Chantal van Schaik, working mam van week 10

Wat kan ik hier nu precies vertellen als werkende moeder, zelfstandig ondernemer, vrouw, vriendin en welke rol wij vrouwen ons nog meer toekennen…Nog niet zo lang geleden had ik een inzicht. Hoe serieus nemen wij, vrouwen, werkende moeders, onszelf eigenlijk?

Enchanté, ik ben Chantal (33), Ambachtsvrouw, styliste en decorateur! Mijn man is ook zelfstandig ondernemer en muzikant. Een creatief geheel met enorm wisselende agenda’s. Toen onze dochter Zion (3) geboren werd sloeg ik net een nieuwe richting in met mijn bedrijf Enchantédat toen nog ChanT a cup of Art heette. Op de adrenaline van mijn net “Moeder –geworden- zijn” zette ik in een paar nachten een nieuwe structuur neer.

Na 1,5 jaar raakte ik een beetje gefrustreerd over de tijd die ik “kon” besteden aan de ontwikkeling en groei van mijn bedrijf. Ik kon nergens heen, mijn laptop onder mijn handen en mijn peuter aan mijn benen geklemd. Zo eentje met een pittig karakter hebben wij gekregen, die zich niet zo maar iets laat vertellen. Veel uitleggen, waarom iets op een bepaalde manier werkt of niet werkt, wat wel of niet mag en waarom, haar de ruimte geven om haar grenzen te ontdekken met bijbehorende consequenties en daarin ook echt consequent zijn, werkt voor haar heel goed en vinden wij heel fijn.

Omdat ons kindje 2 dagen per week op de créche zit probeerde ik een volledige werkweek in 2 dagen te proppen en heel wat nachtelijke uurtjes. Gelukkig kan ik goed werken op weinig slaap dus een tijd lang kwam ik daar mee weg. Totdat ik na 2,5 jaar van een beetje gefrustreerd naar heel erg gefrustreerd was over mijn rol als werkende moeder. Oneerlijk vond ik het dat mijn man altijd maar zijn weg ging. Terwijl hij  in werkelijkheid gewoon een goede koers aan het varen was. Hij had al eens geopperd “dan nemen we toch een oppas erbij aan huis?”. Maar ik vond het zonde van het geld, ik was tenslotte toch thuis aan het werk (ik heb een atelier aan huis). Bovendien vond ik het vinden van een oppas maar ingewikkeld en vond ik dat ik mijn familie niet kon vragen ons te helpen.

Totdat ik een langdurige klus aangeboden kreeg op het Decor Atelier van het Nederlandse Muziektheater. Decors van het Nationale Ballet en de Nederlandse Opera worden daar gemaakt. Eindelijk had ik het gevoel dat ik tot mijn recht kwam binnen mijn vak. Maar…fulltime. Ik heb geen moment getwijfeld, de telefoon gepakt mijn ouders gebeld en daarna afspraken gemaakt met mijn man dat hij ook 1 dag thuis zou blijven. En in 4 uurtjes was alles bedacht en geregeld.

Huh? Hoe dan, iets wat mij jarenlang, in mijn hoofd, onmogelijk leek was in no time opgelost en iedereen was blij. Ook mijn ouders die maar wat graag meer tijd met hun kleindochter willen doorbrengen. Het zat hem in dit. Ik ging mezelf pas echt serieus nemen toen ik een klus binnenhaalde die echt van hoog niveau was. Dat er heel wat werk aan vooraf gaat, lees: thuis aan het werk zijn achter je laptop om aan je bedrijf te bouwen, voelde voor mij niet als volwaardig ondernemen. En dat is natuurlijk niet zo. Inmiddels hebben we nu een fijne vrouw die iedere maandag bij ons thuis met Zion komt spelen. Zowel mijn man als ik hebben onze handen vrij om een fundering te bouwen waar onze dochter nu én in de toekomst profijt van zal hebben. 

Omdat ik mezelf wel op de 1e plaats heb gezet kan ik mijn gezin ook het beste van mijzelf geven! Als Zion thuis is en ik iets aan het ontwerpen ben, bijvoorbeeld een mooie etalage voor een winkel, dan knutselt Zion mee op haar eigen papier. Als ik een styling klus aan het uitwerken ben dan kleed zij haar Barbies mooi aan. Omdat ik durfde te vragen, mezelf eindelijk echt serieus ging nemen kreeg ik hulp waar iedereen gelukkig van werd. Nu zijn de uren die ik thuis werk met onze dochter wel aan mijn zijde heerlijk en “werken” we samen!

Hoe serieus neem jij jezelf als werkende moeder?

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top