Chaos in je handtas? Klinkt je dat bekend in de oren of ben jij een super georganiseerd type die exact weet waar alles in de handtas zit? Ik zal je eerlijk bekennen… ik niet. Nooit geweest en ik had ook bijna de moed opgegeven dat het me ooit zou gaan lukken. Toch ben ik er eens even voor gaan zitten om te kijken hoe ik dit kan verbeteren. En misschien werkt het ook wel voor jou ook wel bij het oplossen van de chaos in je handtas.
Orde in plaats van chaos in je handtas
Na de komst van de kleine is de inhoud van je handtas nooit meer hetzelfde. Voorheen kon je uit de voeten met alleen je sleutels, wat geld en je telefoon. Tegenwoordig worden deze vergezeld met luierdoekjes, spenen en luiers, bij de kleintjes. En heb je al wat grotere kinderen? Dan zit je handtas vol met stenen, extra tissues, wat van dat spul waarmee je handen desinfecteerd zonder water en uiteraard lege snoeppapiertjes. Vooral ook veel van het laatste heb ik onlangs nog opgemerkt. Maar een opgeruimde tas is een opgeruimd hoofd, net als een opgeruimd huis. Maak jij je schuldig aan een tas vol bonnetjes, snoepwikkels en kruimels? Hoog tijd om schoon schip te maken. Bepaal welk handtas-type jij bent en ga aan de slag met de chaos in je handtas.
Lees ook: een opgeruimd huis, 10 tips om orde in de chaos te scheppen
Stap 1: welk handtas type ben jij?
-
Het voor-het-geval-dat handtas type
Jij bent altijd op alles op voorbereid. Naast de noodzakelijke dingen draag je ook altijd kleine handigheidjes met je mee. Pincet, handcrème, wattenstaafjes. Zelfs in je telefoonhoesjes bewaar je nog pleisters en kleine notities. Hartstikke handig natuurlijk, maar je kán ook tever gaan 😉 . Jij bespaart in ieder geval ruimte met behulp van handige, multifunctionele gadgets.
-
Het graai-maar-raak handtas type
Jouw tas lijkt wel een bodemloze put. Je hebt waarschijnlijk een behoorlijk groot exemplaar tot je beschikking. Hoe groter de tas, hoe meer er in past! En hoe groter de chaos… Het ene product na het andere verdwijnt op de bodem. Toch weet je telkens – op goed geluk – het juiste item boven water te toveren. Het liefst heb je een tas met één groot ‘overzichtelijk’ vak. Heel onhandig als je vaak van tas verwisselt. Je kan wel alles zo omgooien in een andere tas, maar de hoeveelheid zooi blijft hetzelfde. Wissel je vaak van tas? Dan is een bag-in-bag voor jou wellicht een perfecte oplossing voor de chaos in je handtas.
-
Het kleine-en-praktisch handtas type
Jij draagt alleen de meest noodzakelijke items met je mee. Om deze reden kies je altijd voor een compact formaat handtas. Waarom meer meedragen dan nodig, toch? Je plant je dag vooruit en bent een zelfverzekerd type. Let er wel op dat je hierdoor geen belangrijke spullen vergeet! Door af en toe een extra check te doen kom je niet voor verrassingen te staan.
Stap 2: grote schoonmaak
Nu je bepaald hebt wat voor type je bent is het tijd voor het echte werk. Die chaos in je handtas móet verdwijnen. Niemand is echt fan van dit klusje, maar de volgende tips loodsen je er doorheen:
-
Keer je tas om
Ja, echt letterlijk: op zijn kop! Verspreid de hele inhoud over de tafel. Kijk en huiver, want die bodem van je handtas is vast niet meer zo shiny als toen je hem kocht. Voorzie de binnenzijde van een grondige schoonmaakbeurt en laat deze goed drogen terwijl je met de rest verder gaat.Â
-
De juiste afweging
Nu alles op tafel voor je neus ligt, moet je wel een kritische blik werpen op die chaos die in je handtas zat. Zo hé, dat is confonterend! Waarschijnlijk ben je verrast over de daadwerkelijke inhoud: dingen die je al lang kwijt was of waarvan je het bestaan niet meer wist. Oordopjes, een extra telefoonhoesje, oude bonnetjes: alles loop je stuk voor stuk na. Is het aan vervanging toe of mag het gewoon weg? En wees hier niet te zuinig mee. Een afgekauwde pen mag echt wel eens vervangen worden en nee… je hebt geen 3 potjes nagellak nodig voor onderweg.
Maak ook onderscheid tussen noodzakelijke producten, producten voor je kind en producten die je voor jezelf mee wilt dragen. Schaf desnoods een extra exemplaar aan voor de extra spullen: degene die niet altijd mee hoeven, maar die je wel klaar wilt hebben staan voor vertrek.
-
Nieuwe gewoonte
Als laatste stap zorg je voor een nieuwe structuur. Veelgebruikte spullen wil je binnen handbereik, grote producten in je hoofdvak en kleine prulletjes in de daarvoor bestemde zijvakjes. Blijf deze structuur aanhouden door alles na gebruik op zijn vaste plek op te bergen: zo grijp je nooit mis en heb je in noodgevallen altijd direct het juiste bij de hand. Heb je veel kleine spulletjes of kom je vakjes te kort? Schaf dan een klein toilettasje aan (heel handig heb ik ervaren) of een ruim Motorola Moto G5 Plus hoesje met extra vakjes. De laatste is bv heel handig voor je creditcard, de pinpas en je rijbewijs. Kan je gewoon zonder portemonnee op stap!
Waarom ik altijd chaos in mijn handtas heb
Goed, je snapt inmiddels dat je een mooie overzichtelijke handtas hebt als je bovenstaande tips ter harte neemt. Waarom het mij nog steeds niet lukt ligt volgens mij aan het feit dat ik geen diehard tassendrager ben. Ik heb soms wel een handtas, maar soms ook helemaal niets bij me. Ik pleur erin wat op dat moment in me opkomt, terwijl er nog een hele lading in zat van de vorige keer. De tas wordt steeds zwaarder en de effectiviteit van het zoeken raakt steeds verder verloren. Dat werkt niet. Dus.
Ben jij ook zo’n chaos in je handtas type of ben jij super georganiseerd?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock