In iedere relatie komen wel eens discussies of ruzies voor. Vaak gaan deze discussies over de meest onbenullige zaken en worden ze ook nog gevoerd op een avond die nét zo leuk of gezellig had moeten worden. No pressure at all. Wat begint als een klein meningsverschil, kan al snel uitmonden in een gigantische ruzie. Met als gevolg dat je allebei stilzwijgend in bed ligt en baalt van de hele ontstane situatie. Toch zal jij echt niet de eerste stap zetten tot verzoening. Herkenbaar? Vast wel! Toch is er een techniek om de communicatie in je relatie te verbeteren.
Gelukkig is er nu een theorie die ons de sleutel geeft tot effectieve communicatie. Wedden dat jij nu (bijna) nooit meer slachtoffer wordt van een verpeste date night of een geforceerd “leuke” kerstavond? 😉
Communicatie relatie verbeteren; hoe ga jij om met je emoties?
Hoe jij omgaat met emoties, kan heel anders zijn dan de manier waarop je partner dit doet. De één zal schreeuwend en vloekend te keer gaan tijdens een ruzie, terwijl de ander stilzwijgend aan tafel blijft zitten of zelfs zal weglopen. Als er één ding zeker is, is dat de manier waarop jij emoties reguleert invloed heeft op jouw mentale en fysieke gesteldheid. Maar hoe kan je die communicatie in je relatie verbeteren? In de cognitieve therapie werd altijd verwezen naar de gedachtes die jij hebt en hoe je deze kunt veranderen om je beter te voelen. Maar is dit wel echt effectief?
Lees ook: wist jij dat partners in een goede relatie gemiddeld zwaarder zijn?
Positieve effecten van mindfulness in plaats van ellenlange discussies
Tegenwoordig wordt er steeds meer stilgestaan bij de positieve effecten van mindfulness. Bij mindfulness verander je jouw gedachtes niet, maar accepteer je de gedachtes zoals ze zijn en heb je een objectieve relatie met deze gedachtes, dus zonder oordeel.
Vanuit de mindfulness is de self-determenation theory (SDT) tot stand gekomen waarin de integratieve emotie regulatie wordt gepromoot. Hierdoor kan je ook de communicatie in je relatie verbeteren. Deze manier van emoties reguleren zou gezond zijn omdat je een geïnteresseerde en tolerante houding aanneemt ten aanzien van negatieve emoties. Zo kan je de oorzaken achterhalen. Doordat jijzelf je eigen emoties en gedachtes accepteert zoals ze zijn (positief én negatief), kun je met een open en geïnteresseerde houding persoonlijke conflicten oplossen. De empathie voor de ander wordt hierdoor namelijk vergroot.
Je gaat dus niet meer, zoals in de traditionele cognitieve therapie, je eigen emoties wegstoppen of je gedachtes proberen te veranderen.
Onderzoek naar verbeteren communicatie, goed voor je relatie
In recent onderzoek van Shahar, Kalman-Halevi & Roth (2018) werden drie verschillende manieren van emotie regulatie tijdens discussies tussen romantische partners onderzocht. Namelijk; onderdrukken van emoties, afstand nemen van de ander en de eerder beschreven integratieve emotie regulatie. Bij de eerste twee technieken om met discussies om te gaan, onderdruk je ofwel je eigen emoties (het bommetje dat heel langzaam gaat ontploffen) of je gaat afstand nemen van je partner, om zo de situatie uit de weg te gaan. Hiermee treedt geen verbetering op in de communicatie binnen je relatie.
Resultaten van het onderzoek tonen aan dat je met de integratieve emotie regulatie de beste resultaten boekt. Dit wil zeggen dat, wanneer je deze techniek toepast, dit leidt tot betere communicatie in de relatie en dat de partners meer progressie ervaren tijdens de discussie. Daarnaast ontstaat er, in tegenstelling tot wanneer je emoties wegstopt of afstand neemt, geen “arousal” (soort van opwinding). Dit herken je vast wel: Je partner loopt tijdens een discussie of ruzie weg of gaat op standje “negeren”. Met als gevolg dat jij alleen maar nóg geïrriteerder raakt. Werkt dus niet!
Okay ladies, dankzij bovenstaand onderzoek weten wij nu hoe we het beste kunnen omgaan met onze eigen emoties tijdens een discussie met onze partner. Zo kunnen we ook een meer open houding aannemen ten aanzien van zijn of haar emoties. Dit zal vervolgens leiden tot een meer productieve discussie, waarna we dus niet de hele avond spenderen aan nutteloze discussies en we die date night misschien nog heel gezellig kunnen afsluiten. Of onze relatie kunnen verbeteren. Ook handige informatie voor de ietwat geforceerde gezellige kerstdagen misschien? Hierbij is tenslotte niet alleen het verbeteren van de communicatie in de relatie met je partner van toepassing, maar wellicht ook met andere familieleden 😉 .
Liefs, Lieve
Zo herkenbaar! Met mijn ex viel niet te discussiëren. Als een gesprek maar even niet naar zijn zin verliep, dan ging hij stommetje zitten spelen, reageerde nergens meer op en liep uiteindelijk weg. Heel irritant!