Tijd voor cocooning is belangrijk om weer energie te krijgen

Neem jij ook de tijd voor cocooning? Zo….. dat was even wennen weer hier in huis, na 16 dagen heerlijke kerstvakantie, waarin veel minder moet en meer mag. Met feestdagen die je helemaal uit de structuur brengen. Dat je opstaat en niet weet welke dag het is. En dan pats boem….. gaat plots de wekker weer. Weer vroeg uit de veren en in de actie van dingen die allemaal van je verwacht worden. Voor mij enorm wennen in deze donkere dagen om naast mijn bed te stappen. Om maar niet te spreken van mijn tieners die echt nog langer behoefte aan rust en cocooning hebben.

cocooning
Stockfoto van vrouw op bank door stockfour

Cocooning is hartstikke verstandig!

En geef ze eens ongelijk. Kijk eens buiten. Groeien er nu blaadjes aan de bomen? Zie je bloemen uit de grond schieten? Zie je veel dieren actief of jonge dieren voorbij komen? Groeit het gras nu in jouw tuin?

Wij hebben grote vissen in de tuin die nu maanden niets doen. Ze krijgen zelfs geen eten. Ze liggen heerlijk op de bodem te niksen. Soms kijken ze elkaar volgens mij aan en na een kort overleg besluiten ze te blijven liggen. Lui en zonder prikkels. Lekker opladen tot er weer actievere tijden komen en ze weer meer energie krijgen. En dat doen ze zodra de dagen weer lichter worden. Zodra de temperatuur weer wat hoger wordt. Dan komt er langzaamaan weer meer energie en leven in de brouwerij.

Een jaar doorknallen in plaats van cocooning

Mensen zijn ook een natuurlijk gegeven, maar toch vinden wij het nodig om het hele jaar goed door te knallen. Terwijl ook wij behoefte hebben aan cocooning. Zeker na een pittige Sinterklaastijd met jonge kinderen. Een kerstperiode. Een oud op nieuw vieren. Een vakantie met veel lekker gelummel en gelanterfant. Maar dan nu dus weer aan de slag. Het is okay om weer structuur te hebben, want daar gedijen de meeste mensen goed op, maar vergeet niet op te laden.

Even opladen

Deze overgang na de vakantie kan enorm veel moeite kosten. Weer actief worden en vroeg uit de veren. Om mij heen zag ik afgelopen weken veel vermoeide kinderen en volwassenen. Eigenlijk is het gewoon tijd om net als mijn vissen even lekker terug te kruipen. Met mijn tieners of alleen op de bank. Met een dekentje, wat lekkers en een warme kop thee. Kijkend naar een goede film. Of een moment ontspannen in de warme badkuip. Even opladen.

Toch moeten kinderen blijven presteren

Midden in deze winterse tijd wordt de Cito afgenomen bij kinderen en komt er een proefwerkweek voor pubers. Wordt getest hoeveel appels je eigenlijk laat groeien in de winter. Pal na een indrukwekkende maand en in een winterse tijd worden de prestaties gemeten, in plaats van dat er ruimte is voor cocooning. Rondom onze Blue Monday. De dag die onder andere om deze redenen verklaard is tot de meest depressieve dag van het jaar. Nou dat geloof ik. Ik ben ook net als de natuur nu niet in mijn beste periode.

Ontspanning in je lijf en hoofd

Dus neem tijd voor meer ontspanning in deze tijd, voor cocooning. Als ouder en kind. Net als de natuur. Je laadt weer op met ontspanning. En je kent het vast wel dat juist dan de meest toffe nieuwe ideeën weer opborrelen. Daarnaast is er het gevaar dat als we ook kinderen leren om maar door en door te gaan het voor je hele lijf en brein niet helpend is.

Tip: Ga masseren!

Neem zelf en met je gezin de tijd voor ontspanning. Masseer je kinderen eens terwijl je naast elkaar op de bank zit of ze naar bed brengt. Korte kleine voet-, hoofd- of rugmassages helpen enorm in jullie ontspanning en verbinding. Juist in deze tijd van samen even terugtrekken in jullie winterse warme hutje.

Wil jij meer weten over deze korte effectieve ontspanningsoefeningen voor in jouw gezin?
Wil jij in het nieuwe jaar meer rust en ontspanning in jullie gezin? Neem dan contact met me op of kom naar onze avond vol informatie, inspiratie en waardevolle massage-oefeningen die je thuis samen dagelijks even in kan zetten. Voor een rustiger lijf en meer verbinding met elkaar.

Om van een vol hoofd en spanning naar meer rust in je lichaam en verbinding met elkaar te gaan in deze wintertijd. Omdat het voor jezelf als ouder en je kind enorm waardevol is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven