Concentreren kun je leren, en dat geldt niet alleen voor kinderen!

Lezersvraag: Mijn zoon van 12 jaar wordt als een magneet naar zijn computer getrokken. Uren staart hij naar het beeldscherm, ik kan roepen wat ik wil …hij hoort me niet! Uitstekende concentratie zou je denken! Maar betreft het schoolwerk of taken thuis dan is zijn concentratie ver te zoeken. Concentreren kun je leren, wordt wel eens gezegd. Maar hoe begin je er aan bij een kind?

Concentreren kun je leren

Het maakt niet uit of je kind nu op de basisschool of de middelbare school zit! Binnen de top 5 van schoolproblemen staat concentratie problemen op de derde plaats! Vooral wanneer het gaat om saaie(re) & intensievere taken zoals het volgen van instructies, maken van de rekensommen, leren van de topografie, het lezen in de klas, of het leren van een toets. Gelukkig is de opmerking van onze lezer helemaal waar: concentreren kun je leren!

Snel afgeleid?

Stoorzenders vind je overal… Best begrijpelijk dat kinderen tegenwoordig moeite hebben om hun aandacht erbij te houden en zich te concentreren. Van ’s ochtends tot ’s avonds zijn er vele stoorzenders, denk maar aan: jongere broertjes of zusjes die rondrennen, een smartphone inclusief whatsappjes, een piep op de tablet en voortdurend haast. Die afleiding geldt heus niet alleen voor papa en mama! Als de stoorzender eenmaal begint te storen, kan het lastig zijn om je niet te laten afleiden.

Leren concentreren…

De Cogmed Werkgeheugentraining is een wetenschappelijk onderbouwde training en een uitkomst voor kinderen & jongeren met aandacht en concentratieproblemen. In je werkgeheugen onthoud je informatie die je nodig hebt om een taak of klusje uit te voeren en combineer je deze informatie met nieuwe informatie. Om rekensommen te maken, een verhaal te lezen, maar ook voor dagelijkse klusjes zoals je gymtas mee naar school nemen of je was in de wasmand te gooien, heb je je werkgeheugen nodig. De hele dag ben je bezig met taakjes die meerdere stappen vereisen. Je moet je aandacht kunnen blijven richten op die ene activiteit en je niet laten afleiden. Het goede nieuws: concentreren kan je leren door met Cogmed het werkgeheugen te trainen is, net zoals je spieren traint in de sportschool.

De Opvoeddesk verzorgt deze training al geruime tijd en de resultaten zijn het vermelden waard. Ouders en leerkrachten melden dat kinderen (vanaf 4 jaar) na de 5 weken intensieve training gemakkelijker en langer hun aandacht richten op hun schoolwerk, vaker uit zichzelf starten met hun schooltaak, een verbetering signaleren in het (lees)tempo en over het algemeen betere prestaties behalen op school. Sommige kinderen leren in tegenstelling tot voor de training gemakkelijker hun Engelse & Duitse woordjes, verbeteren in korte tijd hun AVI-niveau en zijn sneller klaar met hun huiswerk. Met name kinderen met ADHD/ADD hebben baat bij de training. Kinderen zijn minder impulsief, concentreren zich langer en werken meer taakgericht. Ook kinderen met dyslexie hebben vaak een werkgeheugenprobleem en volgen deze training vaak voorafgaand aan of naast een dyslexiebehandeling.

Hoe werkt de Cogmed training?

De Cogmed Werkgeheugentraining betreft een computertraining die kinderen gedurende 5 weken thuis of op school onder begeleiding van een volwassene volgen. Kijk op de site van de Opvoeddesk voor meer informatie. Je zoon of dochter kan binnen twee weken met de training starten!

 • TIP: Start in de vakantie of aan het begin van volgend schooljaar met de cursus!
 • TIP: Informeer bij je zorgverzekeraar. De Cogmed Werkgeheugentraining wordt geheel of gedeeltelijk vergoed.
 • de Opvoeddesk in Laren. Lees meer

Nog meer lezen over concentratieproblemen?

1 gedachte over “Concentreren kun je leren, en dat geldt niet alleen voor kinderen!”

 1. Avatar foto
  Hanneke Kromhout

  Wat een goed artikel!

  Ik ben blij dat mijn kids Dalton onderwijs volgen, gebaseerd op zelfstandig weektaken inplannen en uitvoeren. En indien er behoefte is mogen de kinderen zelf een herriestopper op zetten om zich beter te concentreren.

  Maar die tips over het toepassen in je huishouden met kleine klusjes, daar had ik eerlijk gezegd nog niet aan gedacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven