Een compliment geven aan je kind, 10 tips ter inspiratie

Positief zijn tegen je kind dat is soms best een uitdaging. Je leest er overal over: zeg vooral positieve dingen tegen je kind! “Positief bekrachtigen werkt motiverend”, iets wat ik in mijn studie ook geleerd heb. Als docent is jongeren motiveren een vast onderdeel van mijn takenpakket. En soms is dat best een opgave als een student z’n hoofd op standje dwars heeft staan. Ze doen me dan altijd denken aan mijn peuterpuber thuis, want daar is het soms net zo lastig om positief en motiverend te blijven. Wat ik wel weet, is dat een compliment geven een positieve uitwerking heeft op mijn peuter, hij vindt het super als hij met woorden geprezen wordt.

compliment geven

Compliment geven maakt trots en geeft zelfvertrouwen

Is het je wel eens opgevallen hoe de ogen van je kind gaan glimmen als ze te horen krijgen dat ze iets goeds, moois, liefs, stoers, nieuws of bijzonders gedaan hebben? Ik kan zo genieten van die glimmende oogjes als m’n zoontje iets durft, iets echt leuk vindt of iets nieuws kan. Die momenten zijn super kostbaar! Alleen daarom zouden we al bewuster moeten complimenteren en motiveren.

Om jullie een beetje te inspireren met een compliment geven, heb ik hier 10 positieve dingen genoteerd die bij ons goed werken. Misschien helpt het jullie in het vinden van de juiste bewoordingen in sommige situaties. Of als je probeert positief te blijven na een dag waarop dat eigenlijk onmogelijk lijkt… dan heb je hier wat inspiratie.

Een compliment geven vraagt soms wat inspiratie

Ik ben zo dankbaar voor jou

Dit zeg ik elke avond voor het slapen gaan tegen mijn kindjes. Ook als het een gedeeltelijk vervelende dag was met veel corrigeren. Ondanks wat dan ook, wil ik ze meegeven dat ik enorm dankbaar voor ze ben.

Wat heb jij goede ideeën!

Misschien niet in elke situatie te gebruiken (denk aan wanneer ze verf op de muur willen smeren ofzoiets) maar het helpt ze wel in het krijgen van meer zelfvertrouwen. Zo bedacht mijn peuter vandaag dat hij van klei best een trein kon maken en vervolgens een half uur “tjoeke tjoeke trein mama!” heeft geroepen.

Knapperd! Jij doet goed je best!

Zeker als je kleintje iets moeilijk of eng vindt is het goed deze in te zetten. Ook al doet hij of zij nog niet eens de helft van hoe het zou moeten, door positief te bekrachtigen sleep je ze als het ware over een drempel. Dit heeft mijn kleintje letterlijk geholpen om tijdens peuterzwemmen van de rand af in mijn armen te springen. Zo wordt een compliment geven ook direct beloond.

Wat vind ik jou dapper

Zelfde principe als hierboven, vooral als ze iets nieuws/engs/spannends doen.

Wat kan jij mama goed helpen zeg

Deze helpt bij mijn zoontje heel goed als hij zich even verveelt of hij gewoon even mee moet in mijn ding en ik niet direct iets spannends kan bedenken. Ik combineer iets praktisch dan met spelen. Bijvoorbeeld helpen stofzuigen, de was in de wasmachine, op het “aan” knopje drukken, tijdens de hond uitlaten de riem vasthouden, “meehelpen” de maxicosi tillen of de kinderwagen duwen etcetera.

Ik ben trots op jou

Al zal mijn twee jarige peuter het misschien nog niet helemaal begrijpen, als ik dit tegen hem zeg kijkt hij wel alsof hij het begrijpt. Het is die blik in z’n ogen!

Wat kan jij goed naar mama / papa luisteren!

Ja… ik probeer deze vaak in te zetten als hij goed luistert. Als hij niet luistert hoort hij dat altijd, maar juist het gedrag benoemen en belonen wat we willen zien helpt het beste. Dus… ook na een ochtend strijd probeer ik deze woorden uit te spreken als hij ze verdient.

Ik begrijp je wel / ik weet dat je het stom/niet leuk/vervelend vindt

Al klinkt deze niet gelijk positief, het geeft bij je kind wel aan dat je hem / haar begrijpt of in ieder geval probeert te begrijpen. Iets wat heel belangrijk is voor het houden van contact met je kleintje. En het klinkt hoe dan ook gezelliger dan “houd nu maar gewoon je mond”.

Ik ben zo blij dat je er bent

Is het je wel eens opgevallen dat leid(st)ers op het kinderdagverblijf of gastouders tegen de kindjes zeggen “wat gezellig dat je er bent / komt spelen”? Je kind krijgt hiermee een welkom gevoel, dat hij gezien wordt en er mag zijn. Dat kun je thuis natuurlijk net zo goed zeggen!

Ik hou van jou

Heel cliché maar waar… je kunt niet vaak genoeg tegen je kind zeggen dat je van hem houdt… 🙂

Dit zijn zomaar wat dingetjes uit de praktijk bij ons thuis. Ik moet er wel bij zeggen dat onze oudste bijna 2.5 is. Maar zelfs bij onze 4 maanden oude baby merk ik dat hij reageert op “goed zo knapperd! Toe maar draaien!”. Het is ook bij complimenteren de toon die de muziek maakt.
Als je kinderen wat ouder zijn dan kan je wat moeilijkere woorden gebruiken. Bijvoorbeeld “wat heb jij creatieve ideeën” of “dat was een goede keuze”. Stem je woordkeuze af op hun begripsniveau.

Wat werkt voor jou? En heb je nog inspirerende aanvullingen voor het geven van een compliment? Ik sta ervoor open want ook bij mij ontbreekt het daar vaak zat aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven