Cito toets tips: zo help je je kind door de cito spanning heen

Crisistijd zullen we het nog niet noemen. Maar voor heel veel basisschoolleerlingen is de cito tijd toch een super spannende periode. En laten we hun ouders niet vergeten 😉 . Toch is het ’t beste als iedereen het hoofd koel houdt. Maar goed, dat wist je waarschijnlijk zelf ook al. Alleen hoe doe je dat in zo’n spannende tijd? In dit artikel lees je cito toets tips. Niet voor een zo hoog mogelijke score. Wél voor een zo ontspannen mogelijk kind.

Lees ook: Toetsbare talenten? En alle andere kwaliteiten van mijn kind dan?

Cito toets tips om het hoofdje koel te houden

Het ene kind kan beter met alle cito spanning omgaan dan het andere. Maar stiekem vinden ze het stuk voor stuk waarschijnlijk toch spannend. Heeft jouw kind ook slapeloze nachten vanwege de Citotoets? Da’s niet zo mooi. Uitgerust naar school komen is natuurlijk juist nu heel belangrijk. En dat brengt ons meteen bij de eerste van onze cito toets tips 😉 .

Tip #1: Genoeg slaap en rust

Zorg ervoor dat je kind in de week van de Citotoets genoeg slaapt (minimaal 8 uur). Een goede nachtrust is belangrijk als je de volgende dag optimaal wilt presteren. Ook is ontspanning in het algemeen erg belangrijk. Dan slapen ze meteen beter 😉 Laat je kind op de dagen van de toets zijn/haar hoofd geregeld leegmaken door samen lekker te bewegen, een spelletje te spelen of een film te kijken. Een leeg hoofd en innerlijke rust zijn het beste medicijn voor een goede concentratie!

Tip #2: Toon interesse (maar met mate)

Komt je kind thuis na het maken van één van de onderdelen, wees dan geïnteresseerd. Vraag hoe het ging en waar de vragen over gingen. Geef je kind de mogelijkheid om zijn verhaal te doen zodat hij kan ontladen. Maar ga niet té ver. Het hoeft geen kruisverhoor te worden 😉 . Waarschijnlijk vind jij het als ouder net zo spannend als je kind. Jij wil alles weten, maar je kind is na zo’n dag Citotoets vast ook wel toe aan wat anders. Dat brengt ons bij de volgende tip.

Tip #3: Make it fun

Nog een toppertje onder onze cito toets tips (al zeggen we het zelf): maak er er wat leuks van. Is zoon- of dochterlief het spreekwoordelijke ei kwijt? En ben jij op de hoogte? Dan wordt het tijd voor wat leuks. Je mag best eens met je kind vieren dat de eerste horde erop zit en dat het zijn/haar best heeft gedaan. We hadden het al gezegd: zorg voor voldoende rust en ontspanning. En daar kan ook best een potje inspanning bij horen trouwens. Potje voetbal dan maar?

Cito toets tips voor tijdens de toets

Natuurlijk kan je als mama niet mee die klas in en het handje van je kind vasthouden. Al zou een deel van je dat stiekem toch het liefste doen 😉 . Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je je kind kunt meegeven voor tijdens de toets.

  • Neem de tijd en maak de toets niet te snel. Lees de teksten, vragen en antwoorden rustig door.
  • Lees de teksten en vragen goed. Soms wordt het antwoord eigenlijk al weggegeven.
  • Sla een vraag over als je er niet uitkomt. Laat hem even voor wat het is en kijk er later nog eens naar. Soms snap je dan ineens wat er bedoeld wordt. Let wel op dat je de overgeslagen vraag ook overslaat op je antwoordenblad zodat je niet op de verkeerde plek gaat invullen!
  • Zorg dat je aan het eind van de toets alle vragen hebt ingevuld. Heb je een vraag overgeslagen en weet je ook later echt niet wat het antwoord is, vul dan in ieder geval iets in. Iets is in dit geval beter dan niets.
  • Eet en drink gezond. Zoet eten en drinken vermindert je denk- en concentratievermogen. Kies voor gezonde snacks die je hersenen een oppepper geven, zoals een bruine boterham, een banaan en water. Van kauwgom kauwen wordt gezegd dat het een positief effect zou hebben op de concentratie. Let wel op dat de kauwgom suikervrij is.

Klaar?

Is de hele toets achter de rug? Vier dan een klein feestje omdat je kind het geflikt heeft! Laat merken dat je trots bent, ongeacht de uitslag. Want dat ben je toch ook? Eventueel kun je je kind als beloning ergens mee naartoe nemen. Ook een mooie manier om te ontladen. Bespreek natuurlijk even met je kind dat het geen zin heeft om tot de uitslag in de stress te zitten; dat heeft geen effect op de eindscore en is dus verspilde energie, en vaak nog negatief ook nog.

De uitslag

Is de uitslag van de toets anders dan je had verwacht, vraag dan een gesprek met de leerkracht van je kind aan. Het kan zijn dat hij of zij (op basis van eerder behaalde resultaten, werkhouding, etc.) een ander niveau adviseert. Is de uitslag veel lager dan de leerkracht had gedacht, dan is het mogelijk dat je kind de toets (met andere vragen) opnieuw maakt.

Een belangrijk detail is dat je je beseft dat de Citotoets geen intelligentietest is. Zoals Cito het zelf mooi verwoordt: ‘Er zijn meer eigenschappen die van invloed zijn op schoolprestaties. Denk bijvoorbeeld aan concentratie, doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid en belangstelling.’

Door Linda Rijpert – Onderwijsredacteur Squla

Lees ook: Citotoets: Geef de leraar het nakijken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven