekort deed als ik meer voor mezelf koos. Probleem hierbij: ik voelde me niet gelukkig. Een leuke baan hoort gewoon bij mij, realiseerde ik me. En daarom gooide ik tóch het roer om, hoe spannend ik dat ook vond. 

Herken je jezelf in mijn verhaal? En wil je eigenlijk ook dolgraag een carrièreswitch maken, maar weet je niet goed hoe dat aan te pakken? Lees dan snel verder, want ik vertel je in deze blog hoe ik dat succesvol aanpakte! (en dat zonder schuldgevoel naar mijn dochter en partner)

Zo kom je erachter welke baan nu het beste bij jou past! (naast mama zijn)

Een carrièreswitch maak je natuurlijk niet even van de één op andere dag. Je zit nu in een bepaald leefpatroon en daar kom je niet zomaar uit. Maar waar je collega’s je waardeerden om je knallende presentaties, is je nieuwe publiek nu alleen maar geboeid door je geweldige vertolking van Roodkapje. En waar vroeger klanten binnenslepen je uitdaging was, is dat nu misschien het bakken van perfecte koekjes. Als je daar niet voldoende aan hebt en thuiswerken ook niet jouw ding is, dan is het misschien tijd om een carrièreswitch te maken.

Het is van groot belang om te kijken naar wat je mogelijkheden op dit moment zijn. Je hebt dan nog wel steeds die ambitie, maar je bent en blijft nu ook mama. Daarom heb ik een handig stappenplan, zodat je weet hoe je jouw eigen levenspad kunt volgen.

Carriereswitch maken? Volg onderstaande stappenplan!

1. Weet wie je werkelijk bent

Om het beste alternatief te vinden voor koekjes bakken en Roodkapje, zul je wel inzicht in jezelf moeten krijgen. 

Oftewel, zorg dat je precies weet: 

 • waar je goed in bent; 
 • waar je interesses liggen; 
 • wat je wilt ontwikkelen;
 • wat je belangrijk vindt;
 • wat jou (de)motiveert;
 • en in wat voor omgeving je het best functioneert.

2. Ken de huidige markt van jouw branche

Heb je alle punten van stap 1 helder? Dan vertaal je deze zelfkennis naar passende functies, vakgebieden, en branches om een goede carrièreswitch te maken. Misschien ken je wel de mogelijkheden in je huidige vakgebied of organisatie. Maar wat is er nog meer te koop? Oei, dat is inderdaad best een lastige klus om dat uit te zoeken. Toch heel belangrijk!

Dus zoek uit:

 • Welke functies zouden ook bij jou kunnen passen? 
 • Waar is nu behoefte aan op de arbeidsmarkt?

Mocht je na deze stap al de neiging krijgen van ‘Oef wat ingewikkeld, laat maar’,  dan heb ik gelijk een supertip voor je. Zie daarvoor het laatste kopje van deze blog. 

3. Maak een duidelijk plan om je carrièreswitch te maken en te laten slagen

Je weet wie je bent, je weet beter wat je wilt, en hebt al wat loopbaan-ideeën uitgezocht. Nu is het tijd voor een plan. Want alleen met een duidelijk plan kun je je nieuwe doel bereiken. Waarom? Omdat de kans groot is dat je anders snel beren op de weg gaat zien. En de kans dat je dan gericht actie gaat ondernemen, blijft dan klein. Een doel zonder goed plan blijft een droom.

Dus stel jezelf de vraag: Heb je nog meer ervaring of opleiding nodig? Hoe ga je die krijgen? En wat zou een eventuele tussenstap kunnen zijn?

4. Werkende, ambitieuze mama: rebrand en verkoop jezelf

Als je van loopbaan-richting verandert, dan opent er een nieuwe wereld. Een wereld die je misschien nog niet kent, maar die jou óók niet kent. En dus zul je jezelf opnieuw moeten verkopen. Om je kansen op een (nieuwe) baan te vergroten, is het daarom ook belangrijk om te werken aan je personal branding:

 • Wie ben je? 
 • Wat doe je? 
 • Waar sta je voor?

De antwoorden hierop zou je in 1 à 2 zinnen overtuigend moeten kunnen vertellen. En daarnaast is de kwaliteit van jouw cv en motivatiebrief natuurlijk ook van belang.

Mijn gouden tip voor het maken van je carrièreswitch: loopbaantraining Doen Wat Je Wilt Doen

Bovenstaande stappen klinken als behoorlijk wat werk. En ja, dat is het ook. Om je nieuwe pad uit te stippelen, moet je er inderdaad ook echt tijd en aandacht aan besteden. Maar: ook dát kan zo efficiënt mogelijk. 

Daarom wil ik je de volgende tip ook zeker meegeven, en dat is de (online!) loopbaantraining Doen Wat Je Wilt Doen van bedrijfspsycholoog en coach René Kuylenburg. Dan kun je zelf bepalen wanneer je het volgt en in welk tempo. De kwaliteit van de inhoud is hoog, terwijl de investering erg meevalt voor wat je krijgt (denk aan: < €200). Dus als je het lastig vindt om er achter te komen wat je wilt, dan zou ik deze training zeker een kans geven. 

Heb jij een carrièreswitch gemaakt als moeder zijnde? Hoe ging dat? En heb je nog aanvullende tips? Vertel er zeker over in de reacties hieronder, want dan kunnen we van elkaar leren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven