Goed communiceren met kinderen geeft ze zelfvertrouwen

“Nou heb je je tas weer niet opgehangen, hoe vaak heb ik al gezegd dat je die op moet hangen als je thuiskomt? Geen tassen laten rondslingeren, maar opruimen en meteen!” Hoor je jezelf dit tegen je kind zeggen? Maar stel nou dat je alleen het woordje ‘Tas’ op een neutrale manier tegen je kind zegt. Wat zou er dan veranderen? Dat is wat How2talk2kids je leert over communiceren met kinderen. Je uit je op een andere manier tegen je kinderen, waardoor je kind meer zelfvertrouwen krijgt en jullie een betere relatie ontwikkelen.

communiceren met kinderen

Communiceren met kinderen in een notendop

In het voorbeeld wat ik net gaf, voelt een kind zich dom en onnozel. Het kan niks en het wordt afgewezen. Door alleen het woordje ‘tas’ te zeggen, kan je kind zelf na gaan denken wat er ook al weer met die tas was. Nadenken over hoe hij daar wat aan gaat doen. Dan behoudt iedereen zijn eigenwaarde. Je geeft je kind niet het idee dat het niks kan, maar je spoort hem of haar aan om zelf na te denken. Dat is in een notendop stap twee van de methode die uit Amerika is overgewaaid naar Nederland.

Zes bouwstenen om te leren praten

De hele cursus bestaat uit zes bouwstenen waardoor je ‘effectief leert communiceren met kinderen’. Dat wil zeggen dat je je kind in zijn of haar waarde laat en vooral dat de gevoelens van je kind er mogen zijn. Een kind dat thuiskomt en boos is op zijn beste vriend heeft er niets aan als je dat wegwuift, want ‘het is toch je beste vriend’ of ‘zo denk je er nu over, maar dat is straks weer voorbij’. Dat zijn dooddoeners die het gevoel van je kind ondermijnen. Het is eigenlijk zoals mijn moeder vroeger in het ziekenhuis zei als ik een prik kreeg. ‘Het doet geen pijn’. Natuurlijk doet het wel pijn! En het erkennen daarvan maakt het voor je kind veel minder erg.

Leer ze te leren door een simpel ‘O’

Het begint met minder reageren op wat je kind allemaal zegt. Het is niet nodig om meteen met adviezen en oplossingen aan te komen zetten. Reageer eerst eens met ‘O’ op een verhaal van je kind. Als een kind zelf naar een oplossing gaat zoeken, krijgt het meer zelfvertrouwen en leert het meer. Het geeft je kind een fundament om op te groeien. Veel ouders willen zo graag dat hun kind altijd gelukkig is. Als gevolg daarvan dragen ze altijd oplossingen aan voor ieder probleem of ieder dingetje. Toch zul je niet altijd bij je kind kunnen zijn om dingen op te lossen. Dat moet hij of zij zelf ook leren.

communiceren met kinderen

Het boek ‘How2talk2kids’ helpt je al een heel eind op weg om een andere taal te leren spreken tegenover je kind. Net als bij het leren van een vreemde taal, gaat dit ook niet in één keer goed, maar gaat het met stapjes. En voor wie echt goed wil leren om op een gezonde manier met zijn kind te communiceren, is er nog altijd de cursus. Meer informatie vind je op de website van how2talk2kids.

En zoek je het bijpassende boek waar je alles kan leren over het communiceren met kinderen, dan bestel je die eenvoudig online. Een leuk, leerzaam boek wat makkelijk wegleest.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven