Cinewall met haard; 10 toffe tips

Meer dan eens zie je de cinewall met haard voorbij komen tegenwoordig. En ook al gaan we richting het zomerseizoen, inspiratie voor een tof winterproject is nooit verkeerd toch? Dan erbij, als je er nu aan begint, dan zit je er in de winter warmpjes bij met een stijlvolle inrichting. Heb jij interesse in een cinewall met sfeerhaard of echte haard? Check dan onze tips.

Een cinewall met haard, kan dat en hoe dan?

Als je handig bent, dan kan je zo’n cinewall zelf maken en de haard er bijvoorbeeld in laten plaatsen door de leverancier. Of je maakt ook de haard er zelf in, net hoe handig je bent. Maar ook als je de cinewall laat maken door iemand anders zijn onderstaande tips handig voor je. Maar eerst even dit…

cinewall met haard

Wat is een cinewall met haard eigenlijk?

Een cinewall is eigenlijk een tv wand met een soort ‘cinema’ look en feel. Met een grote televisie dus waardoor je een heerlijk groot scherm hebt die als thuis bioscoop fungeert. De televisie valt bij een cinewall ook altijd ‘in de muur’ weg. Een cinewall met haard is dus een bioscoop-achtige setting voor je televisie, mét haard.

Je vindt een cinewall met haard eronder in talloze verschillende uitvoeringen. Wil je inspiratie opdoen voor een cinewall kijk dan even onderaan dit blog voor meer voorbeelden. Maar los van deze inspiratie zijn eigenlijk een aantal tips altijd wel van toepassing als je een cinewall met een haard laat maken of zelf wil maken.

Een tv boven je haard hangen? Hier moet je op letten!

In een aantal gevallen kan je de tv wél boven een open haard hangen in de muur. Zolang de minimale afstand tussen deze twee maar op 30 centimeter ligt. Maar niet in alle gevallen. Lees de situaties hieronder dus goed door om te kijken wat voor jullie van toepassing is.

1. Een tv boven een open haard kan niet altijd

Hou er rekening mee dat je bij een bestaande televisie altijd informeert bij de leverancier of je deze tv wel boven een open haard mag hangen in de cinewall. Niet iedere tv kan namelijk even goed tegen de warmte die er vrij komt bij een open haard. Bij een open haard waar je hout in stookt komt namelijk nog meer warmte vrij dan bij een gashaard. Zeker als je een afgesloten houtkachel hebt.

Met een houtkachel (afgesloten houthaard) wordt er altijd afgeraden om de tv boven de kachel te hangen. Wil je het toch? Zorg er dan voor dat je alle specs opvraagt bij de betreffende leveranciers (van kachel én tv). Zo voorkom je ellende achteraf.

cinema wall met haard zelf maken

2. Je televisie in de cinewall met gashaard

Bij een gashaard komt minder warmte vrij dan bij een houtkachel. Dat is positief als je inderdaad een cinewall met haard wilt. De minimale afstand is dan ook weer 30 centimeter, maar dan nog dient de hele constructie aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Zo moet je de televisie écht in een nis inbouwen. De nis moet diep genoeg zijn zodat de tv er volledig in valt. Zo gaat de (stijgende) warmte van de gashaard zo min mogelijk direct langs het tv scherm af. Tip: in dit geval kan een draaibare tv beugel handig zijn om toch goed tv te kunnen kijken als je er niet recht voor zit. De hoeken van de nis kunnen anders wellicht in de weg zitten.

Het is verder ook heel verstandig om de cinewall te voorzien van isolatiemateriaal zoals keramische wol. Deze geeft nog meer bescherming.

Als laatste zijn er ook experts die aanbevelen om de nis (aan de achterzijde) te voorzien van een schuine rand zodat de warmte van de gaskachel nog meer tegengehouden wordt, zie tekening hieronder.

3. Een sfeerhaard met televisie erboven

Heb je een sfeerhaard, of wil je die gaan kopen en daarmee werken in je cinewall? Dan is een televisie daarboven sowieso geen probleem. Bij een sfeerhaard komt er niet veel hitte vrij dus dan is dit geen probleem. Ook de 30 centimeter afstand kan hier komen te vervallen.

Maar er zijn nog andere zaken waar je op moet letten bij het (laten) maken van een cinewall met haard.

4. Extra ruimte nodig voor het geluid?

Ben je een enorme tv fan? Dan wil je waarschijnlijk ook met betrekking tot je geluid wat extra’s doen in je cinewall. Denk daarbij aan een soundbar. Zo’n soundbar past vaak uitstekend onder je televisie. Maar ga je hem inbouwen in een cinewall met haard? Dan moet je ervoor zorgen dat er extra ruimte beschikbaar is.

Die extra ruimte moet direct onder de tv beschikbaar zijn (dan maak je dus de gehele tv nis hoger). Of je zorgt ervoor dat er nog een extra nis beschikbaar komt onder de nis van de televisie. Alleen voor de soundbar.

Minder risico lopen met de hitte en je tv? Twee extra oplossingen voor je cinewall met haard

5. Een eiken balk tussen haard en tv

Zoals je hierboven ziet kan je een mooi ‘hittescherm’ plaatsen op een fashionable manier waardoor er veel minder hitte bij je beeldscherm terecht komt van de haard in je cinewall. Dit is overigens een oplossing voor de voorkant van je scherm. Hou in de gaten dat je dus de tips voor de achterzijde van de cinewall ook nog steeds doorvoert.

6. Je tv links of rechts van je haard en niet direct erboven

Een andere tip is om je tv links of rechts van je haard te plaatsen in de cinewall. Zelf hebben wij dat in ons vorige huis ook gehad met de gashaard. Dat werkt uitstekend. Je hebt géén last van de extreme hitte met je tv én geen last van fel licht (haardvuur) dat afleidt van de tv. Maar toch een gezellige sfeer. Of je kiest voor een elektrische haard

Tip: gebruik houten latjes op de wand bij je haard in de buurt voor extra sfeer en ga met een kop thee op de bank heerlijk genieten van je DIY project.

Inspiratie voorbeelden cinewall met haard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven