Checkpad: dé dagplanner voor kinderen die zelfstandigheid stimuleert

Kinderen: je krijgt ze als hulpeloos baby’tje. En 18 jaar later probeer je ze zo zelfstandig mogelijk bij een studentenhuis af te zetten. Wat er in de tussentijd dan moet gebeuren? Een heleboel. En dan hebben we het niet alleen over ‘grote ontwikkelingen’. Natuurlijk moeten er zwemdiploma’s worden gehaald en komt er een eerste schooldag. Maar er zijn ook een heleboel kleine taken, die jij je kind eigen zal moeten maken. Denk: haren kammen, aankleden, tandjes poetsen, handen wassen, boterham smeren, schoenen aantrekken, jas dichtknopen. De dagelijkse routine, zeg maar. Moet jij je kind ook 100 keer vragen om zich te gaan aankleden? Dan is de Checkpad, een dagplanner voor kinderen, zeker een aanwinst voor jullie gezin.

Zeker als jij -net als zoveel andere moeders- gedurende de ochtendroutine steeds harder gaat praten om tot je kinderen door te dringen. Of als je -ook al staan jullie echt bijtijds op- toch op het laatst weer zenuwachtig begint te schreeuwen dat ze allemaal op moeten schieten omdat jullie anders straks te laat komen.

Lees ook: Tijd tekort? Tips om het in jouw gezin beter te laten lopen

Opvoeden: een dagtaak

Sommige kinderen hebben een grote behoefte aan routine. Maar toch komt het ze meestal niet aanwaaien. Zelfs niet als ze het zelf eigenlijk hard nodig hebben. Routine komt dus niet vanzelf, net als zelfstandigheid. Daar heb je een moeder bij nodig 😉 . Loop jij ook de hele dag achter je kids aan? “Doe je jas aan, laat de hond uit, was je haar”. Als moeder lijk je soms meer commandant van de strijdkrachten. En dat voelt niet tof. Daar komt nog eens bij dat het he-le-maal niet goed is voor de autonomie van je kind!

Veel mama’s zijn eigenlijk een wandelende dagplanner voor kinderen. Besteed je díe taak nou liever uit? Dan hebben we een handige gadget: de Checkpad. Een dagplanner voor kids, die de zelfstandigheid van je blagen juist stimuleert. Zodat jij uiteindelijk helemaal niks meer hoeft te vragen.

Onlangs was Joyce bij een bijeenkomst over deze dagplanner voor kinderen. We vertellen je dan ook graag wat deze Checkpad voor je kan betekenen.

checkpad, dagplanner voor kinderen

Dagplanner voor kinderen: de Checkpad

Iedere ochtend en avond is het weer zover. Er ligt een hele stapel taken te wachten. En niet alleen op papa en mama. Ook bij de spruiten moet er stiekem een hoop gebeuren. Is er al gedoucht? Zijn de tanden gepoetst? En heeft het konijn eten gehad? Zoveel te doen; dat is voor sommige kindjes echt een uitdaging. Ze verliezen het overzicht. Daarom is een dagplanner voor kinderen helemaal geen slecht idee. Zo zien ze in één oogopslag wat er van ze verwacht wordt. En, ook fijn: taken die gedaan zijn kan je ‘afvinken’.

Met de nieuwe dagplanner voor kinderen, de Checkpad, houden je kinderen zelf het overzicht. Klinkt verleidelijk nietwaar? Ben je het ook beu om je kids steeds maar te moeten aansturen? En krijg je het idee dat ze daar ook niet echt zelfstandiger van worden? Probeer dan de Checkpad eens uit.

Wat doet de checkpad voor je?

Goed. Tijd om eens te kijken naar wat deze handige gadget eigenlijk inhoudt. De dagplanner voor kinderen is een hulpmiddel voor kinderen én ouders. Om de ochtend- en avondroutines te versoepelen. En ervoor te zorgen dat je over een tijdje – hopelijk – geen planner meer nodig hebt. Het idee van routine is immers dat het redelijk vanzelf gaat. Een mooi streven dus.

De Checkpad is een klein ‘apparaat’ wat wordt geleverd met 54 magneetjes. Op die magneten staan taakjes, uitgebeeld met heldere illustraties. Samen met je kind bepaal je welke magneetjes je op de Checkpad gaat gebruiken. Denk hierbij aan waar je kind hulp bij kan gebruiken. Wat hij regelmatig vergeet. Door deze taken via de dagplanner voor kinderen uit te laten voeren heeft jouw kind steun zonder dat jij je hier telkens in hoeft te mengen. Dit bevordert de autonomie.

Is het speelgoed opgeruimd? Check! Dan schuift je mini-me het wieltje achter die taak van gekleurd (moet nog) naar wit (klaar!). ’s Avonds draai je de Checkpad om en komen de taken van de avond direct in beeld.

Op deze manier versoepelt de Checkpad het uitvoeren van taakjes, bevordert het de autonomie van je kind, heb je tijdswinst, minder stress én een prettigere sfeer in huis!

Lees ook: Avondrituelen waarvan je kids rustig gaan slapen

checkpad, dagplanner voor kinderen in blauw

Voor wie is de Checkpad geschikt?

Voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Maar ook voor kinderen die eigenlijk net wat meer structuur nodig hebben dan andere kinderen. Voor hele drukke kinderen die meerdere taakjes niet kunnen onthouden. Voor kinderen die graag zelfstandig zijn en op deze manier een extra beetje houvast hebben. En ga zo maar door. Eigenlijk is de Checkpad voor ieder kind geschikt.

En is deze dagplanner niet meer nodig voor de ochtend en de avondtaken? Dan kan je hem ook gebruiken voor andere klusjes voor kinderen.

Gezinnig, zo’n planner

De Checkpad is verkrijgbaar bij de webshop van Gezinnig voor €24,95. In rood en blauw. De magneetjes krijg je er dan bij. Inclusief vier blanco magneten, waar je zelf met een cd-marker taken op kan zetten. Sommige magneten krijg je dubbel, zodat je ze zowel in de ochtend als in de avond kan gebruiken. Op de magneetjes staan handige, duidelijke symbolen. Daarom is deze dagplanner voor kinderen ook al voor hele jonge kids te gebruiken.

Tip:Geef de kleintjes niet meer dan 8 taken. Anders hebben ze er alsnog een (onoverzichtelijke) dagtaak aan.

Deze dagplanner voor kinderen wordt aanbevolen door Kinderpsychologe Tischa Neve en Eva Bronsveld, auteur van onder andere Temperamentvolle kinderen, Relaxed Opvoeden en Samen Spelen, wat nou delen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven