Bezoek hartje Frankrijk met Lyon, Sint Etienne en Bourbon Lancy

Als je met de auto over de Route du Soleil naar Zuid Europa reist dan kom je langs de grote stad Lyon, het is maar zelden dat men op het idee van een citytrip komt. Maar terwijl je er over de autosnelweg voorbij raast ontgaat je al het moois dat deze mooie stad en streek je te bieden heeft. Een citytrip per vliegtuig maakt Lyon zeker een geschikte bestemming voor een weekendje weg. Maak kennis met het binnenland van Frankrijk en ontdek de pareltjes van de Franse cultuur.

Citytrip Lyon en omgeving; dit is het bezoeken waard

Tijdens een persreis naar Focal, de Franse producent van high end speakers die wereldwijd worden geroemd om hun verbluffende sound en oogstrelend mooie design, leerde ik ook de omgeving van de prachtige stad Lyon kennen. Naast dat we daar volledig gebriefd worden over de Focal Kanta waar ik al eerder over schreef, zien we ook het nodige van de omgeving. In deze blogpost neem ik jullie mee op reis naar dit stukje Frankrijk waar heel veel moois te zien en te beleven valt.

Deze citytrip is niet mijn eerste bezoek aan Lyon trouwens. Vroeger toen ik met mijn ouders mee op vakantie ging naar de Côte d’ Azur en de Costa Brava onderbraken we de lange autorit vaak met vaak een overnachting in de omgeving van Lyon. Negen jaar geleden deed ik dat opnieuw met mijn eigen gezin. Om ook de terugweg na een kampeervakantie aan de Middellandse zee voor onze kinderen – en ook zeker voor onszelf – aangenaam te maken, besloten we ook om een stop-over in Lyon te doen en kennis te maken met de stad waar we al zo vaak langs waren gekomen in een volgepakte voiture. En dat beviel ons allemaal prima. Een fijne afwisseling van een lange en saaie autoreis terug naar Nederland.

Het is voor mij dus al weer een tijdje geleden dat ik Lyon aandeed en ik kijk er -ter voorbereiding van de persreis naar Focal- dus weer erg naar uit om deze derde grote stad van Frankrijk te bezoeken.

Lyon-Saint Exupéry Airport

Via een directe KLM vlucht vanuit Amsterdam vlieg ik, samen met de andere deelnemers van de persreis in ruim een uur naar de luchthaven van Lyon-Saint Exupéry Airport. Dit is een klein en overzichtelijk vliegveld en omdat we alleen handbagage mee hebben voor de driedaagse trip staan we al snel buiten nadat we geland zijn.

Met een gratis pendelbus van de luchthaven worden we naar de pick-up plaats gehaald waar onze huurauto klaarstaat. Het valt me op dat er een heel groot treinstation is waarmee je ook in no-time naar het centrum van Lyon kan reizen. Ideaal als je een weekendje Lyon voor een citytrip boekt.

Parkeren in Lyon

Alhoewel Lyon, na Parijs en Marseille, bekend staat als de derde grote stad van Frankrijk, oogt het in mijn beleving niet als een massale grote stad. Maar het heeft wel de allure van een metropool. Je kan er zonder kleerscheuren gewoon met je auto deelnemen aan het stadsverkeer en het is er minder chaotisch op de weg dan bijvoorbeeld in Parijs.

Lyon citytrip place Bellecour

Wij hebben om drie uur ’s middags een afspraak met de Marketing Director van Focal op het grote plein in het lage gedeelte van Lyon, de Place Bellecour. Dit grote en rood bestrate plein in Lyon is een bezoekje waard tijdens je citytrip. Het is een Frans historisch monument en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Onder dit reusachtige plein bevindt zich een grote parkeergarage. Echt een ideale plek om je auto te parkeren.

Zo kan je het plein als vertrekpunt gebruiken om de stad Lyon te gaan verkennen. Je zou verwachten dat het er op zondagmiddag druk is met het vinden van een parkeerplaats maar er is gelukkig genoeg plek. Met een paar trappen naar boven sta je snel op het Place Bellecour en kijk je uit op een standbeeld van Lodewijk XIV te paard die midden op het rood gekleurde plein staat te schitteren in de middagzon. Wat hebben we een mazzel met het weer!

Lyon citytrip Saone

We maken kennis met Sebastian van Focal die zich die middag als gids opwerpt om ons de mooie plekjes van Lyon te laten zien. Vanaf het plein lopen we richting het historische centrum van de Franse metropool. We steken de rivier de Saône over en aanschouwen het hoger gelegen gedeelte van de stad met de Notre-Dame de Fourvière als blikvanger op de top van de heuvel.

Kabeltrein tijdens je citytrip in Lyon

Ik herinner mij van mijn vorige bezoek aan Lyon dat het een hele klim naar boven is en ik ben dan ook stiekem wel een beetje opgelucht. Sebastian koopt namelijk tickets voor ons zodat we met een kabeltrein naar boven kunnen, zo hoeven we niet in de hitte te klimmen. Het is er druk met toeristen maar we hoeven niet lang te wachten omdat de tram die met behulp van een kabel naar boven wordt getrokken om de 10 minuten vertrekt. Boven aangekomen weet je niet hoe snel je je camera wil pakken, want wat een adembenemend uitzicht, dat wil je vastleggen op digitaal beeld!

Notre Dame de Fourviere Lyon

Notre-Dame de Fourvière

Als eerste bezoeken we tijdens onze citytrip de Notre-Dame de Fourvière in Lyon. De witte beroemde basiliek die zo kenmerkend de skyline van de Fourvière heuvel siert. Deze kerk dateert uit 1872 en geniet elk jaar in de maand december internationale aandacht tijdens het evenement Fête des lumières, oftwel het lichtfeest van Lyon. De basiliek en vele andere objecten in de stad worden dan op een artistieke manier verlicht. Het wereldberoemde lichtfeest vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en is bedoeld om de maagd Maria te vereren. Zij is sinds 1643 de beschermheilige van de stad Lyon na een grote pestuitbraak.

Notre Dame de Fourviere binnenkant koepel

De kerk is die middag toegankelijk voor het publiek en het valt me op dat er naast de toeristen ook veel mensen zijn die er kwamen voor het zondagsgebed. Om de paar minuten wordt er ‘sssstttt’ geroepen omdat het geroezemoes telkens aanzwelt. Ik geniet van de bijzondere sfeer, de prachtige glas in lood ramen, de uitbundige aankleding van de kerk en de vele kaarsjes die zijn ontstoken voor dierbaren die we moeten missen.

citytrip Lyon uitzicht stad

Uitzicht over de stad Lyon en haar omgeving

Weer buitengekomen is het tijd om van het prachtige uitzicht te genieten vanaf de Fourvière heuvel op het lage gedeelte van de stad. Dit is echt een aanrader als je een citytrip in Lyon maakt. Je kunt heel ver kijken en eindeloos veel foto’s maken van de vergezichten.

Lyon Theatre Romains de Fourviere

Openluchttheater

Voordat we weer naar beneden gaan laat Sebastian ons ook nog een andere zeer indrukwekkende bezienswaardigheid zien. Het openluchttheater uit de Romeinse tijd, Théâtres Romains de Fourvière. Lyon was in het begin van onze jaartelling de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De Romeinse opgravingen met een geweldig Amfitheater zijn hier nog de getuigen van. Het schijnt een geweldige akoestiek te hebben met twee theaters in de openlucht. In de maand juni worden er elk jaar openlucht optredens gegeven met toneel en muziek door artiesten uit alle landen. Dit mag je dus echt niet overslaan als je in de maand juni op citytrip in Lyon bent!

Lyon historisch centrum citytrip

Het historisch centrum van Lyon

We vervolgen onze weg terug naar beneden met de kabeltram. Voor je het weet sta je weer beneden op de grond in het laaggelegen historische centrum van Lyon. Er is volop drukte en vertier, veel terrassen en veel bezoekers. We passeren de beroemde kathedraal van Lyon die officieel église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne heet maar ook vaak cathédrale Saint-Jean of primatie van Lyon wordt genoemd. Deze bezoeken we echter niet maar het is wel een aanbeveling tijdens je citytrip naar Lyon. Wij zijn echter toe aan een verkoelend drankje op een terras.

Het valt nog niet mee om een vrij tafeltje te vinden in de namiddag van de zonovergoten zondag in Lyon maar na even zoeken strijken we neer bij Bar Le Florian. Schilderachtig gelegen aan Place de la Baleine genieten we in de schaduw van een verfrissende borrel. Daarna vervolgen we onze tour weer richting de parkeergarage en steken de rivier Saône over via de rode brug Passarelle du Palais de Justice. Van een slotjesbrug is geen sprake meer, dat werd te zwaar. Nu hangen er allemaal liefdesverklaringen van rode kartonnen hartjes, wel zo leuk vind ik.

Lyon Fontaine des Jacobins

Op onze weg terug komen we nog langs Fontaine des Jacobins, een instagram waardig plein met fonteinen uit 1556. Vanaf daar is het nog een klein eindje wandelen naar Place Bellecour waar onze rental car staat geparkeerd.

Hotel The Originals Domaine la Charpinière (ex Relais du Silence)

We verlaten de stad Lyon tijdens onze citytrip en rijden richting het westen naar Saint Etienne waar in de buurt het hotel ligt waar we overnachten. Na een tocht van zo’n 60 minuten arriveren we in het dorpje Saint-Galmier, gelegen in het departement Loire.

