Click pvc of plak pvc? Dit zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen

Overweeg jij een click pvc vloer, maar weet je nog niet of je voor een click pvc of plak pvc vloer wilt gaan? Dan hoop ik dat ik je met dit blog wat meer informatie kan geven over de verschillen tussen click en plak pvc. Uiteraard neem ik hierin ook de voordelen en de nadelen met je door zodat je een goede keuze kan maken.

click pvc of plak pvc vloer, verschillen, voordelen en nadelen

Click pvc of plak pvc, welke keuze maak je?

Een deel van je keuze is gebaseerd op je eigen voorkeur, dat staat denk ik buiten kijf. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen een click pvc en een plak pvc vloer die je keuze kunnen beïnvloeden. Het grootste verschil is wel dat een plak pvc vloer door een vakman gelegd moet worden. Een click pvc vloer kan je eventueel zelf leggen. Kostentechnisch gezien kan het dus heel interessant zijn om te kiezen voor een click pvc vloer.

Een ander groot verschil is dat een plak pvc vloer een 100% egale ondervloer vereist. Bij een click pvc vloer ben je iets flexibeler.

Wat is beter? Click pvc of plak pvc?

Of je beter kiest voor een click pvc of voor een plak pvc is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie en de omstandigheden in je huis. In ons geval was een plak pvc vloer niet de slimste keuze. We willen wellicht nog een grotere verbouwing doen over een paar jaar en dan is het fijn om de vloer er deels uit te kunnen halen en te hergebruiken. Dat gaat met een click pvc vloer wel en met een plak pvc vloer niet.

Verder hebben wij zelf de vloer geëgaliseerd en het blijkt wel dat ook dit een kunst op zich is. Hij is prima geëgaliseerd voor de click pvc tegel, maar voor plak pvc zou de ondervloer er toch echt een tandje strakker in moeten liggen. Omdat wij toch al voor de click hebben gekozen konden wij hierop bezuinigen door het zelf te doen. Bij een plak pvc hadden we echter voor het egaliseren een vakman moeten laten komen.

plak pvc vloer of click pvc vloer kiezen

Kiezen voor click pvc of plak pvc met vloerverwarming?

Heb je vloerverwarming in huis? Of ga je verhuizen naar een huis waar je gelijk vloerverwarming in laat leggen? Dan is een plak pvc vloer beter qua rendement dan een click pvc vloer. Maar ook met een click pvc vloer kan je gebruik maken van vloerverwarming. Het verschil zit hem erin dat de click pvc vloer een ondervloer vast heeft zitten aan de click tegel. Hierdoor komt de warmte van de vloerverwarming iets minder makkelijk door de click tegel heen dan bij een geplakte pvc. Toch is ook het rendement van een click pvc tegel prima als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met laminaat.

Het grootste voordeel van plak pvc is het feit dat je geen ondervloer nodig hebt. Plak pvc wordt dan ook direct op de basis vloer verlijmd en is hierdoor de meest geschikte oplossing voor huizen met vloerverwarming. Daarnaast neemt een pvc vloer de warmte sneller op en kan hierdoor de warmte sneller afgeven. Dat scheelt ook weer in de energierekening.

Wil je een überstrak afgewerkte vloer zonder plinten?

Zou jij graag een huis willen zonder plinten? Dan is een plak pvc vloer daar geschikter voor dan een click pvc tegel. Logisch ook, want de plak pvc kan je mooi tot in de hoeken tegen de wand verlijmen waardoor je een prachtig strakke look krijgt. Een kitnaadje tussen de wand en de vloer is dan voldoende om je vloer mooi af te werken.

Met een pvc click tegel werkt het wat anders. Je hebt namelijk wat ruimte nodig om die click pvc tegel goed te kunnen leggen. Ook met betrekking tot eventueel ‘werken’ van de vloer (dat minimaal is) is het slim om hem niet helemaal strak van wand tot wand te leggen. Daarnaast is het praktisch onuitvoerbaar. Je moet de tegel namelijk op maat zagen bij het leggen van de pvc vloer. Het zou knap zijn als je dat zo netjes recht voor elkaar krijgt dat er nergens een plint als afwerking nodig is.

In een hele kleine ruimte is het wellicht wel mogelijk. Check hieronder de foto’s maar eens. Wij hebben dus een click pvc vloer gelegd waarbij we door het hele huis gewoon plinten gaan plaatsen. Alleen in het toilet hebben we de vloer doorgelegd en hebben we de naden afgekit. Doordat we hier de vloer ’toevallig’ heel netjes hebben gelegd was dat een optie. In de rest van ons huis zou dat niet te doen zijn.

Click pvc tegel niet volledig strak tegen de muur gelegd in ons kantoor aan huis
Click pvc zo strak mogelijk gelegd in het toilet en afgekit met de muur voor een strakke look

Meer mogelijkheden qua patroon bij plak pvc

Als je kiest voor een plak pvc vloer dan heb je meer mogelijkheden op het gebied van het patroon van de pvc vloer. Je kan namelijk eenvoudig het patroon uitdenken zoals jij het hebben wilt. Je hoeft geen rekening te houden met de verbindingen die een click pvc vloer wel heeft. Door die verbindingen ben je bij een click pvc vloer gebonden aan het patroon op de aangeleverde tegels.

Plak pvc ligt strakker

Gevoelsmatig denk ik dat een plak pvc vloer er strakker in ligt dan een click pvc vloer. Nu heb ik zelf geen ervaring met een plak pvc vloer, maar aangezien een click pvc vloer ‘los’ ligt in de ruimte lijkt me dit een logisch gevolg.

Verschillen click pvc of voor plak pvc (in het kort):

 • Heb je een wat lager budget dan is een click pvc vloer voordeliger mdat je deze zelf kan leggen
 • Een plak pvc vloer is strakker te leggen dan een click pvc vloer
 • Bij een plak pvc vloer dient de ondervloer echt strak geëgaliseerd te zijn
 • Een click pvc vloer hoeft geen geëgaliseerde ondervloer en deze pvc vloer kan je zelfs over tegels heen leggen!
 • Wil je nog een keer verbouwen of verhuizen? Een click pvc vloer kan je er weer uithalen
 • Bij vloerverwarming heeft een plak pvc vloer een beter rendement dan een click pvc vloer
 • Plak pvc maakt minder geluid als je er over heenloopt dan een click pvc vloer
 • Heb je weinig tot geen ruimte met betrekking tot je binnendeuren en kozijnen? Een Plak pvc vloer is dunner dan een click pvc vloer.
 • Wil je graag een pvc vloer in je badkamer? Kies dan voor plak pvc. Hier lees je waarom een plak pvc vloer in de badkamer verstandiger is.

Waar kies jij voor?

Ik hoop dat ik je met dit blog een goed beeld heb kunnen geven van de mogelijkheden en de verschillen van click pvc of plak pvc. Succes met het maken van je keuze in ieder geval!

1 gedachte over “Click pvc of plak pvc? Dit zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen”

 1. Goedemorgen,
  Even een vraag wij krijgen een huis zonder kruipkelder.
  nu hoorde ik dat je geen plak PVC kon gebruiken ivm vocht.
  klopt dit of?
  mvg,

  Rob,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven