Chicken pot pie. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er zelf nog niet eerder van gehoord had! Maar dankzij een vraag die ik stelde op onze facebook pagina kwam ik achter dit heerlijke recept wat ik uiteraard direct ‘moest’ uitproberen. En het klinkt moeilijker dan het is, dat kan ik je wel verklappen.
Even geleden was ik onderweg naar Amsterdam voor een afspraak en realiseerde ik me dat ik nog niets te eten had voor die avond, wat me overigens regelmatig overkomt hoor, daar niet van. Nu doe ik mijn best om redelijk gezond te eten maar er toch niet al te veel tijd aan kwijt te zijn. Je kent dat wel… druk druk met werk en opgroeiende kinderen dus niet veel tijd om uitgebreid te koken. Maar als je fantasie je dan in de steek laat, dan blijkt Facebook een super medium! Want daar kwam Lisette, mijn reddende engel met dit overheerlijke recept Chicken pot pie!
Chicken pot pie, easy does it!
Een potje met kip en een beetje taartachtig, zo kan je het eigenlijk wel omschrijven. Gelukkig gaan er ook veel groenten door (in ieder geval bij mij) en wat minder kip, waardoor het in zijn totaliteit een verrekt gezonde hap is, met een klein beetje slecht bladerdeeg er overheen.
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
Ingrediënten voor dit overheerlijke recept Chicken pot Pie
- 80 gram boter
- 43 gram bloem
- 1 gesnipperde ui
- 2 gesnipperde teentjes knoflook
- 420 ml kippenbouillon (gewoon van blokje)
- 160 ml melk (ik gebruik zelf amandelmelk)
- 2 kipfilets gekookt (in stukjes en koken in de bouillon die je daarna weer gebruikt)
- 400 gram bevroren worteltjes en doperwtjes
- 1 stronk broccoli in stukjes
- 1 rode paprika in stukjes
- 1 bakje champignons in stukjes
- 1 pakje bladerdeeg
- 1 losgeklopt ei
- peper en zout
Bereiding chicken pot pie met wortel, doperwtjes en broccoli
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snij de kip in stukjes en kook deze even gaar in de bouillon, maximaal 5 minuten. Haal de kip er weer even uit. Snipper de ui en smelt de boter in een hapjespan. Fruit de ui een klein beetje aan in de boter en voeg dan de bloem en zout en peper toe en blijf goed roeren totdat het licht gaat bubbelen. Er ontstaat een dikkere brij.
- Voeg dan al roerend de bouillon en de melk toe en zorg met een garde dat er geen klontjes ontstaan. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 1 minuut doorkoken en dan zie je dat het in begint te dikken.
- Voeg de kip en de worteltjes/doperwtjes/broccoli/champignons en paprika toe en roer goed door. Proef even en voeg naar smaak nog extra zout en peper toe.
- Verdeel het mengsel over de kleine potjes (tot de rand) of een grote ovenschaal.
- Smeer de randjes van de potjes (of ovenschaal) even in met ei en bedek de chicken pot pie met plakjes bladerdeeg (iets ontdooit) over het potje. Prik in het midden met een mes een gaatje.
- Strijk het bladerdeeg af met het ei en zet ze voor ongeveer 20 minuten in de oven totdat het bladerdeeg goudbruin is (doe je alles in een grote schaal dan heeft het 40 minuten nodig).
Het leukste is natuurlijk om deze Chicken pot pie in kleine potjes te maken zodat iedereen een eigen bakje heeft, dat serveert nèt wat gezelliger.
Heb je geen pannetjes? Kijk dan naar deze pannetjes om te gebruiken in de oven. Wil je liever iets anders maken dan deze Chicken pot pie, dan is dit kookboek voor minipannetjes ook superleuk!
Hoe smaakt dit Chicken pot pie recept?
De smaak van de Chicken pot pie is echt verrukkelijk! Ik heb nog niet eerder zoiets gegeten, zoals ik je al verteld had, maar man man man wat was dit lekker!
Het is wel wat minder snel klaar dan ik gehoopt had. Waarschijnlijk komt dat door het snijden van de groenten én het feit dat ik een beetje zenuwachtig was voor het aanmaken van het prutje, wat uiteindelijk achteraf heel erg mee viel!
In het oorspronkelijke gerecht zitten alleen de doperwtjes en de worteltjes, maar ik vind veel groenten belangrijk, dus vandaar dat ik er nog het een en ander aan toe heb gevoegd. Je kan hiermee natuurlijk heerlijk variëren en iedere keer weer een iets andere Chicken pot pie maken.
Onze kinderen waren he-le-maal weg van de chicken pot pie en ook wij hebben ervan genoten. Je snapt dat wij hem inmiddels al wat vaker gemaakt hebben 😉 .