Er zijn kamers voor ons gereserveerd in het zeer rustig gelegen Hotel The Originals Domaine la Charpinière (ex Relais du Silence). Het ligt net buiten de dorpsgrens en het complex is geheel laagbouw. We checken in en krijgen allemaal een kamer toegewezen in het nieuwe gedeelte. Tijd om even uit te rusten en op te frissen voordat we gaan dineren.

hotel la charpiniere saint galmiers

Spa & relax hotel

Doordat het hotel la Charpinière geen verdiepingen heeft is de oppervlakte van het terrein en de gebouwen best groot. Het is dan ook eventjes lopen door de gangen totdat ik bij mijn kamer ben gearriveerd. Een heerlijke tweepersoonskamer met badkamer, minibar en eigen terras. Heerlijk, daar houd ik van. Ik open de terrasdeuren en kijk uit op een gemeubileerd terras, een tuin en aan de overkant zie ik ook hotelkamers met elk een terras. Er ligt een witte katoenen badjas van badstof klaar op bed die je kunt gebruiken als je naar het zwembad wilt of gebruik wilt maken van de spafaciliteiten.

Hotel la Charpiniere zwembad

Helaas heb ik daar niet genoeg tijd voor. Ik maak een kop thee, plof op bed en voel gelijk dat dit een heerlijk matras is. Wat zal ik vanavond lekker slapen. Maar eerst gaan we met het gezelschap van de persreis nog een hapje eten. Daar verheug ik me op want de Franse keuken staat bekend om haar culinaire hoogstandjes en bourgondische invloeden van de streek.

Op het terras bij het hotel, waar je overigens ook perfect kunt dineren, borrelen we eerst nog even voordat we te voet richting het restaurant vertrekken. Een wandeling van een kleine 10 minuten naar het dorpje Saint-Galmier, bekend om haar waterbronnen waar het prestigieuze natuurlijk bruisend mineraalwater Badoit opborrelt. Dit gebottelde bronwater is trouwens gratis voor alle inwoners van dit Franse dorpje.

Restaurant O Deux Bouchons in Saint-Galmier

We dineren die avond bij een typisch lokaal restaurant –O Deux Bouchons– waar we zeer hartelijk welkom worden geheten. De menu’s staan met wit krijt op zwarte borden geschreven en de prijs-kwaliteit verhouding is werkelijk top. De sfeer is ongedwongen, het interieur oogt wat gedateerd maar de fijne ambiance en combinatie met het voortreffelijke eten maken dit een restaurant waar ik absoluut nog een keer heen zou gaan. Ik koos vooraf voor een tartaar van zalm, het hoofdgerecht was kabeljauwfilet en het dessert was een overheerlijke tiramisu van Nutella en Speculoos. Te lekker en voor mij iets te machtig. Samen met de heerlijke lokale wijnen en het bruisende Badoit bronwater was het een perfect diner in een informele setting. Echt een aanrader!

Ontbijt Hotel la Charpinière

Na een gezellige maaltijd wandelen we terug naar Hotel la Charpinière en trekt iedereen zich terug in zijn kamers voor een welverdiende nachtrust. Ik neem nog even een verfrissende regendouche en val daarna als een blok in slaap. Het is er zo heerlijk rustig en het bed ligt zo fijn dat ik zonder ’s nachts wakker te worden in één ruk doorslaap.

Ik sta op tijd op om te douchen, aan te kleden en ruim de tijd te hebben voor het ontbijt voordat we de fabrieken van Focal gaan bezoeken. De ontbijtruimte is sfeervol ingericht en er is voor ons al een tafel gereserveerd. Ik ga eerst op zoek naar koffie en een behulpzame dame wijst mij vriendelijk de weg waar ik een cappuccino kan halen. Heerlijke koffie van versgemalen koffieboontjes en verse melk. Daarnaast staat een grote jus d’orange apparaat waar je verse sinaasappelsap kunt laten persen.

 Ontbijt Hotel la Charpiniere verse honing

Ik zie een ruime keuze in verse croissants, die échte, die je alleen in Frankrijk vindt. Daarnaast ook pain aux chocolats, baguettes en gewoon brood en toast. Met het flensjesapparaat maak je met 1 druk op de knop 2 verse minipannenkoekjes. Je kunt zelf je ei naar wens zacht of hard koken of kiezen uit scrambled eggs, worstjes en bacon. Voor op brood kun je kiezen uit diverse Franse kazen, vleeswaren, jams en nog veel meer. Eet je ’s morgens graag cereals? Dan heb je ook ruime keuze en dat kun je aanvullen met diverse yoghurt smaken en verse fruitsalade. Het meest opvallend vind ik de schuin opgestelde honingplaat waar het honing uit de graten druipt. Verser dan dit kun je het niet krijgen.

Saint Etienne en restaurant Le Canopy

Na het uitgebreide ontbijt is het tijd om naar het hoofddoel van onze persreis te gaan, het bezoeken van de Focal fabriek in Saint Etainne. In mijn andere blogpost voor Mamsatwork lees je daar alles over. Een intensieve en leerzame dag sluiten we ’s avonds af met een diner in het centrum van Saint Etienne bij restaurant Le Canopy.

Net als de vorige avond een typisch Frans restaurant met lokale gerechten. Alhoewel ik mij aardig in de Franse taal red is het toch ook fijn dat het bedienend personeel het ook leuk vindt om Engels met ons te praten. De inrichting is modern en strak en het valt me op dat het behoorlijk rustig is in het restaurant, maar het is maandagavond en dat verklaart misschien het geringe aantal gasten.

Restaurant Le Canopy boeuf

De menukaart is niet al te uitgebreid zodat je geen last hebt van keuzestress. Ik kies als entree een gerechtje met avocado en garnalen dat wordt opgediend in een dun en krokant gebakken creatie van deeg. Erg lekker! Deze avond kies ik voor vlees. De regio staat bekend om het malse rundvlees van de witte koeien en dat wil ik natuurlijk wel eens proeven. Ik krijg een warm rechthoekig granieten bord geserveerd met een medium gebakken filet de boeuf in een romige champignonsaus.

Ze hebben niets teveel gezegd, wat is dit vlees mals en sappig! Zo krijg je het zelden bij ons in Nederland. Als nagerecht kies ik een kaasplankje maar dit blijkt een zeer royaal gevuld bord met overheerlijke Franse kazen te zijn. Ik had wat kleine stukjes kaas verwacht maar dit overtrof werkelijk alles. Ook hier worden weer wijnen uit de regio geschonken die de finishing touch van de smakelijke maaltijd zijn. Zeer laat zijn we uiteindelijk weer terug in Hotel la Charpinière.

Bourbon Lancy; mooie aanvulling op je Lyon citytrip

De volgende ochtend gaat de wekker weer vroeg. Na het ontbijt checken we uit voor een rit van 2 uur in de auto richting het noorden naar het dorpje Bourbon Lancy. Daar bevindt zich de kastenfabriek van Focal waar de houten kasten worden gemaakt. De omgeving is er prachtig met een glooiend landschap waar witte koeien vredig grazen. Na een rondleiding in de Focal fabriek sluiten we de persreis af met een lunch in het pittoreske dorpje Bourbon Lancy.

We parkeren de auto in het oude en historische centrum van het kleine dorpje en gaan daar verder te voet in de autovrije zone. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Ik zie oude vakwerkhuizen en de bewoners hebben veel bloembakken geplaatst die zorgvuldig worden bijgehouden.

La Grignotte du Vieux Bourbon is de naam van het kleine restaurantje dat midden in het mooie middeleeuws centrum ligt. De inrichting is knus en traditioneel en de bediening vriendelijk. Ik kies voor een hartige crêpe met zalm die overheerlijk smaakt en maak van de gelegenheid gebruik nog even er tussen uit te knijpen en wat foto’s te maken van de betoverende omgeving terwijl de anderen nog een koffie bestellen. Er is zoveel moois te zien dat ik nog graag wil ontdekken. Ik schiet nog wat mooie plaatjes van pittoreske middeleeuwse straatjes.

Daarna beginnen we aan onze terugreis naar de luchthaven van Lyon, een rit die zo’n twee uur duurt. ’s Avonds landen we weer op Schiphol en nemen we afscheid van elkaar.

Conclusie van mijn citytrip richting Lyon en omgeving

Ik kijk terug op een fantastische reis en was nog graag wat langer gebleven om de omgeving wat beter te leren kennen. Lyon kan ik je van harte aanbevelen als fijne stop-over van een autovakantie naar het zuiden en ook als weekend stredentrip is het een fijne metropool om de stad met oude historie en vele bezienswaardigheden te ontdekken.

Het Hotel la Charpinière ligt een uurtje rijden van het bruisende Lyon en is een heerlijk rustig oord om te ontspannen. Het is een kindvriendelijk hotel met een buitenzwembad en veel ruimte om te wandelen met speeltuintjes. Er is ook een spa waar je tegen betaling beautybehandelingen en massages kunt boeken. De kamers zijn schoon, modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Het terras met zitje is erg fijn.

Als je door de binnenlanden van Frankrijk rijdt dan is een bezoekje aan het middeleeuwse dorpje Bourbon Lancy met zijn fleurige bloemen en oude vakwerkhuizen echt een must-see.

Kortom, zoek je nog een leuke bestemming waar het fijn vertoeven is en waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes, dan is deze regio van Frankrijk een echte aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven