Cito toets? Geef de leraar het nakijken.

Voor veel ouders een bekend probleem: schoolstress. En dan bedoel ik niet om de kids op tijd en met besmeerde bammetjes bij het schoolplein af te zetten. Presteren wordt namelijk op steeds jongere leeftijd belangrijk, en af en toe vraag ik me ook echt af of we niet een beetje doorslaan wanneer we kleuters toetsen gaan afnemen. Maar goed, het onderwijssysteem is zoals het is en ik heb niet de illusie dat in mijn eentje om te kunnen gooien. De volgende vraag is dus: hoe kan ik mijn kind helpen met deze druk om te gaan? Vooral als je kind moeite heeft met lezen of rekenen kan dit, zeker rond toetsingsperiodes zoals de cito toets, veel stress opleveren. En natuurlijk niet alleen voor papa en mama!

cito toets

Cito toets blijft spannend

Zelfs nu herinner ik me nog mijn eigen spanning voor de Cito toets, de eindtoets van de basisschool die vroeger nog volledig bepaalde naar welke middelbare school je zou gaan. Tegenwoordig wordt het advies van de leraar gelukkig zwaarder gerekend (de Cito is immers een momentopname, de school kent jouw kind al jaren) maar de toets blijft voor veel basisschoolleerlingen een spannend moment. De Cito toets test de kennis en vaardigheden die je kind de afgelopen acht jaar heeft opgedaan, dus leren is in principe niet nodig, maar een goede voorbereiding kan wel een groot deel van de spanningen wegnemen.

Vaste onderdelen van de Cito toets zijn lezen en rekenen. De school kan er zelf voor kiezen om ook Wereldoriëntatie te toetsen. Zoals gezegd wordt de algemene kennis en kunde van je kind op deze gebieden gemeten en is vantevoren oefenen dus niet noodzakelijk. Belangrijk bij de uitslag zijn de studievaardigheden van je kind, bijvoorbeeld het begrijpen van grafieken en tabellen of dingen goed kunnen opzoeken.

Oefening baart kunst

Door te oefenen kan jouw zoon of dochter alvast wennen aan de vraagstelling van de Cito, en met heel wat minder zenuwen de echte toets in gaan. Oefenen voor de eindtoets doe je heel gemakkelijk met Squla. Hier vind je Cito modules voor kinderen van groep vier tot en met acht, die spelenderwijs doorlopen worden. De resultaten van je kind worden bijgehouden in hun persoonlijk rapport, zodat je precies kan zien wat goed en wat juist minder goed gaat. Een ideale manier dus om je kind een idee te geven wat de Cito toets nou eigenlijk inhoudt, en om zelf met je kind de stof nog eens rustig te doorlopen.

Doet jouw kind dit jaar de Cito toets? Een goed begin (in dit geval een goede voorbereiding) is het halve werk. Hier hebben we nog een paar tips die het allemaal zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen.

Haal de spanning weg

Probeer je kind duidelijk te maken dat het niet nodig is een zo hoog mogelijke score te halen: de test meet niets anders dan het niveau dat hij of zij aan kan. Bovendien telt het advies van de leraar zwaarder dan de toetsresultaten; mocht het dus niet zo goed gaan als verwacht dan is er nog geen hek van de dam.

Zorg voor rust, ontspanning en afleiding

Let er op dat je kind voldoende slaapt, zeker tijdens een toetsweek. Voldoende nachtrust is heel belangrijk voor de concentratie. Dus geen tablets voor het slapen gaan! Zorg er bovendien voor dat er tussen de toetsen door tijd is voor ontspanning en afleiding. Ga in de week zelf niet ook nog oefenen – dit heeft weinig zin en hiermee voer je de druk alleen nog verder op. Misschien kan je je zoon of dochter mee uit lunchen nemen als ‘beloning’ voor het harde werken? Geen betere motivatie dan een schouderklopje!

Heb jij nog tips waarmee je de toetsweek voor je kind (of voor papa en mama) een beetje minder spannend kan maken?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven