Word jij ook gestoord van al die e-mails, berichtjes, vragende collega’s en andere verstoringen op je werk? Het boek ‘Om gestoord van te worden’ zit boordevol tips om je concentratieproblemen aan te pakken. Blogger Jolinda ging ermee aan de slag.
“Thuis werken kan ik alleen als de kinderen op school zijn. Anders ben ik veel te snel afgeleid.” Ik klets met een collega bij. Nee, met kinderen om me heen krijg ik geen letter uit mijn toetsenbord. Nu trouwens ook niet, want van het onderwerp thuiswerken schakelen we moeiteloos over naar kinderen met griep. Hoezo concentratieproblemen? En dat moeders niet ziek kunnen zijn. Onze koffie is al lang uit het apparaat gestroomd. Nu moet ik echt aan de slag, die deadline van 16.00 uur komt al wat dichterbij. Pling. Even snel nog dat whatsappje lezen. Er komt nog een collega binnen die vraagt wat er buiten toch aan de hand is. Ik kijk uit het raam, wat een rij auto’s! Even op twitter kijken of er een ongeluk gebeurd is in de buurt. Ja, daar een tweet van de regionale krant. Er staat nog meer interessants op de site. Maar nee, nu moet ik echt aan de slag. Pling…
Afleiding
Herkenbaar? Je denkt dat je best wel productief bent op je werk, maar als je alle korte onderbrekingen bij elkaar optelt zou je nog aardig kunnen schrikken. Ik wel in ieder geval. Dus toen ik voor Mamsatwork de kans kreeg het boek ‘Om gestoord van te worden, hoe hou je je hoofd bij je werk’ van Barbara Aalpol te reviewen, kwam ik heel wat tips tegen die ik meteen in de praktijk kan toepassen.
Thuis ongestoord werken ?
Ik vind thuiswerken prettig, geen collega’s waar ik te lang mee in gesprek ben. Maar ook geen brainstormpartners. En thuis, ben ik daar ook wel zo productief als ik zou kunnen zijn? Het feit dat ik het boek ‘om gestoord van te worden’ al tig keer heb opengeslagen, maar ook weer heb weggelegd omdat er weer eens pling klinkt, de huistelefoon gaat of de wasmachine klaar is, zegt genoeg. Dit kan beter!
Ik deel met jou de tips waar ik meteen mee aan de slag ga. De andere tips moet je zelf maar lezen 😉 .
Tips om je concentratieproblemen aan te pakken
- durf offline te zijn.
Dit lijkt een open deur, we weten toch allemaal zelf wel dat we die telefoon gewoon weg moeten leggen als we aan het werk zijn? Klopt, maar waarom doen we dat dan niet? Voor mij geldt dat ik de social media kanalen ook beroepsmatig nodig heb. Dus heb ik twitter en facebook bijvoorbeeld altijd open staan. Maar als ik een tekst moet schrijven, schiet dat niet echt op als ik toch weer afgeleid word. Dus ik ga, zodra ik daadwerkelijk ga tikken, mijn telefoon in m’n bureaula leggen en ik sluit twitter en facebook af op mijn laptop. Totdat ik mijn tekst echt helemaal af heb. En als ik research moet doen voor mijn tekst en daardoor op internet terecht kom, laat ik me niet meer afleiden. Gewoon wegklikken dat artikel over die nieuwe tv-serie. Focus!
- bepaal of je als thrillseeker of als steady freak werkt.
Als je dit weet kun je rekening houden met de valkuilen die erbij horen. Ik ben duidelijk een thrillseeker, met een deadline hijgend in mijn nek presteer ik het beste. Het grote gevaar is dat ik dingen waar geen duidelijke deadline aan vast zitten, voor me uitschuif. Oplossing; verzin je eigen deadlines en voorkom zo concentratieproblemen.
- zorg dat je zo uitgerust mogelijk bent en beknibbel niet op je nachtrust.
Hmmmm, gevoelig punt. Ik ben een avondmens. Altijd al geweest. Maar dat combineert niet heel prettig met een gezin en werk. School begint nu eenmaal om half 9 precies, waarna ik toch wel wordt geacht me richting mijn werk te begeven. Als ik ’s avonds te laat naar bed ga, as usual, dan ben ik de eerste paar uur veel sneller afgeleid en minder productief. De beste teksten schrijf ik later op de dag en zelfs ’s avonds. Eens kijken of ik dat een beetje kan opschuiven. Eerder naar bed dus. Sorry Humberto, ik haak af.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van tips uit het boek van Barbara Aalpol. Het is een toegankelijk boek, vlot geschreven en net zo vlot vormgegeven. Op mij komt dat wel een beetje druk over. Zeker voor een boek dat als titel heeft ‘om gestoord van te worden’, zou ik iets meer rust in de vormgeving kunnen waarderen. Het lukt mij daardoor ook niet om het boek in 1 keer uit te lezen. Dat geeft ook niet, ik heb het er af en toe bijgepakt en stukken gelezen. De tips die voor mij bruikbaar zijn ga ik zeker toepassen.
Vertel eens, kun jij makkelijk ongestoord werken of laat je jezelf veel afleiden? En hoe ga jij daar mee om? Deel je tips!
Boekgegevens
Om gestoord van te worden is geschreven door Barbara Aalpol, uitgever Blance your work, ISBN 9789082337201 en hier te bestellen!
Interessant boek, hier ook een thrillseeker…
haha, dat is mooi!
Ik kan aardig doorwerken. Ik heb vrij veel zelfdiscipline, en dat komt goed van pas.
Je heet niet voor niets ‘vlijtig Liesje’, toch ? 😉