Consuminderen, besparen op geld en rommel, hoe pak je dit aan?

Consuminderen is een ‘way of life’. Johanna beschrijft hieronder haar ervaringsverhaal als het gaat om minder spullen en minder geld uitgeven. Maar eerst starten we met tips om te consuminderen. Zo kan je zelf ook aan de slag als je wilt.

Waarom consuminderen zo goed voor je is

Consuminderen is niet alleen ontzettend goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Bovenal werkt consuminderen goed voor je hoofd.

Stockfoto van ontspullen door Photographee.eu

Consuminderen tips

Met onderstaande tips kan je voor jezelf kiezen welke vorm van consuminderen bij je past. Om de slagingskans te vergroten is het misschien slim om niet alles tegelijk op te pakken. Voer eerst een van de tips door in je leven en voeg een andere toe als je voelt dat je daar aan toe bent. Zet geen kopje thee met je theezakje, maar een hele pot en neem onderstaande tips eens goed door!

In dit blog lees je specifiek meer over consuminderen in huis.

1. Denk over iedere aankoop na

Heel veel van onze aankopen zijn impuls aankopen. Wil je echt gaan consuminderen dan is een heel simpel trucje om niet direct die aankoop te doen. Als je graag iets wilt hebben, wacht dan eerst een paar dagen. Pas daarna beslis je of je het echt gaat kopen of niet. Grote kans dat je het kan laten liggen.

2. Pak vaker de fiets

Het is niet alleen veel beter voor je gezondheid, maar het is ook nog eens een stuk beter voor je portemonnee. Woon je dicht bij je werk? Pak ook dan de fiets, of kijk of je je auto kan verkopen en met een elektrische fiets uit de voeten kan. Voor die enkele keer dat je dan de auto zou gaan gebruiken is het openbaar vervoer ook een prima optie!

3. Neem afscheid van al die nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn sowieso een drama, je mailbox loopt ongetwijfeld over van dit soort mails. Alleen al je mailbox opschonen en nieuwsbrieven minderen is dus al een prima manier van consuminderen. Maar vlak ook niet uit wat zo’n nieuwsbrief met je hoofd doet. Nu kom je niet meer in de verleiding om online dat leuke vestje of die mooie schoenen te shoppen die in de aanbieding zijn.

4. Doe 1 à 2 keer per week de boodschappen

Zorg er uiteraard wél voor dat je zoveel mogelijk de producten aanschaft die dan in de reclame zijn om ook op je portemonnee te letten. Maar als je maar maximaal 2 keer per week in de supermarkt komt, dan kom je ook minder snel in de verleiding om tóch iets extra’s mee te nemen. Doordat je minder koopt blijft er ook minder over om weg te gooien!

5. Besparen op je boodschappen

Wil je nog extra besparen op je boodschappen? Ook dat is een vorm van consuminderen. Hier lees je meer tips over het besparen op je boodschappen.

6. Kopen bij de kringloopwinkel

Heb je echt wat nieuws nodig, loop dan eens bij de kringloopwinkel binnen. Het is daar duidelijk goedkoper dan in de winkel en je zorgt er ook nog eens voor dat spullen een mooi tweede leven krijgen. Duurzaam leven dus!

7. Marktplaats of Facebookgroepen

Heb je een kamer onder handen genomen om afscheid te nemen van overtollige artikelen in huis? Heel goed, ook dat maakt onderdeel uit van consuminderen. Vraag maar aan Marie Kondo 😉 . Alle overgebleven spullen die jij niet meer wilt hebben die hoeven natuurlijk niet direct de kliko in. Zet ze op marktplaats of in Facebookgroepen. Zo maak je er een ander blij mee en kan je er misschien ook nog wat aan verdienen.

8. Koop eens een maandje helemaal niets

Een leuke uitdaging, gewoon eens een maand niets kopen, behalve eten en drinken dan natuurlijk en andere noodzakelijke boodschappen. Je zal zien dat dit heel bevredigend kan werken en dat je geld overhoudt!

9. Een jaar geen kleding kopen

Als navolging op bovenstaande tip om te consuminderen is dit ook een goede. Een jaar lang geen kleding kopen. Caroline, een van onze blogsters, deed dat en is daar heel positief over.

10. Consuminderen met kleding; organiseer een kledingruil

Om in de kleding te blijven. Als je dan toch een jaar lang geen kleding koopt, dan is het leuk om eens een kledingruil te organiseren met vriendinnen bijvoorbeeld. Jij hebt vast en zeker kleding die je bijna nooit meer draagt en waar een ander weer blij van wordt. En andersom ook! Een mooie manier van besparen op je kleding.

11. Een nee/nee sticker

Ik kan je verzekeren, het is een hele opluchting. Door de nee/nee sticker ben je in één klap van al die reclameblaadjes af. Folders die enorm slecht zijn voor het milieu en die je daarnaast ook nog proberen over te halen om geld uit te geven. Dat is dus consuminderen in het kwadraat. Je bespaart jezelf geld en je bent lief voor het milieu.

12. Hou een grote schoonmaak in huis

Net zoals een lenteschoonmaak heel fijn kan zijn voor je huis en je hoofd, zo kan je tussendoor ook prima een grote schoonmaak houden om te consuminderen. Dat ruimt op! Zorg er wel voor dat je dit ruimte voor ruimte aanpakt zodat je niet in één klap je hele huis op zijn kop zet. Dat is dan weer niet zo goed voor je hoofd 😉 . Alles wat je niet meer wilt hebben dat geef je natuurlijk weg aan weggeefwinkels.

13. Besparen op energieverbruik

Ook dat is een vorm van consuminderen natuurlijk, omdat je door het besparen op energieverbruik geld overhoud in je portemonnee.

Een dikke tip die we bijvoorbeeld kunnen geven om op je gasverbruik te besparen is om gebruik te maken van Stoov. Door de directe warmte van deze heerlijke warmtedekens en kussens kan je veel op je gasrekening besparen. Heerlijk voor op de bank (en ook buiten te gebruiken).

14. Werk met een maandelijks budget

Door budgetten toe te kennen kan je consuminderen ook mooi doorvoeren in je uitgavenpatroon. Maak eerst een staatje van je normale uitgaven in het afgelopen jaar of de afgelopen 6 maanden. Maak op basis daarvan een besluit over de budgetten die je maximaal wilt uitgeven aan de verschillende categorieën (boodschappen, kleding, interieur etcetera) en hou je eraan.

15. Consuminderen met boeken

Deze lijkt heel voor de hand liggend, toch zijn er veel mensen die hierin hun patroon nog kunnen aanpassen. Om te beginnen zijn ebooks een stuk goedkoper dan gewone boeken. Een ander groot voordeel is dat ze veel beter zijn voor het milieu.

Deze ereaders komen in alle soorten en maten. Het is een kleine investering waar je later veel plezier van hebt. Niet alleen fijn omdat ebooks minder geld kosten, een ereader neemt ook véél minder plek in beslag als een stapel boeken natuurlijk. Ook heel fijn als je op vakantie gaat.

16. Ga naar de bibliotheek

Wil je niet alleen consuminderen voor de ruimte die boeken in beslag nemen, maar met name vanwege je portemonnee? Dan moet je echt wat vaker een bezoekje brengen aan de bibliotheek. Natuurlijk betaal je als volwassene voor een jaarpasje een klein bedrag, maar dat is niets vergeleken bij een stapel boeken die je bij de boekwinkel koopt.

17. Zelf repareren

Door zelf te repareren gaan je spullen langer mee. Dat draagt bij aan je portemonnee, maar ook aan het milieu. Daarnaast is het zo dat op deze manier consuminderen ook nog eens een héél bevredigend gevoel kan geven als je zelf iets gemaakt hebt, in plaats van dat je het weggooit en wat nieuws koopt.

18. Meer zelf maken

Ik kan me de dagen nog herinneren dat ik als kind zelf al achter de naaimachine zat en mijn eigen truien breide. Jeetje wat is dat lang geleden zeg. Maar toch… ik kan er wel van genieten om iets zelf te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld een heel gaaf frame gemaakt om een grote foto in te hangen. Maar je kan natuurlijk ook een leuke tafel maken van wat pallets, of een bed van pallets zodat je alleen nog een kindermatras hoeft te kopen en geen bed. Of zelf een bureau maken zoals wij dat gedaan hebben.

19. Consuminderen is ook meer zelf koken

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar minder met pakjes en zakjes koken is zeker ook een onderdeel van consuminderen. Daar staat tegenover dat je wellicht wat meer tijd nodig hebt om te koken, maar je kookt wel veel bewuster en ook dat brengt rust.

20. Gebruik een slowcooker

Deze tip om te consuminderen zal je wellicht niet overal lezen, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat een slowcooker echt bijdraagt aan minder geld uitgeven en bewuster koken. Je gebruikt vanzelf al geen pakjes en zakjes meer, maar bent ook nog eens veel minder geld kwijt aan energie. Koken met een slowcooker is namelijk héél goedkoop!

21. Gooi geen eten weg

Het is zo zonde, al dat weggooien. Zeker als je weet dat veel van dit eten gewoon nog bewaard kan worden tot bijvoorbeeld de volgende dag. Of je gooit het in de vriezer. Zo eten wij standaard een tot twee keer in de week restjes uit de vriezer. Allereerst is het goed om te kijken naar de hoeveelheden die je kookt. Kook meer afgemeten zodat je niet weg hoeft te gooien, óf kook juist meer zodat je weet dat je overhoudt en kan invriezen voor een andere keer.

22. Ontspullen

Een groot onderdeel van consuminderen en minimaliseren is ontspullen. Ontspullen kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld ruimte voor ruimte. Maar je kan ook met jezelf afspreken dat je iedere week bijvoorbeeld afscheid neemt van 10 dingen. Dat kan van kledingstukken tot keukenapparatuur zijn. Dat wat je nooit gebruikt, dat kan weg.

23. Bestaande spullen pimpen

Ben je uitgekeken op een kast of een tafel? Pak een pot verf en geef hem een kleurtje. Of die iets geks met behang aan de binnenkant van een kast bijvoorbeeld. Luc en ik hebben zo de eettafel geschilderd en nu zijn we er weer helemaal blij mee.

Laat je niet gek maken door allerlei trends of nieuwe mode op het gebied van kleding. Kijk waar je zelf echt van houdt, die smaak blijft over het algemeen langer bestaan en je hoeft niet meer iedere keer nieuwe spullen te kopen om met de mode mee te gaan.

25. Deel met je buren of de hele buurt

Je hoort het steeds vaker en het is natuurlijk hartstikke slim. Je hoeft niet altijd alles zelf te hebben maar je kan prima samen doen met een hoop artikelen. Kijk, een stofzuiger in huis is wel fijn om te hebben, maar een bladblazer heeft echt niet ieder huishouden nodig. Primaom die met elkaar te delen toch? Zo bespaar je op je uitgaven én op de hoeveelheid producten in huis, typisch consuminderen dus.

26. Kinderopvang of oppas delen

Ook zoiets. Je hoeft echt niet allemaal ieder voor zich een gastouder te regelen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om met de buren af te spreken dat jullie elkaars kinderen opvangen, dat scheelt alweer een hoop geld. Maar je kan ook prima een oppas delen.

27. Doe geen dubbele aankopen

Enig idee wat je allemaal in huis hebt? Het overkomt mij wel eens dat ik iets aanschaf wat ik achteraf al blijk te hebben. Heel erg. Maar hoe meer spullen je hebt, hoe moeilijker je het overzicht bewaard. Consuminderen en ontspullen is hier dus ook handig voor. Je weet wat je hebt en doet geen dubbele aankopen meer.

28. A-merken of B-merken (of helemaal geen merk)

We weten inmiddels allemaal dat een duur merk echt niet beter hoeft te zijn. Maar wist jij ook dat een merk hagelslag soms ook als b-merk verkocht wordt, maar dan alleen met een andere verpakking? En een goedkopere prijs? Het zijn allemaal marketingtrucjes. Op merken kan je dus heel eenvoudig consuminderen.

29. Doe rustig aan met speelgoed

Je struikelt waarschijnlijk over het speelgoed van je kinderen. Dat is op zich nog niet zo erg, als je kinderen zich met al dit speelgoed goed zouden kunnen vermaken. Maar jij weet net zo goed als ik dat je kinderen met al hun speelgoed ook door de bomen het bos niet meer zien. Besparen op speelgoed kan op een aantal manier, daar hebben we dan eerder ook al dit blog over geschreven: besparen op speelgoed.

consuminderen

30. Denk aan de Piraminder

Al eens van de piraminder gehoord? Hou bovenstaande afbeelding in je hoofd om te consuminderen. Meer weten over de techniek? Dat lees je op Bewustverbruiken.

31. Niet teveel schoonmaakmiddelen in huis

Als je de markt mag geloven dan bestaat er voor ieder middeltje wel een merk schoonmaakmiddel wat je nodig hebt om schoon te maken. Niets is minder waar. Met bijvoorbeeld schoonmaakazijn in huis heb je al heel veel mogelijkheden en veel minder verschillende flessen in je kast nodig.

32. Je eigen moestuin

Wil je bewust consuminderen dan mag het advies voor je eigen moestuin uiteraard niet ontbreken. Hiermee bespaar je op je boodschappen én leer je je kinderen wat.

33. Maak een bespaarplan!

Getriggerd door het artikel van Dyme (de ultieme bespaargids). Hier las ik over het maken van een bespaarplan en dat is een uitstekend idee. Consuminderen is meer dan alleen maar ‘ontspullen’ natuurlijk. Ook financieel kan je consuminderen en een bespaarplan kan je daar uitstekend bij helpen.

Boeken die je helpen ontspullen en consuminderen

Er zijn een aantal boeken over manieren van consuminderen en wat dat met je doet. Misschien denk je… een boek kopen is niet echt consuminderen… en die gedachte snap ik. Hieronder heb ik nog een tip staan voor boeken; als je die opvolgt dan ben je helemaal goed bezig. Mocht je niemand kennen die een boek over consuminderen te leen heeft, dan kan je ze hier alsnog bestellen als je wilt.

1. Opruimen met Marie Kondo

Een bekende methode om te consuminderen is de methode van Marie Kondo. In haar boek ‘Opgeruimd’ beschrijft ze hoe je het beste tot consuminderen komt. En blijkbaar heeft het effect want dit boek heeft ontzettend veel positieve reviews. Ze weet velen te inspireren.

Je vindt dit boek uiteraard bij Bol.com 

2. Opruimen voor je doodgaat

Het is een Zweeds gebruik en daar wordt het Döstädning genoemd. Het klinkt een beetje zwaar maar je materiële bezittingen ordenen tegen het einde van je leven is een goed gebruik. Op deze manier zadel je je nabestaanden nergens mee op. Daarnaast is deze manier van consuminderen ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven. En dat kan natuurlijk altijd, en niet alleen aan het einde van je leven.

Je vindt dit boek bij Bol.com 

3. Gelukkig met minder

Nog zo’n handig boek en de titel spreekt voor zich. Met minder rommel in je leven maak je ruimte voor dingen die belangrijk zijn en zorg je er ook voor dat je eenvoudiger keuzes kan maken.

Je vindt dit boek bij Bol.com

Ervaringsverhaal Johanna over haar manier van consuminderen

Bijna twee jaar geleden ben ik met mijn man verhuisd naar een prachtig groot huis dat we helemaal aan het verbouwen zijn. Een mooi moment om te consuminderen. Voordat we verhuisden heb ik letterlijk al onze spullen door mijn handen gehad en heb ik heel veel spullen weggedaan naar kringloopwinkels of simpelweg de kliko. Ik verbaasde me er toen over hoeveel spullen mensen in een paar jaar tijd verzamelen. Voor ons is de tijd om te consuminderen aangebroken.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar, en een dochtertje verder. Een groter huis in combinatie met het krijgen van kinderen? Dat betekent maar één ding: binnen no-time heb je veel meer spullen dan je eigenlijk zou willen. Ik heb dat overduidelijk ook. Een groot huis met veel ruimte, maar nauwelijks ruimte om mijn broodrooster op te bergen. Consuminderen kan hierin de oplossing zijn. Niet alleen voor onszelf maar ook om onze kinderen duurzaam op te voeden. Voor mijn tips over consuminderen lees je vooral lekker verder.

Consuminderen, 50 broekjes is teveel!

Er is natuurlijk maar één iemand schuldig aan de grote hoeveelheden spullen in ons huis, en dat ben ik (mijn man is de schuldige voor al die spullen in de garage, maar daar bemoei ik me wijselijk maar niet mee). Onlangs is mijn dochtertje één jaar geworden en toen ik haar kleertjes van het eerste jaar maar eens ging sorteren kwam ik erachter dat ze in een jaar tijd meer dan vijftig broekjes heeft ‘versleten’! Dat zou ik eens moeten doen. Vijftig broekjes voor een baby, dat is natuurlijk te gek voor woorden. Dat had ook prima de helft of zelfs minder kunnen zijn. Zo zie je maar dat consuminderen niet altijd betekent dat je op een houtje hoeft te bijten… de helft van 50 broekjes is nog steeds 25!

consuminderen

Veel spullen kost een fortuin

Wie nu denkt dat ik dan vast een vermogen kwijt ben geweest aan al die babykleertjes heeft het mis. Heel veel van die kleertjes heb ik gekregen of voor €0,50 als tweedehands spul gekocht in de kringloopwinkel hier in de buurt. Wat dat betreft geen doodzonde dus.

Maar dat is ook direct het punt waarop het bij mij misgaat. Ik ben nou eenmaal dol op koopjes. De bekende winkel met blauw logo waar ieder z’n prullaria haalt voor prijsjes als €0,29 is voor mij dan ook heel gevaarlijk. Iedere keer als ik die winkel inga (voor blanco printpapier bijvoorbeeld), sta ik bij de kassa voor minstens 35 euro af te rekenen omdat ik onderweg nog zoveel spulletjes tegenkwam ‘voor maar een euro’ die ik ‘echt moet hebben’. En waar ik vervolgens nooit meer wat mee doe. Niet echt consuminderen dus…

Dit kan én moet anders; consuminderen

Conclusie: dit kan anders, ik moet gaan consuminderen. Daar heb ik een aantal duidelijke redenen voor. Ten eerste is het zonde van m’n geld om heel veel spullen te kopen die ik niet of nauwelijks gebruik, en ten tweede staat m’n huis vol waardoor ik maar bezig blijf met opruimen en schoonmaken (wat nou niet bepaald mijn grootste hobby is). Dit klinkt ongetwijfeld enorm herkenbaar voor je, niet?

Minder spullen kopen, meer weggeven/weggooien. Wat zal m’n portemonnee dan vol zitten en m’n huis opgeruimd zijn! Na m’n vakantie ga ik beginnen met consuminderen. Ik heb er zin in, maar vind het ook spannend. Een soort van afspraak met mezelf, een contest.

Ik kan me zo voorstellen dat het even duurt voordat ik met artikelen in mijn hand me sta te bedenken ‘neem ik het mee of niet’. Omdat ik anders gewend ben. Of zou dat meevallen? Heb jij al eens eerder een aanzet hiertoe gedaan en heb je dat dan ook heel bewust aangepakt?

Hoe kan je nog meer consuminderen?

Naast dat je kan consuminderen door bijvoorbeeld niet teveel kleding aan te schaffen kan je ook consuminderen op het gebied van:

  • electraverbruik
  • boodschappen
  • boeken (maak bv gebruik van het leensysteem)

Het consuminderen op goederen en verbruik van energie heeft een positieve invloed op je mind, maar daarnaast natuurlijk ook een positieve invloed op je portemonnee en laten we vooral ook niet het millieu vergeten. Absoluut aan te bevelen dus. Doe je mee?

Update: dit artikel over consuminderen stamt uit 2018 maar is in december 2019 geüpdate.

consuminderen

19 gedachten over “Consuminderen, besparen op geld en rommel, hoe pak je dit aan?”

  1. Waar ik niets over lees is het gebruik van smartphones. Iedere keer als je data opvraagt. Een whatsapp. Een mail. Een pagina bezoekt. Dan gaan in de data centers de stroomvretende servers aan de gang om de informatie te verwerken. Dit doen miljarden mensen de hele dag door. Ik denk dat dat een van de grootste verspillingen zijn op deze planeet.

    Zouden mensen bereid zijn om hun smartphone gebruik drastisch te verminderen of zou dit teveel gevraagd zijn?

  2. Heel nuttige, maar ook uitdagende tips lees ik hier!
    Vooral tips 8 en 9 lijken zeer moeilijk, toch zeker als je enkele kleine kinderen hebt. Proberen om helemaal niets te kopen (behalve dan eten) gedurende een maand vraagt toch mentale weerbaarheid 🙂

  3. nog een tip:
    mocht je op zoek zijn naar bijvoorbeeld een verjaardagscadeau maar je wilt niet naar de kringloopwinkel dan kun je ook kiezen voor fairtrade artikelen.
    Ook voor accessoires in je huis. Zo steun je de mensen die deze artikelen maken. Is kwalitatief vaak ontzettend goed dus je kunt veel langer met je spullen doen en het zijn geen trend artikelen.

  4. Goedenmiddag,

    Heeft u zicht op de meest gunstige energie contracten? Worden deze nog vast aangeboden ergens?

    Mvg,
    Ragna

  5. Volgens mij moet het beginnen in je hoofd. Daar moet een knop om. Het lezen van blogs over opruimen, besparen, hypotheek aflossen e.d. kan daar een katalysator bij zijn.
    Als die knop eenmaal écht om is, is het daarna eigenlijk peanuts, is mijn ervaring. Dan wíl je die spullen bij de Action die zo onmisbaar lijken niet eens meer (nou ja… 9 van de 10 keer niet meer. Ik ben vorige week gezwicht voor flamingovormige verjaardagstaartkaarsjes 🙂 )

  6. Hergebruik lege fotoalbums

    In de kringloopwinkel hebben we 3 lege, zo goed als nieuwe, fotoalbums gekocht.
    Kosten € 4,50
    Alle bladen eruit gesneden in totaal ongeveer 200.
    Daarna alle bladen op A-4 formaat gesneden met de papiersnijder.
    Zo hebben we weer, voor heel weinig geld, een vooraad knustelpapier.
    Verstuur je regelmatig kaarten als felicitatie, ter bemoediging enz. dan kun je van dit papier leuke kaarten zelf maken. Bespaart weer heel wat geld.
    Ook gebruiken we dit stevige papier om iets op te printen.
    Ook foto,s printen op dit papier wil heel goed.

  7. Tjaaa. Dit gezwam over minder rotzooi in huis bewijst dat de zwammer zelf de boodschap nog niet helemaal heeft begrepen. Je gaat toch niet preken over het zo min mogelijk aankopen van nutteloze spullen om vervolgens via een internetshop boeken aan te prijzen die gaan over “leven met minder spullen”. Zo’n boek is ook rommel hoor. Misschien volgende keer beter nadenken en boeken aanprijzen via een bibliotheek.

    1. Eén van de tips van Marie Kondo is inderdaad om haar boek ook weg te doen. Genoeg mensen die dat advies oovolgen. Het staat voor €5 2e hands te koop.

  8. Om klein te beginnen, kun je eens bedenken wat je met gekregen ansicht / kerst / verjaardagskaarten kunt doen.
    Ik doe het zó.
    Van de enkele kaarten knip ik de postzegels af en geef die mensen die postzegels sparen.
    Ook worden er wel postzegels ingezameld voor goede doelen.
    De dubbele kaarten gebruik ik veelal weer door er de mooie voorkant af te snijden, als er tenminste niet op geschreven is.
    En versturen kan dan gewoon zonder envelop.
    Na de kerstdagen en na verjaardagen heb ik zo weer een voorraadje kaarten voor allerlei gelegenheden.

  9. Geweldig onderwerp! Ik loop er al een week mee. Onze zolder staat bomvol. Met allemaal spullen die we nooit meer gebruiken en dozen vol kinder kleding (ik kan wel een winkel beginnen 😉 daarnaast ook veel speelgoed. Tijd voor schoon schip en ook ik heb er zin in. Dus ik doe met je mee. Succes he! ?

  10. Hier ook aan het ruimen. Simpel weg te klein huis. Ik woon met 5 kids in 5 kamer flat en wordt gek van zooi. Ik ben benieuwd naar je blog.

  11. Hoi Johanna, wij doen graag mee. We zijn overigens al in 1996 gestart en kunnen je zeggen dat het zeer bevrijdend is. Voor ons was in die dagen de aanleiding dat we minder wilden werken. Ook sprak voluntary simplicity, zoals het toen werd genoemd, ons zeer aan. Tot hoors, lees, schrijfs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven