Dit recept voor chili is ideaal voor drukke dagen. In een half uurtje zet je alles klaar, waarna de slowcooker het werk van je overneemt. Drie uur later heb je een stevige chili voor 4 tot 6 personen, vol rijke smaken en boordevol groenten.
Thuiswerken, kinderen ophalen, en tussendoor ook nog gezond koken: het kan soms een uitdaging zijn om de balans te bewaren. Gelukkig bestaat er een hulpmiddel dat niet alleen tijd bespaart, maar ook je hele keuken vult met heerlijke geuren zonder dat je er constant bij hoeft te staan: de slowcooker!
Niet voor niets dat wij meerdere keren per week de slowcooker gebruiken om heerlijke maaltijden in te maken. Vandaag staat in ieder geval de chili op het programma, ik ben benieuwd wat jij er van vindt!
Chili uit de slowcooker: laat de smaken hun werk doen
Na een drukke dag is er weinig zo fijn als een dampende pan vol comfort food. Dit chili-recept is daar een perfect voorbeeld van. Begin met het voorbereiden van een stevige basis: uien, knoflook en paprika. Even kort aanzetten voor extra smaak, en daarna het gehakt erbij. Zodra alles mooi bruin is, mag het samen met de tomatenpuree, bonen en kruiden in de slowcooker.
De ingrediënten
- 4 dikke uien
- 500 gr (runder)gehakt
- 4 knoflookteentjes
- Scheutje olijfolie
- Blikje tomatenpuree (70gr)
- 1 blik gepelde tomaten 240 gram
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel oregano
- 1 kruidnagel
- 1 theelepel gehaktkruiden
- 2 laurierblaadjes
- 500 ml water met runderbouillonblokje
- 1 grote pot bruine bonen 800 gram
- 200 gram champignons
- 1 rode paprika
Zo maak je de chili uit de slowcooker klaar
Begin met het snipperen van de ui en pers de knoflook, want dat geeft de chili een heerlijke basis. Zet je slowcooker op de sauteerstand als je die hebt, of gebruik een koekenpan om de uien en knoflook kort aan te fruiten. Laat ze rustig bakken tot ze glazig worden.
Voeg daarna het gehakt toe en strooi er de chilipoeder en gehaktkruiden overheen. Rul het gehakt goed, zodat het mooi bruin wordt en de kruiden zich er helemaal mee vermengen. Als het gehakt rul en gaar is, voeg je het blikje tomatenpuree en de oregano toe. Roer alles door elkaar, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Terwijl het gehakt staat te pruttelen, snijd je de paprika en champignons in kleine stukjes. Deze mogen vervolgens direct in de slowcooker, zodat ze straks lekker zacht worden in de chili. Voeg dan het gehaktmengsel toe aan de slowcooker en schenk er de gepelde tomaten, het water en het bouillonblokje bij.
Voor een extra laagje smaak, doe je de laurier en kruidnagel in een thee-ei en plaats je dit in de slowcooker. Hierdoor kun je ze straks gemakkelijk weer verwijderen. Zet de slowcooker nu voor 3 uur op high en laat deze ondertussen zijn werk doen.
Ongeveer een half uur voordat de chili klaar is, voeg je de uitgelekte bruine bonen toe. Deze hebben niet veel tijd nodig, maar worden zo nog even lekker warm. Serveer de chili met een afbakstokbroodje uit de oven en een klontje knoflookboter erbij voor een extra smaakvolle maaltijd.
Te pittig?
Ik had er de eerste keer 1 tl chilipoeder in gedaan en dat vonden wij te pittig, vandaar dat ik in het recept maar een 1/2 tl heb toegevoegd. Vind je het gerecht met 1/2 tl chilipoeder alsnog te pittig? Dan kun je het minder pittig maken door er wat Griekse yoghurt doorheen te mengen. Doe dit wel pas op je bord.