Consuminderen, besparen op geld en rommel, hoe pak je dit aan?

Bijna twee jaar geleden ben ik met mijn man verhuisd naar een prachtig groot huis dat we helemaal aan het verbouwen zijn. Een mooi moment om te consuminderen. Voordat we verhuisden heb ik letterlijk al onze spullen door mijn handen gehad en heb ik heel veel spullen weggedaan naar kringloopwinkels of simpelweg de kliko. Ik verbaasde me er toen over hoeveel spullen mensen in een paar jaar tijd verzamelen. Voor ons is de tijd om te consuminderen aangebroken.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar, en een dochtertje verder. Een groter huis in combinatie met het krijgen van kinderen? Dat betekent maar één ding: binnen no-time heb je veel meer spullen dan je eigenlijk zou willen. Ik heb dat overduidelijk ook. Een groot huis met veel ruimte, maar nauwelijks ruimte om mijn broodrooster op te bergen. Consuminderen kan hierin de oplossing zijn. Niet alleen voor onszelf maar ook om onze kinderen duurzaam op te voeden. Voor mijn tips over consuminderen lees je vooral lekker verder.

Consuminderen, 50 broekjes is teveel!

Er is natuurlijk maar één iemand schuldig aan de grote hoeveelheden spullen in ons huis, en dat ben ik (mijn man is de schuldige voor al die spullen in de garage, maar daar bemoei ik me wijselijk maar niet mee). Onlangs is mijn dochtertje één jaar geworden en toen ik haar kleertjes van het eerste jaar maar eens ging sorteren kwam ik erachter dat ze in een jaar tijd meer dan vijftig broekjes heeft ‘versleten’! Dat zou ik eens moeten doen. Vijftig broekjes voor een baby, dat is natuurlijk te gek voor woorden. Dat had ook prima de helft of zelfs minder kunnen zijn. Zo zie je maar dat consuminderen niet altijd betekent dat je op een houtje hoeft te bijten… de helft van 50 broekjes is nog steeds 25!

consuminderen

Advertorial

Veel spullen kost een fortuin

Wie nu denkt dat ik dan vast een vermogen kwijt ben geweest aan al die babykleertjes heeft het mis. Heel veel van die kleertjes heb ik gekregen of voor €0,50 als tweedehands spul gekocht in de kringloopwinkel hier in de buurt. Wat dat betreft geen doodzonde dus.

Maar dat is ook direct het punt waarop het bij mij misgaat. Ik ben nou eenmaal dol op koopjes. De bekende winkel met blauw logo waar ieder z’n prullaria haalt voor prijsjes als €0,29 is voor mij dan ook heel gevaarlijk. Iedere keer als ik die winkel inga (voor blanco printpapier bijvoorbeeld), sta ik bij de kassa voor minstens 35 euro af te rekenen omdat ik onderweg nog zoveel spulletjes tegenkwam ‘voor maar een euro’ die ik ‘echt moet hebben’. En waar ik vervolgens nooit meer wat mee doe. Niet echt consuminderen dus…

Lees ook: besparen op je boodschappen is ook een soort van consuminderen

Dit kan én moet anders; consuminderen

Conclusie: dit kan anders, ik moet gaan consuminderen. Daar heb ik een aantal duidelijke redenen voor. Ten eerste is het zonde van m’n geld om heel veel spullen te kopen die ik niet of nauwelijks gebruik, en ten tweede staat m’n huis vol waardoor ik maar bezig blijf met opruimen en schoonmaken (wat nou niet bepaald mijn grootste hobby is). Dit klinkt ongetwijfeld enorm herkenbaar voor je, niet?

Minder spullen kopen, meer weggeven/weggooien. Wat zal m’n portemonnee dan vol zitten en m’n huis opgeruimd zijn! Na m’n vakantie ga ik beginnen met consuminderen. Ik heb er zin in, maar vind het ook spannend. Een soort van afspraak met mezelf, een contest.

Ik kan me zo voorstellen dat het even duurt voordat ik met artikelen in mijn hand me sta te bedenken ‘neem ik het mee of niet’. Omdat ik anders gewend ben. Of zou dat meevallen? Heb jij al eens eerder een aanzet hiertoe gedaan en heb je dat dan ook heel bewust aangepakt?

Bekende boeken om te consuminderen

Er zijn een aantal boeken over manieren van consuminderen en wat dat met je doet. Misschien denk je… een boek kopen is niet echt consuminderen… en die gedachte snap ik. Hieronder heb ik nog een tip staan voor boeken; als je die opvolgt dan ben je helemaal goed bezig. Mocht je niemand kennen die een boek over consuminderen te leen heeft, dan kan je ze hier alsnog bestellen als je wilt.

1. Opruimen met Marie Kondo

Een bekende methode om te consuminderen is de methode van Marie Kondo. In haar boek ‘Opgeruimd’ beschrijft ze hoe je het beste tot consuminderen komt. En blijkbaar heeft het effect want dit boek heeft ontzettend veel positieve reviews. Ze weet velen te inspireren.

Je vindt dit boek uiteraard bij Bol.com voor € 18,99

2. Opruimen voor je doodgaat

Het is een Zweeds gebruik en daar wordt het Döstädning genoemd. Het klinkt een beetje zwaar maar je materiële bezittingen ordenen tegen het einde van je leven is een goed gebruik. Op deze manier zadel je je nabestaanden nergens mee op  bijvoorbeeld. Daarnaast is dit ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven. En dat kan natuurlijk altijd, en niet alleen aan het einde van je leven.

Je vindt dit boek bij Bol.com voor € 18,99

3. Gelukkig met minder

Nog zo’n handig boek en de titel spreekt voor zich. Met minder rommel in je leven maak je ruimte voor dingen die belangrijk zijn en zorg je er ook voor dat je eenvoudiger keuzes kan maken.

Je vindt dit boek bij Bol.com voor € 6,90

Hoe kan je nog meer consuminderen?

Naast dat je kan consuminderen door bijvoorbeeld niet teveel kleding aan te schaffen kan je ook consuminderen op het gebied van:

 • electraverbruik
 • boodschappen
 • boeken (maak bv gebruik van het leensysteem)

Het consuminderen op goederen en verbruik van energie heeft een positieve invloed op je mind, maar daarnaast natuurlijk ook een positieve invloed op je portemonnee en laten we vooral ook niet het millieu vergeten. Absoluut aan te bevelen dus. Doe je mee?

Advertorial
RECENSIEOVERZICHT
consuminderen
tips
In 2015 werd Bente geboren. Zij maakte van mij een moeder. Daarvoor was ik al vrouw van, vriendin van en dochter van. Beroepsmatig was ik al tekstschrijver/blogger. Na een paar jaar werkzaam te zijn geweest bij een regionale krant koos ik er na de geboorte van mijn dochter voor om me te storten op het freelance bestaan als tekstschrijver/blogger. Ik schrijf over heel uiteenlopende thema's; gezondheid, budget en het ouderschap, maar ook over Friesland, de mooiste natuurgebieden en bijzondere ontmoetingen.

14 REACTIES

 1. Volgens mij moet het beginnen in je hoofd. Daar moet een knop om. Het lezen van blogs over opruimen, besparen, hypotheek aflossen e.d. kan daar een katalysator bij zijn.
  Als die knop eenmaal écht om is, is het daarna eigenlijk peanuts, is mijn ervaring. Dan wíl je die spullen bij de Action die zo onmisbaar lijken niet eens meer (nou ja… 9 van de 10 keer niet meer. Ik ben vorige week gezwicht voor flamingovormige verjaardagstaartkaarsjes 🙂 )

 2. Hergebruik lege fotoalbums

  In de kringloopwinkel hebben we 3 lege, zo goed als nieuwe, fotoalbums gekocht.
  Kosten € 4,50
  Alle bladen eruit gesneden in totaal ongeveer 200.
  Daarna alle bladen op A-4 formaat gesneden met de papiersnijder.
  Zo hebben we weer, voor heel weinig geld, een vooraad knustelpapier.
  Verstuur je regelmatig kaarten als felicitatie, ter bemoediging enz. dan kun je van dit papier leuke kaarten zelf maken. Bespaart weer heel wat geld.
  Ook gebruiken we dit stevige papier om iets op te printen.
  Ook foto,s printen op dit papier wil heel goed.

 3. Tjaaa. Dit gezwam over minder rotzooi in huis bewijst dat de zwammer zelf de boodschap nog niet helemaal heeft begrepen. Je gaat toch niet preken over het zo min mogelijk aankopen van nutteloze spullen om vervolgens via een internetshop boeken aan te prijzen die gaan over “leven met minder spullen”. Zo’n boek is ook rommel hoor. Misschien volgende keer beter nadenken en boeken aanprijzen via een bibliotheek.

  • Eén van de tips van Marie Kondo is inderdaad om haar boek ook weg te doen. Genoeg mensen die dat advies oovolgen. Het staat voor €5 2e hands te koop.

 4. Om klein te beginnen, kun je eens bedenken wat je met gekregen ansicht / kerst / verjaardagskaarten kunt doen.
  Ik doe het zó.
  Van de enkele kaarten knip ik de postzegels af en geef die mensen die postzegels sparen.
  Ook worden er wel postzegels ingezameld voor goede doelen.
  De dubbele kaarten gebruik ik veelal weer door er de mooie voorkant af te snijden, als er tenminste niet op geschreven is.
  En versturen kan dan gewoon zonder envelop.
  Na de kerstdagen en na verjaardagen heb ik zo weer een voorraadje kaarten voor allerlei gelegenheden.

 5. Geweldig onderwerp! Ik loop er al een week mee. Onze zolder staat bomvol. Met allemaal spullen die we nooit meer gebruiken en dozen vol kinder kleding (ik kan wel een winkel beginnen 😉 daarnaast ook veel speelgoed. Tijd voor schoon schip en ook ik heb er zin in. Dus ik doe met je mee. Succes he! ?

 6. Hier ook aan het ruimen. Simpel weg te klein huis. Ik woon met 5 kids in 5 kamer flat en wordt gek van zooi. Ik ben benieuwd naar je blog.

 7. Hoi Johanna, wij doen graag mee. We zijn overigens al in 1996 gestart en kunnen je zeggen dat het zeer bevrijdend is. Voor ons was in die dagen de aanleiding dat we minder wilden werken. Ook sprak voluntary simplicity, zoals het toen werd genoemd, ons zeer aan. Tot hoors, lees, schrijfs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here