Citotoets: de uitslag

Uitslagen Citotoets 2012


Deze week ontvangen de deelnemende scholen leerlingrapporten met uitslagen van de Citotoets. In die leerlingrapporten wordt -op basis van de standaardscore- een onafhankelijk advies gegeven over de mogelijkheden van een leerling in de diverse brugklastypen. In 2012 behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 536,0. Het best passende brugklastype bij deze score is gemengde/theoretische leerweg en havo.

De adviezen op basis van de Citotoets laten eenzelfde beeld zien als voorgaande jaren: ongeveer evenveel leerlingen hebben een advies voor vwo, havo of een van de leerwegen in het vmbo gekregen. Dat is al jaren zo. Wel zijn er de laatste twee jaar aanwijzingen dat de prestaties op de onderdelen taal en rekenen licht stijgen.

Maximale score

Geen enkel kind heeft alle 200 opgaven op het gebied van Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden goed beantwoord. Drie kinderen hebben slechts één fout gemaakt in de toets. In totaal hebben 4.349 kinderen een standaardscore van 550 behaald. Deze leerlingen hebben in totaal 15 of minder fouten gemaakt in de 200 opgaven.

Verschillen jongens en meisjes

Net als in voorgaande jaren halen jongens gemiddeld iets hogere standaardscores dan meisjes. Jongens en meisjes presteren op de verschillende onderdelen van de Eindtoets (gemiddeld genomen) duidelijk verschillend. Net als in 2011 scoren meisjes gemiddeld hoger bij Taal. Bij Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden is het verschil tussen jongens en meisjes vrij stabiel. Jongens scoren op deze onderdelen hoger dan meisjes al is er bij Studievaardigheden nauwelijks sprake van een verschil. Op alle onderdelen scoren vroege leerlingen hoger dan de overige leerlingen. Meer meisjes dan jongens zijn een vroege leerling.

Onafhankelijk advies

De Citotoets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. De toets geeft een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool.

(Bron: www.cito.nl)

In mijn blog over de Citotoets van een paar weken geleden schreef ik dat we de uitslag van zoonlief in de week van 5 maart zouden kunnen verwachten, deze week dus. Ik moet zeggen dat ik het best spannend vond. Je hoopt tenslotte dat je kind een goede score heeft, die het advies van de school zal ondersteunen. Gisteren hoorde manlief van een goede kennis dat zijn zoon de uitslag al binnen had. Wij hadden toen helaas nog niets gehoord.

Vanmorgen was het gelukkig voor mijn zoon en zijn klasgenootjes ook zo ver. De leerlingen werden op alfabetische volgorde één voor één bij de leerkracht geroepen, die voor deze gelegenheid in een aparte ruimte was gaan zitten. Gezamenlijk werd het Leerlingrapport bekeken en besproken, daarna in een envelop gedaan, die gesloten mee werd gegeven aan de leerling.

Zoonlief kwam rond half één thuis en riep meteen dat hij de uitslag van de Cito had. ‘En?’, vroeg ik vol verwachting. Hij gaf me triomfantelijk de gesloten envelop en toen wist ik al dat het goed zat. Een prachtige score van 546, wat het VWO advies van de school geheel ondersteunt. Ik ben heel blij voor mijn zoon en tevens super trots. Natuurlijk zou ik dit ook bij een andere score geweest zijn, want hij had er heel erg zijn best voor gedaan. En meer dan je best kun je nu eenmaal niet doen.

Voor mijn zoon is dit een duidelijke bevestiging en een goede stimulans. Dit laatste zal hij op zijn nieuwe school zeer zeker nodig hebben, want dan moet hij zich tenslotte weer helemaal opnieuw bewijzen.

2 gedachten over “Citotoets: de uitslag”

  1. Klein puntje van kritiek: er zijn geen mindere scores!! Er zijn andere scores! Het is geen prestatietest. Het is een meetinstrument dat meet op welk schoolniveau een kind functioneerd. Als je spreekt over een mindere score dan zet je daar veel mensen mee in een hoek, immers de meeste leerlingen krijgen een VMBO advies. Om eerlijk te zijn zijn mensen met een VMBO opleiding onmisbaar in de samenleving… Zonder verzorgenden, vuilnismannen, winkelpersoneel, receptionistes, secretaresses enz enz hebben we geen functionerende samenleving. Een universitaire onderzoeker minder is geen ramp, een vuilnisman minder levert grote problemen op!
    Het valt me ook op dat ik alleen maar ouders een citoscore “trots” bekend zie maken als het een score op VWO niveau is. Hoe komt dat? Is de samenleving al zo diep gezonken dat je je als ouders schaamt voor een lagere score?
    Er stond onlangs in het magazine “vrouw” een column van een moeder die mijn beeld bevestigd..
    Ik word daar een beetje verdrietig van..
    Als ouder moet je altijd trots zijn op de prestaties van je kind ongeacht wat de uitslag van het omhooggevallen meetinstrument ook is…

    En nee, ik gooi de score van mijn kind niet open en bloot. Ze heeft een score die bij haar past en ook past bij de school waar ze is toegelaten en waar ze graag heen wilde..
    Ik ben trots op haar!!! Hoe dan ook..

    1. Avatar foto
      Jeanne van Dijk

      Hallo Lisette,

      Leuk dat je reageert.
      Ik ben het met je eens, dat de term “andere score” passender is, al blijft mijn gevoel er
      hetzelfde bij. Ik heb het in mijn blog gewijzigd.

      Als jouw mening over mij is dat ik niet trots zou zijn op mijn zoon als hij een VMBO of ander advies zou hebben, dan heb je mijn blog niet goed gelezen. Ik ben altijd trots op mijn zoon en nu speciaal omdat hij zijn best heeft gedaan en daarbij tevens gebleken is dat hij wat zijn schoolkeuze betreft op het juiste niveau zit. Dat dit VWO is, is voor hem heel fijn. Gezien zijn beroepskeuze heeft hij deze opleiding nodig, dus het is voor hem ook een bevestiging.
      Ik schrijf in mijn blog over mijn kind met betrekking tot de Cito. Ik had daar ook over geschreven als hij VMBO of en ander advies had gehad. Dit speelt in mijn leven en daarover schrijf ik.
      Wat andere ouders denken of vinden over de score van hun kind is hun zaak, daar heb ik niks mee te maken.

      Ik heb dat stuk in “Vrouw” ook gelezen en aan het eind heb ik hardop geroepen: deze vrouw snapt het niet. Het gaat erom dat je kind zo goed mogelijk zijn best doet op zijn eigen niveau. Wat dat niveau is, maakt niet uit, want het gaat erom dat je kind het op school naar zijn zin heeft omdat hij/zij daar past. Als een kind niet mee kan komen op school leidt dat alleen maar tot frustraties. Dat is ook helemaal niet nodig, gewoon een kwestie van de juiste school kiezen.

      Natuurlijk ben je trots op je dochter, dat zou ik ook zijn. Het is toch prachtig dat ze een score heeft die bij haar past en bij de school van haar keuze! Is dit voor jou niet ook een bevestiging?
      Jij hebt de Cito niet zo hoog zitten, voel ik en dat mag, daar ben je vrij in. Ik zie de Cito niet als prestatietest of als “omhooggevallen meetinstrument” zoals jij het omschrijft. Ik heb het altijd gezien als kijken wat de kinderen van het basisonderwijs op hebben gestoken en hoe ze het toe kunnen passen. Niet meer en niet minder.

      Groeten,
      Jeanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven